Ψάρι Τρικολώνων Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°29′53.2″N 22°7′18.1″E / 37.498111°N 22.121694°E / 37.498111; 22.121694

Ψάρι
Άποψη από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού
Ψάρι is located in Greece
Ψάρι
Ψάρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΑρκαδίας
ΔήμοςΓορτυνίας
Δημοτική ΕνότηταΤρικολώνων
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΑρκαδίας
Υψόμετρο750 μέτρα
Πληθυσμός51 (2011)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΠαρώρεια, Του Ψάρη
Ταχ. κώδικας220 22

Το Ψάρι είναι χωριό του Δήμου Γορτυνίας στην Αρκαδία. Από το 1997 μέχρι το 2010 αποτελούσε τμήμα του Δήμου Τρικολώνων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων περίπου, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων απο την Μεγαλόπολη και 11 χιλιομέτρων απο την Στεμνίτσα.

Είναι παραδοσιακός οικισμός με πετρόχτιστα σπίτια στις παρυφές του όρους Μαινάλου στην καρδιά της ορεινής Αρκαδίας.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό γιορτάζει κάθε χρόνο ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το κλίμα είναι ορεινό με κρύους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό βάσει αρχαιολογικών ευρημάτων κατοικούνταν από την ύστερη αρχαιότητα σε σημείο που βρίσκεται βορειοανατολικά του σημερινού οικισμού. Το αρχικό του όνομα ήταν Παρώρεια. Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε για το Ψάρι είναι από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματα του, όπου αναφέρεται στο χωριό με την ονομασία στου Ψάρη. Ο ίδιος αναφέρει τα εξής "Μᾶς ἐπῆραν ἀπὸ κοντὰ οἱ Τοῦρκοι, ἐπαίρναμε ψωμὶ ἁρπακτά. Εἰς τοῦ Ψάρη μᾶς ἔφθασαν οἱ Τοῦρκοι καὶ ἐπολεμήσαμεν ὅλην τὴν ἡμέραν. Οἱ συντρόφοι μου ἄρχισαν νὰ φεύγουν". Εικάζεται ότι εκείνη την εποχή στο χωριό κατοικούσε εκτροφέας αλόγων τα οποία έφεραν ψαρί χρώμα. Ο Γέρος του Μωρία συνήθιζε να επισκέπτεται την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που υπάρχει στο χωριό, αφού κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας είχε υπάρξει μητροπολιτικός ναός. Σε μια επίσκεψη του, προδόθηκε η παρουσία του στους Τούρκους από τους μοναχούς της Μονής Αγίου Ιωάννου που υπήρχε λίγο έξω από το χωριό με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί από τους κατοίκους την τελευταία στιγμή. Αργότερα γύρισε στο χωριό και έκαψε το μοναστήρι ως εκδίκηση για την προδοσία των καλόγερων. Σήμερα υπάρχουν ορατά τα ερείπια του μοναστηριού πάνω σε ένα λόφο στη θέση Παλαμαρόβρυση.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης[1] στο παλαιό σχολείο του χωριού, τον πολυχώρο Αρκαδιανή[2] όπου λειτουργεί εστιατόριο παραδοσιακών φαγητών, εργαστήριο παραδοσιακών γλυκών και ένα μικρό μουσείο, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (κτίσμα του 13ου αιώνα), τους παραδοσιακούς και ιστορικούς οικισμούς της γύρω περιοχής κ.α.

Καταγόμενοι από το Ψάρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης». Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Παραδοσιακά προϊόντα ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ - Γλυκά & Ζυμαρικά». www.arcadiani.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. 
  3. «"Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών" με την Αγγελική Παπούλια». ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «Παρουσίαση βιβλίου του Μάκη Παπούλια». Δήμος Αγίου Δημητρίου. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «Περιοδικό Πολιτικής και Πολιτισμικής Παρέμβασης » Ηλίας Σιαμέλας - «Γην ορώ»». www.resaltomag.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. 
  6. «Σμαράγδα Παπούλια: «Η τέχνη είναι η ψυχή κάθε πολιτισμού, έκφραση της αγωνίας του, συνείδηση της μοίρας του.» :: Duende-art». www.duende-art.com. 4 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. 
  7. «Κλειστό το κατάστημα Διαμαντόπουλου λόγω των μέτρων αλλά η βιτρίνα πιστή στην παράδοση». THE BEST. 25 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]