Νυμφασία Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νυμφασία)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°41′30″N 22°11′4″E / 37.69167°N 22.18444°E / 37.69167; 22.18444

Νυμφασία Αρκαδίας
Nymfasia, Arcadia, square.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νυμφασία Αρκαδίας
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική υπαγωγή Δήμος Γορτυνίας
Γεωγραφική υπαγωγή Πελοπόννησος
Πληθυσμός 114 (2011)
Ζώνη ώρας UTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)

Η Νυμφασία Αρκαδίας ή Γρανίτσα η οποία ανήκει στον Νομό Αρκαδίας, είναι χτισμένη στα 840 μέτρα στο Β.Α άκρο της Γορτυνίας. Βρισκόμενη κατά μήκος του όρους "Μαίναλον" απέχει μόλις 3 ώρες από την Αθήνα και μία από την Τρίπολη. Δίπλα στη δημοφιλή Βυτίνα και τη μονή Κερνίτσης, προσφέρεται καθόλη τη διάρκεια όλου του χρόνου για παραθερισμό ή θρησκευτικό τουρισμό.

Η Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν "Γρανίτσα" (που σημαίνει δεν­δρότοπος), από το γεγονός ότι στην περιοχή αφθονούν τα ήμερα βελανιδοφόρα δένδρα. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο όνομα (όπως και πολλά άλλα στα γύρω χωριά) ήταν Σλαβικό, άλλαξε επί πρωθυπουργίας του Γ. Κονδύλη και έγινε "Νυμφασία" από την ομώνυμη πηγή του χωριού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η "Νυμφασία πηγή" ήταν το μέρος όπου λουζόντουσαν οι Νύμφες υπό το άγρυπνο βλέμμα του αρχαίου θεού της γονιμότητας των κοπαδιών, Πάνα ο οποίος τις παρενοχλούσε (Εξ'ού και ο λόγος που τις έπιανε παν-ικός). Η Νυμφασία αποτελεί συνέχεια του πληθυσμού του αρχαίου Μεθυδρίου που ήταν διεσπαρμένος σε όλο το οροπέδιο του Μυλάοντος ποταμού που περικλείεται από τις οροσειρές Μαινάλου - Αργυροκάστρου- Χελμού και εξετείνεται μέχρι του Δήμου των Νάσσων. Το χωριό πέρασε από Γερμανική και Τουρκική κατοχή σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Σημερινή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νυμφασία σήμερα ανανεωμένη και πλαισιωμένη από νέους ανθρώπους που έχουν επενδύσει σε αυτή, είναι δημοφιλής στην γύρω περιοχή. Το μέρος είναι ιδανικό για εξορμήσεις στα ελατήσια δάση και τα γραφικά χωριά ( Βυτίνα, Μαγούλιανα, Λεβίδι, Βλαχέρνα) . Τέλος ο τόπος προσφέρεται στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, αφού διαθέτει κοντινό χιονοδρομικό κέντρο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Νυμφασίων "Η Αγία Τριάς"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Νυμφασίων "Η Αγία Τριάς" έχει ίδρυθεί το 1934 και έχει αδιάλειπτη λειτουργία, όλο αυτό το διάστημα. Ο σύλλογος έχει ποικίλη δραστηριότητα, εκδίδοντας δύο περιοδικά ανά έτος, βιβλία τοπικού ενδιαφέροντος και επίσης συμμετέχει με πολλούς τρόπους στη διάδοση της παράδοσης, στην διάχυση του πολιτισμού και στον εξωραϊσμό του χωριού. Ακόμη, διοργανώνει τις πολιτιστικές δράσεις του χωριού, με κορύφωση των εκδηλώσεων του στα μέσα Αυγούστου, με το Νυμφασιώτικο Αντάμωμα, την Γιορτή της Νυμφασιώτισας, καθώς και ομιλίες με θέματα πολιτισμού και γενικότερου ενδιαφέροντος, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών.