Κοκκινορράχη Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κοκκινορράχη
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κοκκινορράχη
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας
Δημοτική ενότητα Ηραίας
Δημοτική κοινότητα Κοκκινορράχης
Τοπική κοινότητα Κοκκινορράχης
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοπόννησος
Νομός Αρκαδίας
Υψόμετρο 650
Πληθυσμός 21 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Μπούζα
Ονομασία κατοίκων Κοκκινορραχίτες
Ταχ. κωδ. 22028
Τηλ. κωδ. 2795

Η Κοκκινορράχη είναι ορεινό χωριό του πρώην Δήμου Ηραίας και του τέως Δήμου Γορτυνίας, της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας του Νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη πάνω από το φράγγι της Γκούρας σε καταπράσινη τοποθεσία με πολύ πυκνή βλάστηση και υπέροχη θέα τόσο στο φαράγγι όσο και στα υπόλοιπα βουνά της Ηραίας. Το χωρίο είναι χτισμένο στους τελευταίους ορεινούς όγκους του Μαινάλου σε υψόμετρο 650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την φροντίδα του Συλλόγου Απανταχού Κοκκινορραχιτών "Τα Εισόδια της Θεοτόκου" γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για να χαρούν οι μόνιμοι κάτοικοι που αναμένουν με λαχτάρα τις μέρες εκείνες, αλλά και οι επισκέπτες. Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα Γορτυνιακό ρυθμό με ακατέργαστη πέτρα. Μέχρι την δεκαετία του '50 λειτουργούσαν στον χωριό καμίνια παραγωγής ασβέστη και κεραμιδιών.

Πανηγύρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανηγύρι της Κοκκινορράχης που πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου  είναι από τα λίγα πανηγύρια πια της περιοχής μας που διατηρεί παραδοσιακό χαρακτήρα σε δυο βασικά του στοιχεία: Πραγματοποιείται στο περίβολο της εκκλησίας αμέσως μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας και διαθέτει στο κόσμο τη τοπική σπεσιαλιτέ και όλης της ορεινής Αρκαδίας, την γίδα βραστή.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοκκινορράχη από εκάστοτε δεν ήταν μεγάλο χωριό. Κατοικούταν από μεγάλους κτηνοτρόφους και της οικογένειες τους που ζούσαν σε ένα τόσο ορεινό και δύσβατο μέρος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Κοκκινόρραχη είχε 21 μόνιμους κατοίκους ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 38 μόνιμους κατοίκους. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοκκινορράχη συνδέεται οδικά με δρόμο 3,5 χιλιομέτρων με την Λυσσαρέα, με δρόμο 3 χιλιοομέτρων με την Αετορράχη , και με ομαλό χωματόδρομο 3,5 χιλιομέτρων με τους Αράπηδες. Ο οικισμός απέχει 16 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια, 22 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα και 65 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.