Παππαδάς Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παππαδάς
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Παππαδάς
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας
Δημοτική ενότητα Ηραίας
Δημοτική κοινότητα Παλούμπα
Τοπική κοινότητα Παλούμπα
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου
Νομός Αρκαδίας
Υψόμετρο 525
Πληθυσμός 11 (2011)
Άλλα
Ονομασία κατοίκων Παππαδαίοι
Ταχ. κωδ. 22028

Ο Παππαδάς είναι ορεινό χωριό του Δήμου Γορτυνίας του πρώην Δήμου Ηραίας της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλούμπα του Νομού Αρκαδίας. Είναι μικρός οικισμός χτισμένος κάτω από του Παλούμπα και χωρίζεται σε άνω και κάτω με μικρή απόσταση. Η κεντρική πλατεία του χωριού, η εκκλησία και το παλιό σχολείο βρίσκονται στο κάτω μέρος του μιας και είναι το μεγαλύτερο και το ομορφότερο σημείο. Και στον άνω οικισμό υπάρχει μια πετρόχτιστη πλατεία πάνω στον επαρχιακό δρόμο Δημητσάνας - Γέφυρας Μπερτσιάς που είναι χτισμένο το πάνω μέρος του χωριού. Η πλαγία που είναι χτισμένο το χωριό είναι παράληλη με την πλαγιά του Παλούμπα.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 525 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε πλαγία με πυκνή βλάστηση και αυξημένη πανίδα.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισιμός από παλιά δεν κατοικούνταν από μεγάλο αριθμό οικογενειών παρά όλα αυτά είχε και δημοτικό σχολείο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το χωριό είχε 11 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Με την απογραφή του 2001 το χωριό είχε 31 μόνιμους κατοίκους.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό συνδέεται οδικα με δρόμο 5 χιλιομέτρων από του Παλόυμπα, με δρόμο 6 χιλιομέτρων από τον κάτω Λιθαρό, με χωματόδρομο 2,5 χιλιομέτρων με τα Σαρλαιίκα και με χωματόδρομο 5 χιλιομέτρων από τα Δημαίικα. Το χωρίο απέχει 36 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια, 30 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα και 80 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.