Ιπποδρομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιπποδρομίες (2017)

Οι ιπποδρομίες είναι άθλημα ιππικής απόδοσης, που συνήθως περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα άλογα που οδηγούνται από αναβάτες, ή και όχι, σε προκαθορισμένη διαδρομή, για αγώνες. Είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα όπως και ο στόχος του αθλήματος που έχει παραμείνει αμετάβλητος, ο ταχύτερος τερματισμός ενός ίππου στην προκαθορισμένη διαδρομή.

Οι ιπποδρομίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς τη μορφή και πολλές χώρες έχουν αναπτύξει τις δικές τους ιδιαίτερες παραλλαγές γύρω από το άθλημα. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν περιορισμό των αγώνων σε συγκεκριμένα είδη ίππων, αναπήδηση εμποδίων, τρέξιμο σε διαφορετικές αποστάσεις, τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες πίστας και τρέξιμο σε διαφορετικούς βηματισμούς.

Ένα σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος και της οικονομικής σημασίας των ιπποδρομιών έγκειται στον τζόγο που σχετίζεται με αυτό, μια δραστηριότητα που το 2008 δημιούργησε μια παγκόσμια αγορά αξίας περίπου 115 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ΗΠΑ.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)