Πουρναριά Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°47′N 22°2′E / 37.783°N 22.033°E / 37.783; 22.033

Πουρναριά
Η Πουρναριά Αρκαδίας (Ποδογορά) στο βάθος σε λήψη τραβηγμένη από τη Δάφνη Αχαΐας.
Πουρναριά is located in Greece
Πουρναριά
Πουρναριά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΠελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
ΔήμοςΓορτυνίας, Δημοτική Κοινότητα Πουρναριάς Αρκαδίας
Δημοτική ΕνότηταΚλείτορος
Δημοτική ΚοινότηταΠουρναριάς
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑρκαδίας
Υψόμετρο520 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος74
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΠοδογορά
Ταχ. κώδικας250 04

Η Πουρναριά, παλαιότερα γνωστή ως Ποδογορά, είναι χωριό το οποίο διοικητικά ανήκει στον "Καλλικρατικό" Δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας.

Έχει 142 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Βρίσκεται στα σύνορα σχεδόν των νομών Αχαΐας - Αρκαδίας, απέχει 73 χλμ από την Τρίπολη, 52 από την Δημητσάνα και 3 από τη γειτονική Δάφνη. Από το χωριό περνάει ο ποταμός Λάδωνας, που καταλήγει στο υδροηλεκτρικό φράγμα. Σε απόσταση περίπου 5χλμ. βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 520μ, στους πρόποδες του Αφροδίσιου όρους. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, κυρίως αιγοπροβάτων, αφού η περιοχή ευνοεί τέτοιου είδους εργασίες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς (Λικ, Τάκη Κανδηλώρο και Π. Παπαζαφειρόπουλο) ο πρώτος συνοικισμός ονομαζόταν Όρυγας και βρισκόταν στα όρια της Παλιοποδογοράς. Η Ποδογορά κατοικήθηκε από τους Σλάβους πριν το 840 μ.Χ. περίπου. Η λέξη Ποδογορά είναι σύνθετη στα Σλαβικά από το Ποτδ+Γκόρια (ρίζα βουνού) που στην ελληνική βγήκε Ποδογορά. Το 1204 ήταν ιπποτικό φέουδο της Βαρωνίας της Άκοβας. Τέλος Φραγκοκρατίας και αρχές Τουρκοκρατίας, περί το 1450 περίπου, έγινε η μεταφορά του χωριού στη σημερινή του θέση. Πέντε φορές κατά τα χρόνια της επανάστασης 1821-1827 λεηλατήθηκε και τρεις φορές πυρπολήθηκε. Η Ποδογορά μέχρι το 1912 ανήκε στο δήμο Ελευσίνος με πρωτεύουσα την Κοντοβάζαινα και μετά στην κοινότητα Ξηροκαρύταινας. Το 1919 λειτούργησε αυτόνομα ως κοινότητα της Ποδογοράς και το 1928 μετονομάστηκε σε Πουρναριά. Το σημερινό όνομα του χωριού προέκυψε από τον τεράστιο αριθμό πουρναριών που ευδοκιμούν στην περιοχή και κυριαρχούν στο τοπίο.

Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κεντρικός ναός είναι η Αγία Τριάδα με 17μ. μήκος και 9μ. πλάτος. Χτίστηκε το 1874 και το 1957 χτίστηκε το καμπαναριό. Η Παναγία, βυζαντινού ρυθμού ,από τις παλαιότερες της περιοχής, χτίστηκε πριν την επανάσταση του Ορλώφ. Υπάρχουν και άλλες εκκλησίες στο χωριό όπως η Αγ.Παρασκευή,ο Αγ.Κωνσταντίνος, ο Αγ.Γεώργιος και ο Αγ. Νικόλαος.

Γιορτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαϊκό πανηγύρι γίνεται της Αγίας Τριάδας και στις 22 (παραμονή) και 23 Αυγούστου (της Παναγίας) με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και εκδηλώσεις και για τη νεολαία (διαγωνισμοί, παιχνίδια, αθλοπαιδιές).

Οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πουρναριά ανήκει και το χωριό Μουριά με θέα στη λίμνη του Λάδωνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]