Πύθια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το θέατρο των Δελφών, τόπος διεξαγωγής των μουσικών παραστάσεων των Πυθίων.
Το στάδιο των Δελφών, τόπος διεξαγωγής των αθλητικών αγωνισμάτων των Πυθίων.

Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς και εν μέρει στο Χρισσό Φωκίδας προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Ήταν Πανελλήνια η πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο θεσμός των Πυθίων ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Απόλλωνα, όταν αυτός νίκησε τον δράκο Πύθωνα. Η ιστορία τους αρχίζει το 586 π.Χ. όταν διοργανώθηκαν για πρώτη φορά. Την διεύθυνση των εκδηλώσεων είχε η Αμφικτυονία της Κεντρικής Ελλάδας. Αρχικά διοργανώνονταν κάθε οκτώ, αργότερα κάθε τέσσερα χρόνια, όπως ακριβώς και οι ολυμπιακοί αγώνες. Η ημέρα της διοργάνωσης εξακριβωνόταν με τον εξής τρόπο: Οι Ολυμπιακοί αγώνες διοργανώνονταν με την πρώτη πανσέληνο του θερινού ηλιοστασίου, ενώ τα Πύθια ακολουθούσαν το καλοκαίρι μετά από την πάροδο τριών ετών. Ο θεσμός των Πυθίων ήταν σεβαστός σε όλη την Ελλάδα, αφού από όλες τις πόλεις έφταναν αθλητές που εκπροσωπούσαν την πατρίδα τους, και θεατές που ήθελαν να θαυμάσουν τους αγώνες. Στα πλαίσια των διοργανώσεων αυτών γίνονταν και «Αγορά», δηλαδή εμπορική έκθεση.

Οι πρώτες εκδηλώσεις είχαν καθαρά μουσικό χαρακτήρα, και ήταν κυρίως αγώνες κιθαρωδίας (τραγούδι με συνοδεία κιθάρας). Το πρόγραμμα διευρύνθηκε αργότερα το αγώνισμα της αυλωδίας (τραγούδι με συνοδεία αυλού) και της αύλησης (σόλο αυλού). Σταδιακά διευρύνθηκε το πρόγραμμα και με αθλητικούς αγώνες, ιπποδρομίες και αρματοδρομίες.

Δικαίωμα συμμετοχής είχε κάθε Έλληνας που είχε γεννηθεί ελεύθερος, ενώ οι Βάρβαροι και αυτοί που είχαν πέσει σε σοβαρό αμάρτημα, ή είχαν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα αποκλείονταν από τους αγώνες.

Κατά την διάρκεια των εορτών επικρατούσε η ιερή Δελφική εκεχειρία, δηλαδή έπαυαν οι τυχόν πολεμικές διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων.

Το τέλος των Πυθίων ήρθε το 394 μ.Χ., όταν ο Θεοδόσιος Α' τα απαγόρευσε.

Το εορταστικό πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυστυχώς οι πηγές που περιέγραφαν την εορτή καταστράφηκαν ή χάθηκαν με την πάροδο των αιώνων. Από τα λίγα που μας διασώθηκαν ξέρουμε ότι πρόκειται για λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις. Ο Αριστοτέλης μας δίνει μια εντύπωση του προγράμματος. Το πρόγραμμα διαρκούσε έξι έως οκτώ ημέρες. Την πρώτη μέρα γινόταν μια εορταστική θεατρική παράσταση με περιεχόμενο την νίκη του Απόλλωνα κατά του Πύθωνα. Ακολουθούσε εορταστική περιφορά, ενώ στον ναό γινόταν θυσία. Κατόπιν ακολουθούσε ένα γλέντι που κρατούσε μέχρι την τέταρτη ημέρα, όπου και άρχιζαν οι αγώνες.

Οι μουσικοί αγώνες λάμβαναν χώρα στο θέατρο, ενώ οι αθλητικοί αγώνες διεξάγονταν στο στάδιο. Οι Ιππικοί αγώνες και οι αγώνες αρματοδρομίας πιθανολογείται πως γίνονταν στο κοντινό Χρισσό που είχε μεγαλύτερο άνοιγμα από τους Δελφούς ή, σύμφωνα με την νεώτερη έρευνα και τεκμηρίωση του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Βαλαβάνη, στη θέση "Gωνιά" της κτηματικής περιφέρειας του Δ. Δ Ιτέας του Δ. Δελφών.

Οι μουσικοί αγώνες περιλάμβαναν:

  • Ύμνο στον θεό Απόλλωνα
  • Τραγούδι με συνοδεία αυλού ή κιθάρας
  • θεατρικές παραστάσεις και όρχηση
  • Ζωγραφική

Τα βραβεία ήταν τιμητικά, και συγκεκριμένα ένα δάφνινο στεφάνι. Σε μερικές παραστάσεις βλέπουμε το βραβείο να είναι ένα μήλο και κλαδιά φοινικιάς. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής όμως ήταν ένα άγαλμα του νικητή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Krause: Die Pythien, Nemeen und Isthmien. Leipzig 1841
  • Kirchhoff: Über die Zeit der pythischen Festfeier. in: Berichte der Berliner Akademie. Berlin 1864.
  • H.-P. Mederer: "Lasst die dröhnende Harfe uns wecken". Die Schauplätze der Wettkämpfe und Siegesfeiern in Pindars Epinikien. In: Antike Welt 8. 2003. S. 433 - 440.
  • A. Mommsen: Delphika. Leipzig 1878.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pythische Spiele της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).