Καρυάτεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Καρυάτεια ήταν μια ετήσια εορτή που λάμβανε χώρα στο αρχαίο ιερό της Αρτέμιδος Καρυάτιδος στις Καρυές Λακωνίας προς τιμήν της θεάς.

Η γιορτή ήταν αγροτικού χαρακτήρα και θα πρέπει να τελείτο πριν ή μετά τη θερινή συγκομιδή, καθώς οι πιστοί θα επιθυμούσαν να εξευμενίσουν τη θεά για ευκαρπία ή να την ευχαριστήσουν αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της εορτής: «χοροὺς δὲ ἐνταῦθα αἱ Λακεδαιμονίων παρθένοι κατὰ ἔτος ἱστᾶσι καὶ ἐπιχώριος αὐταῖς καθέστηκεν ὄρχησις...»[1], όπου σύμφωνα με τον Παυσανία, στην εορτή συμμετείχαν επιφανείς παρθένες της Λακεδαίμονος ως ιέρειες χορεύτριες της θεάς. Οι ιέρειες φαίνεται πως με την ομορφιά και την κορμοστασιά τους ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες της κλασικής περιόδου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον τύπο της γυναικείας μορφής στην τέχνη, και κυρίως στην αρχιτεκτονική, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός ως Καρυάτιδες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Π. & Ι. Μεϊντανής (1950). Καρυατικά: Δια την ιστορίαν των Καρυών – Αραχώβης, Λακωνίας και των εις την αλλοδαπήν Αραχωβιτών. New York: Anatolia. σελ. 28. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεϊντανής, Π. και Ι., Μεϊντανής, 1950, «Καρυατικά: Δια την ιστορίαν των Καρυών – Αραχώβης, Λακωνίας και των εις την αλλοδαπήν Αραχωβιτών», New York: Anatolia.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]