Ριζούπολη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°01′39.06″N 23°44′32.65″E / 38.0275167°N 23.7424028°E / 38.0275167; 23.7424028

Ριζούπολη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ριζούπολη
38°1′39″N 23°44′20″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ριζούπολη είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται στα βόρεια του δήμου Αθηναίων, ανάμεσα στον Περισσό, τη Νέα Ιωνία και τα Άνω Πατήσια. Συνορεύει επίσης με τη συνοικία του Προμπονά. Από τη Ριζούπολη διέρχεται ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και η περιοχή εξυπηρετείται από τον σταθμό Άνω Πατησίων ή τον σταθμό Περισσού. Στην περιοχή της Ριζούπολης βρίσκεται το γήπεδο της ομάδας του Απόλλωνα Σμύρνης.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία της περιοχής οφείλεται στον Ιωάννη Ριζόπουλο (αρχικά Ριζόπολη, μετέπειτα Ριζούπολη) ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα κατασκεύασε σπίτια, καταστήματα, δρόμους κλπ., καθώς ως τότε η περιοχή ήταν ημιαγροτική.[1] Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή δημιουργήθηκαν προσφυγικοί οικισμοί, ενώ αργότερα η Ριζούπολη υπήρξε βιομηχανική περιοχή και ακόμα και σήμερα συναντώνται εκεί παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και αποθήκες. Την τελευταία δεκαετία, πολλά εργοστάσια αναπλάσσονται και διαμορφώνονται σε εμπορικά καταστήματα ή γραφεία εταιριών ενώ υπάρχει και ανοικοδόμηση νέων πολυκατοικιών.

Το σπήλαιο Προφήτη Ηλία Ριζούπολης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Ριζουπόλεως

Στην περιοχή της Ριζούπολης, κοντά στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία υπάρχει υπόγειο σπήλαιο έκτασης 2.500 τ.μ.. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο της περιοχής του λεκανοπεδίου της Αττικής. Στο σπήλαιο έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από την 5η χιλιετία π.Χ. Πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο από τον λήσταρχο Νταβέλη. Το σπήλαιο σήμερα έχει υποστεί καταστροφές από την οικοδόμηση της περιοχής που προχώρησε παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για μειωμένη στατικότητα. Η είσοδος του σπηλαίου είναι κλειστή και βρίσκεται σε περιφραγμένο οικόπεδο. [2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το άδοξο τέλος της «Βίλας Ακριβή» στις γραμμές του τρένου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  2. Υπουργείο πολιτισμού Αρχειοθετήθηκε 2007-06-25 στο Wayback Machine. Σπήλαιο Προφήτη Ηλία Ριζούπολης Περισσού
  3. espressonews[νεκρός σύνδεσμος] Πανάρχαιο σπήλαιο στη Ριζούπολη

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]