Αιάντεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Αιάντεια ήταν ονομασία αρχαίων ελληνικών εορτών που γίνονταν προς τιμή των δύο σπουδαίων Βασιλέων ηρώων του Τρωικού πολέμου, του Αίαντα του Τελαμώνιου και του Αίαντα του Λοκρού.

Οι εορτές προς τιμή του Λοκρού τελούνταν στη μητρόπολη των Λοκρών, στην Οπούντα, ενώ εκείνες προς τιμή του Τελαμώνιου, τελούνταν αρχικά στη Σαλαμίνα με θυσίες, αγώνες εφήβων, με ημερήσια πομπή και νυκτερινή λαμπαδηδρομία. Επίσης κατά τη διάρκεια της εορτής στη Σαλαμίνα τελούνταν και "άμιλλα πλοίων".
Απο τα τελούμενα αγωνίσματα των εορτών αυτών σπουδαιότερο θεωρείτο ο "μακρύς δρόμος". Χαρακτηριστικό της ιερής πομπής των Αιαντείων ήταν η περιφορά φερέτρου επί του οποίου φέρονταν ανδρείκελο με πλήρη πανοπλία στη μνήμη του ήρωα. Όταν οι Αθηναίοι κατέλαβαν τη Σαλαμίνα μετέφεραν την εορτή αυτή και στην Αττική.

Επίσης με την ονομασία "Αιάντεια" αναφέρονται και μεταξύ των σπαρτιατικών εορτών, που σημαίνει ότι η τέλεσή τους στη κλασική εποχή είχε γενικευθεί. Από διάφορες επιγραφές που έχουν βρεθεί διαπιστώνεται ότι τα "Αιάντεια" τελούνταν ακόμη και στη περίοδο της Ρωμαιοκρατίας μέχρι τις αρχές της Βυζαντινής περιόδου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.1ος, σελ.646.