Παρνασσός Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παρνασσός
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Παρνασσός
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας
Δημοτική ενότητα Ηραίας
Δημοτική κοινότητα Λουτρών Ηραίας
Τοπική κοινότητα Λουτρών
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοπόννησος
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
Υψόμετρο 420
Πληθυσμός 19[1] (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Μπράτιτσα
Ονομασία κατοίκων Παρνασσιότες
Ταχ. κωδ. 22028
http://mapio.net/a/96140241/

Ο Παρνασσός είναι οικισμός του Δήμου Γορτυνίας του πρών Δήμου Ηραίας της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας του Δημοτικού διαμερίσματος Λουτρών Ηραίας του Νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένος στην νοτιοδυτική Ηραία στην τελευταία πλαγιά του ορεινού όγκου της Ηραίας.

Ο οικισμός θεωρείται ορεινός με υψόμετρο 420 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Παρνασσός χαρίζει μια λεπτομερή, μαγευτική και πανοραμική θέα σε όλη την κάτω Ηραία καθώς και στα απέναντι βουνά της Ηλείας μέχρι και το Ιόνιο.είναι ένα όμορφο και γραφικό χωριό της Ηραίας, με παραδοσιακά σπίτια. Στο χωριό ξεχωρίζει το πετρόκτιστο σχολείο, ο ναός του Αγ. Δημητρίου και έξω από το χωριό η πηγή 'Τσόμπολη' με τα πλατάνια της.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παρνασσός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 19 μόνιμους κατοίκους ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο οικισμός είχε 62 μόνιμους κατοίκους. Οι κατοικοι του χωριού σχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Ομως λόγω του ορεινού εδάφους και της πυκνής βλάστησης ο οικισμός είναι καταλληλότερος για την κτηνοτροφία που αναπτύχθηκε περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει πως οι κάτοικοι δεν ασχολούνται και με την γεωργία, που κύριο φυτό που καλλιεργείται είναι η ελιά. Το χωριό παράγει ακόμα και τώρα γαλακτοκομικά προϊόντα και υψηλής ποιότητας Λάδι.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός αυτός της Ηραίας συνδέται οδικα με δρόμο 1,5 χιλιομέτρων με την επαρχιακή οδό Δημητσάνας - Γέφυρας Μπερτσιάς στο ύψος του Λιθαρού, με δρόμο 3 χιλιομέτρων από τα Λουτρά Ηραίας(Καλύβια), και με χωματόδρομο 6 χιλιομέτρων με τα Όχθια. Ο Παρνασσός απέχει 32 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα, 26 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια και 85 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]