Νυμφασία Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νυμφασία)

Συντεταγμένες: 37°41′30″N 22°11′0″E / 37.69167°N 22.18333°E / 37.69167; 22.18333

Νυμφασία Αρκαδίας
Νυμφασία is located in Greece
Νυμφασία
Νυμφασία
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΓορτυνίας
Γεωγραφία και Στατιστική
Υψόμετρο840 μέτρα
Πληθυσμός114 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας220 10
Τηλ. κωδικός2795

Η Νυμφασία, παλαιότερο γνωστή ως Γρανίτσα, είναι χωριό το οποίο ανήκει στον Νομό Αρκαδίας, είναι χτισμένο στα 840 μέτρα στο Β.Α. άκρο της Γορτυνίας.[1] Βρισκόμενη κατά μήκος του όρους Μαίναλο, απέχει μόλις 2 ώρες και 10 λεπτά από την Αθήνα και 40 λεπτά από την Τρίπολη. Δίπλα στη Βυτίνα και τη μονή Κερνίτσης, προσφέρεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου για παραθερισμό ή θρησκευτικό τουρισμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν "Γρανίτσα" (που σημαίνει δεν­δρότοπος), από το γεγονός ότι στην περιοχή αφθονούν τα ήμερα βελανιδοφόρα δένδρα. Παρ' όλα αυτά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο όνομα (όπως και πολλά άλλα στα γύρω χωριά) ήταν Σλαβικό, άλλαξε επί πρωθυπουργίας του Γ. Κονδύλη και έγινε "Νυμφασία" από την ομώνυμη πηγή του χωριού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η "Νυμφασία πηγή" ήταν το μέρος όπου λουζόντουσαν οι Νύμφες υπό το άγρυπνο βλέμμα του αρχαίου θεού της γονιμότητας των κοπαδιών, Πάνα ο οποίος τις παρενοχλούσε (Εξ ου και ο λόγος που τις έπιανε παν-ικός). Η Νυμφασία αποτελεί συνέχεια του πληθυσμού του αρχαίου Μεθυδρίου που ήταν διεσπαρμένος σε όλο το οροπέδιο του Μυλάοντος ποταμού που περικλείεται από τις οροσειρές Μαινάλου - Αργυροκάστρου- Χελμού και εξετείνεται μέχρι του Δήμου των Νάσσων. Το χωριό πέρασε από Γερμανική και Τουρκική κατοχή σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Στη Νυμφασία γεννήθηκε το 1877 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, μέχρι την ηλικία των 14 ετών, ασχολούμενος με γεωργικές - κτηνοτροφικές εργασίες, ο Άγιος Γερβάσιος των Πατρών (Παρασκευόπουλος).

Σημερινή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νυμφασία είναι δημοφιλής στη γύρω περιοχή. Το μέρος είναι ιδανικό για εξορμήσεις στα ελατήσια δάση και τα γραφικά χωριά (Βυτίνα, Μαγούλιανα, Λεβίδι, Βλαχέρνα). Τέλος προσφέρεται για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, αφού διαθέτει κοντινό χιονοδρομικό κέντρο.

Πολιτιστικός σύλλογος των Απανταχού Νυμφασίων "Η Αγία Τριάς"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Νυμφασίων "Η Αγία Τριάς" έχει ιδρυθεί το 1934 και έχει αδιάλειπτη λειτουργία, όλο αυτό το διάστημα. Ο σύλλογος έχει ποικίλη δραστηριότητα, εκδίδοντας δύο περιοδικά ανά έτος, βιβλία τοπικού ενδιαφέροντος και επίσης συμμετέχει με πολλούς τρόπους στη διάδοση της παράδοσης, στη διάχυση του πολιτισμού και στον εξωραϊσμό του χωριού. Ακόμη, διοργανώνει τις πολιτιστικές δράσεις του χωριού, με κορύφωση των εκδηλώσεων του στα μέσα Αυγούστου, με το Νυμφασιώτικο Αντάμωμα, την Γιορτή της Νυμφασιώτισας, καθώς και ομιλίες με θέματα πολιτισμού και γενικότερου ενδιαφέροντος, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]