Λυκούρεσης Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°38′34″N 21°59′15″E / 37.642904°N 21.987489°E / 37.642904; 21.987489

Λυκούρεση
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Λυκούρεση
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
Δήμος Γορτυνίας
Δημοτική ενότητα Ηραίας
Δημοτική κοινότητα Λυκούρεση
Τοπική κοινότητα Λυκούρεση
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοπόννησος
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
Υψόμετρο 900
Πληθυσμός 8[1] (2011)
Άλλα
Ονομασία κατοίκων Λυκουρεσιώτες
Ταχ. κωδ. 22028
Τηλ. κωδ. 2795

Ο Λυκούρεσης είναι ορεινό χωριό του Δημοτικού διαμερίσματος Λυκουρέση της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας του πρώην Δήμου Ηραίας και του τέως Δήμου Γορτυνίας που ανήκει στο Νομό Αρκαδίας. Το χωριό είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου Αετός και σε υψόμετρο 900 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Από εδώ ξεκινάει και το περίφημο φαράγγι της Γκούρας που καταλήγει στην Κοκκινοράχη, με το ομώνυμο κεφαλάρι. Μια συμπαθητική πλατεία, πρόσφατα διαμορφωμένη, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Δίπλα μια όμορφη βρύση, φτιαγμένη με δαπάνες του τοπικού συλλόγου. Το ορεινό της τοποθεσίας σε συνδυασμό με την βλάστηση και την αγριάδα του τόπου δίνουν στον επισκέπτη μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Το χωριό στο σύνολο του έχει παλιά πετρόκτιστα σπίτια.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές της προφορικής παράδοσης εντοπίζουν την ίδρυση του γύρω στο 1780. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν να αγοράσουν τα κτήματα τους από τον τσιφλικά Αλευρά στον οποίο ανήκε η έκταση που καταλαμβάνει σήμερα το χωριό. Στην απογραφή του 1829 είχε 11 οικογένειες. Ο πληθυσμός του ακολουθεί μια φυσιολογική ανάπτυξη μέχρι το 1970, οπότε μεγάλος αριθμός αναγκάζεται να το εγκαταλείψει ωθούμενος από τις γενικότερες συγκυρίες της εποχής εκείνης.

Εκκλησίες Λυκούρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία του χωριού "Η Ζωοδόχος Πηγή", η οποία βρίσκεται δίπλα στο σχολείο και την κεντρική πλατεία του χωριού, είναι κτισμένη από το 1855 όπως αναγράφει μια λόγχη της πρόθεσης που είναι αδιάσειστος μάρτυρας του παρελθόντος. Αξίες προσοχής είναι οι εικόνες του τέμπλου της Ζωοδόχου Πηγής, της Παναγίας, των Αρχαγγέλων, οι οποίες χρονολογούνται πριν το 1900, καθώς επίσης και ένα ασημένιο Ευαγγέλιο του 1887. Έξω από την εκκλησία υπάρχει μια μεγάλη καρυδιά που η ηλικία της ξεπερνά τα 100 χρόνια. Τα ξωκλήσια του χωριού είναι τα εξής : Η Αγία Παρασκευή, που βρίσκεται μέσα στο νεκροταφείο του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Άγιος Ιωάννης και ο Άγιος Σπυρίδων.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και κυρίως η κτηνοτροφία. Τα πιο παλιά χρόνια το Λυκούρεση συγκέντρωνε γύρω στα 10.000 πρόβατα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Λυκούρεσης είχε 8 μόνιμους κατοίκους ενώ ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 88 μόνιμοι κάτοικοι.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό συνδέεται οδικά με δρόμο 7 χιλιομέτρων με τον Σέρβο, με δρόμο 4,5 χιλιομέτρων με το Ψάρι, και με χωματόδρομο 4,5 χιλιομέτρων με την Αράχοβα. Ο Λυκούρεσης απέχει 15 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια, 20 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα και 65 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]