Κακουραίικα Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°35′6.83″N 21°55′23.88″E / 37.5852306°N 21.9233000°E / 37.5852306; 21.9233000

Κακουραίικα Αρκαδίας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κακουραίικα Αρκαδίας
37°35′7″N 21°55′24″E
ΧώραΕλλάδα[1]
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Γορτυνίας
Πληθυσμός80 (2021)

Τα Κακουραίικα είναι οικισμός της ημιορεινής Ηραίας του Δ.δ.Κακουραίικων του πρώην Δήμου Ηραίας και του τέως Δήμου Γορτυνίας της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας του Νομού Αρκαδίας. Ο οικισμός ειναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε όμορφη καταπράσινη και πλούσια σε νερά τοποθεσία, σε υψόμετρο 280μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στη νοτιοδυτική πλευρά του Βουνού Τζαραχά, στη δεξιά παραποτάμια κοιλάδα του Αλφειού, κοντά στη γέφυρα του Αλφειού προς την Ηλεία. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται από το κοντινό χωριό Ράφτη, από την Καρύταινα και από την Ηλεία.

Το Δ.δ. έχει έκταση 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 26 χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα. Οι κάτοικοι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και γεωργικές εργασίες. Στην απογραφή του 2001 καταγράφηκαν 176 κάτοικοι ενώ με την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 104 μόνιμοι κάτοικοι.

Πηγές Κακουραίικων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι γνωστό για τις πλούσιες πηγές του (κεφαλάρια): το Κεφαλόβρυσο, ο Γκολέμης, ο Μπάλας, ο Καρατζάς και οι μικροπηγές στις τοποθεσίες Μπαρκοβίτσα, Φρέτσικο, Χόχλο, Κολομπότσι και Γεωργούλα. Τα νερά των πηγών κατεβαίνουν χαμηλότερα και χύνονται στον Αλφειό. Παλαιότερα, λειτουργούσαν στην περιοχή πέντε νερόμυλοι. Σήμερα, απομένουν χαλάσματα, αφημένα στην λησμονιά. Λόγω των νερών του και του εύφορου εδάφους του το χωριό υπήρξε ο παραγωγός της ευρύτερης περιοχής, αφού τροφοδοτούσε με κηπευτικά πολλά χωριά της Ηραίας και της Δημητσάνας.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αξιοθέτατα της περιοχής είναι αρκετά και ενδιαφέροντα. Το σημαντικότερο αξιοθέατο στο χωριό αποτελούν οι εκκλησίες του. Η εκκλησία  του Αϊ-Γιάννη, θεμελιωμένη στα θεμέλια αρχαϊκού ναού,  ο ναός του Αγίου Βασιλείου(1824), που έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο ιστορικό μνημείο, και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1933), που είναι και ο μητροπολιτικός ναός της Ενορίας. Υπάρχουν ακόμη τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Αθανασίου, Αγίου Κων/νου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Άλλα αξιοθέατα είναι η ξακουστή Σπηλιά του Λαγαύτη με το κρυμμένο μέσα της εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Χριστανουπόλεως. Λίγο μετά τα Κακουραίικα, βρίσκονται τα χαλάσματα του Πύργου του Αγά περιτριγυρισμένα από φτέρες και αγριολούλουδα, ιδίως την άνοιξη. Αριστερά του και σε μικρή απόσταση είναι ο ερειπωμένος μύλος της Μουριάς του Καρατσώλη με τα τρεχούμενα νερά του, σχεδόν πνιγμένος από υδρόβια βλάστηση. Αξιόλογο είναι το κτίριο της αποθήκης του γεωργικού συνεταιρισμού που σήμερα παραμένει ανεκμετάλευτο.

Ιστορικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στα Κακουραίικα, σε τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ του χωριού και του χωριού Κοκκορά, τοποθετείται η αρχαία κώμη Μελαινές, που παρήκμασαν και εξαφανίστηκαν. Μάλιστα ο Παυσανίας είχε επισκεφτεί την περιοχή και τις Μελαινές, καταγράφοντας τις πλούσιες πηγές της. Στη θέση Λενικό (παράφραση του "Ελληνικόν") σε ύψωμα κοντά στο χωριό Σαρλαίικα, βρίσκονται τα λείψανα της ακρόπολης της αρχαίας κώμης και κατ' άλλους και των εννέα δήμων της αρχαίας Ηραίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]