Σέρβου Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°39′25″N 21°59′00″E / 37.65694°N 21.98333°E / 37.65694; 21.98333

Σέρβου
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Σέρβου
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας
Δημοτική ενότητα Ηραίας
Δημοτική κοινότητα Σέρβου
Τοπική κοινότητα Σέρβου
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοπόννησος
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
Έκταση 37 χλμ2
Υψόμετρο 1.060
Πληθυσμός 108 (2011)
Άλλα
Ονομασία κατοίκων Σερβιώτες
Ταχ. κωδ. 22028
Τηλ. κωδ. 2795
http://www.servou.gr/

Το Σέρβου[1] είναι ορεινό χωριό του Δημοτικού Διαμερίσματος Σέρβου του πρώην Δήμου Ηραίας και του τέως Δήμου Γορτυνίας της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας του Νόμου Αρκαδίας.Είναι χτισμένο στις πλαγιές του όρους Μαίναλο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας. Με τη γραφικότητά του και τη φυσική του θέση αποτελεί αληθινή έκπληξη για τον επισκέπτη. Το υψόμετρο στην πλατεία του χωριού είναι 1060 μ.ενώ η ονομασία του χωριού οφείλεται στην πρώτη εποίκηση στην περιοχή ενός Σέρβου τσοπάνου. Το χωριό έχει παλιά παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού.

Στην είσοδο του χωριού είναι η βρύση "Σουλινάρι" και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1877. Δίπλα της του παπά το λιθάρι. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο τοπικός Τούρκος αγάς επιχείρησε να εισβάλει με το άλογό του μέσα στην εκκλησία, ο παπάς προσευχήθηκε πάνω από την πέτρα και το άλογο έριξε τον αγά κάτω. Το χωριό έχει, ιδιαίτερα από την πλατεία εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή με εκτεταμένο ορίζοντα. Διακρίνονται τα γειτονικά χωριά Λικούρεση και Ψάρι όπως επίσης και η Ανδρίτσαινα στα νότια. Στο βάθος, προς την Ηλεία, η θάλασσα.[2]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ευρύτερος χώρος, δυτικά και ανατολικά του σημερινού χωριού, κατοικούταν από τους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτό μαρτυρούν τουλάχιστον τα διάφορα ευρήματα που έχουν έλθει στο φως κατά την καλλιέργεια και το σκάψιμο της άγονης γης. Του Σέρβου εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την απογραφή του 1461. Κατοικούταν όμως και προ του 1440, διότι σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, την εποχή εκείνη ο οικισμός Λατζέϊκα κοντά στο χωριό Λάλα της Αχαΐας κατοικούταν από Σέρβους κτηνοτρόφους. Το 1735 ήλθε στου Σέρβου ως φυγάς από τους Ντρέδες της Τριφυλλίας ο Ι.Δάρας, οποίος και περιέθαλψε 20 χρόνια αργότερα τον Κόλια Πλαπούτα. Στον ξεσηκωμό του 1821 το χωριό έλαβε ενεργό μέρος με πρωτεργάτες τον οπλαρχηγό Φ. Δάρα, εγγονό του Ι. Δάρα και γαμπρό και γραμματικό του οπλαρχηγού Δ. Πλαπούτα, όπως και τον Παπασχίζα. 

Εκκλησίες Σέρβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεχωρίζει η πετρόκτιστη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (1872) στο πάνω χωριό με χαρακτηριστικό οκταγωνικό τρούλο, όμορφο τέμπλο και περίτεχνο πέτρινο μωσαϊκό. Όμορφη είναι επίσης η αρκετά νεώτερη εκκλησία - μητροπολιτικός ναός του χωριού - της  Παναγίας, στην πλατεία του χωριού, με το επιβλητικό πέτρινο καμπαναριό. Αξιοθαύμαστος είναι και ο ναός Αγίας Παρασκευής με την Τρανή Βρύση σε πολύ ωραίο σημείο. Ο Άγιος Αθάνασιος επίσης είναι ένα ξωκκλήσι λίγο πιο έξω από το χωριό πάνω στον δρόμο προς Λυκούρεση. Ένα ακόμα όμορφο ξωκκλήσι είναι του Αγίου Αντρέα λίγο πιο πάνω από το χωριό σε σημείο με υπέροχη θέα.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός του χωριού ασχολείτο κατ' εξοχή με  την κτηνοτροφία και λιγότερο με τη γεωργία. Αργότερα πολλοί κάτοικοι ασχολήθηκαν με τις κατασκευές σαν κτίστες, όπου και διέπρεψαν δημιουργώντας μεγάλη παράδοση, καθώς και με το εμπόριο. Αργότερα τα παιδιά των κτιστών στράφηκαν προς τις τέχνες, τις επιστήμες και το εμπόριο όπου πολλοί από αυτούς διακρίθηκαν. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο οικισμός είχε 108 μόνιμους κατοίκους ενώ ο αριθμός του πληθυσμού στην απογραφή του 2001 ήταν 299 μόνιμοι κάτοικοι.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σέρβου συνδέεται οδικά με δρόμο 11 χιλιομέτρων με την επαρχιακή οδό Δημητσάνας - Καρκαλούς, με δρόμο 7 χιλιομέτρων με τον Λυκούρεση, με χωματόδρομο 7 χιλιομέτρων με τους Αράπηδες και με χωματόδρομο 9 χιλιομέτρων με τον Αγ. Νικόλαο Λαγκαδίων. Το Σέρβου απέχει 10 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια, 15 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα και 60 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]