Υακίνθια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Υακίνθια ήταν μία αρχαία ελληνική θρησκευτική τοπική εορτή, από τις σημαντικότερες[1], που γινόταν στις Αμύκλες[2], κοντά στη Σπάρτη[3], κάθε χρόνο τον μήνα Υακίνθιο, αντίστοιχο του Ιουνίου ή των αρχών του αττικού Εκατομβαιώνα[4]. Το όνομα προήλθε από τον Υάκινθο, τον πανέμορφο ερωμένο του θεού Απόλλωνα.

Σχετικές πληροφορίες μας δίνουν ο Αθήναιος και ο Δίδυμος. Ο Ξενοφών γράφει[2] ότι οι Σπαρτιάτες διέκοπταν ακόμα και τις εκστρατείες τους ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται στα Υακίνθια. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι έφθαναν στο σημείο να διαπραγματεύονται ανακωχές ειδικά για τον λόγο αυτό. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, κατά τη Νικίειο ειρήνη οι Αθηναίοι, σε ένδειξη «καλής θελήσεως» προς τη Σπάρτη, υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων των Υακινθίων.[5]

Η γιορτή λάβαινε χώρα στην ιερή Υακινθίδα οδό έξω από τις Αμύκλες και διαρκούσε τρεις ημέρες. Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον θάνατο του Υακίνθου, πένθιμη, και απαγορεύονταν τα άσματα και οι παιάνες, ενώ προσφέρονταν θυσίες για τους νεκρούς[4]. Οι υπόλοιπες δύο ημέρες ήταν αφιερωμένες στον Απόλλωνα, ήταν χαρούμενες (ιδίως η δεύτερη) και γιορτάζονταν τόσο από τους ελεύθερους όσο και από τους δούλους (είλωτες) και τους ξένους. Κατά τη δεύτερη ημέρα οι νέοι έπαιζαν κιθάρα και αυλό ή τραγουδούσαν[6], ενώ άλλοι συμμετείχαν σε ιπποδρομίες. Αρκετές χορωδίες ανταγωνίζονταν στην πόλη, τραγουδώντας και χορεύοντας. Θυσιάζονταν αίγες που προσφέρονταν στις κοπίδες, υπαίθριες δεξιώσεις κάτω από σκηνές, όπου οι πολίτες προσκαλούσαν φίλους και συγγενείς. Στον Απόλλωνα προσφερόταν ένα πέπλο («χιτών») υφασμένο από παρθένες (όπως γινόταν στην Αθηνά κατά τα Παναθήναια).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «πανήγυρις ἀξιόλογος καὶ μεγάλη», Δίδυμος ο Γραμματικός, ap. Ath. iv. σ. 139 κ.ε
  2. 2,0 2,1 Ξενοφών. «Ελληνικά, Βιβλίο Δ', κεφ. 5.11». el.wikisource.org. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. Παυσανίας. «Ελλάδος περιήγησις, Λακωνικά, κεφ. 10.1». el.wikisource.org. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. 4,0 4,1 «Hyacinthia». www.hellenicaworld.com. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. Θουκυδίδης. «Πελοποννησιακός Πόλεμος, Βιβλίο Ε'. κεφ. 23». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2024. 
  6. Ξενοφών. «Αγησίλαος, κεφ. 2.17». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2024. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
  • Michael Pettersson: Cults of Apollo at Sparta: The Hyakinthia, the Gymnopaidiai, and the Karneia, Paul Åströms Forlag, Στοκχόλμη 1992