Ριζοσπαστική αριστερά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Ριζοσπαστική αριστερά, περιγράφεται ένα πολιτικό ρεύμα που τοποθετείται στον χώρο της Αριστεράς (ή και της Ακροαριστεράς) και συγκεκριμένα υιοθετείται από κόμματα και πολιτικούς που ακολουθούν την "σκληρή γραμμή" της θέσης αυτής και αντιτίθενται σε μεταρρυθμίσεις. Γενικότερα, οι ριζοσπαστικές πολιτικές υποδηλώνουν την πρόθεση να αντικατασταθούν οι θεμελιώδεις αρχές μιας κοινωνίας ή ενός πολιτικού συστήματος, συχνά μέσω της κοινωνικής αλλαγής, επανάστασης ή ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης[1]. Οι υποστηρικτές της Ριζοσπαστικής αριστεράς, δίνουν έμφαση στον αγώνα της εργατικής τάξης και αγωνίζονται για την ανατροπή του καπιταλισμού, υποστηρίζοντας ένα ξεκάθαρα σοσιαλιστικό σύστημα[2]. Στα στοιχεία των κινημάτων της Ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι και ο συνεχής αγώνας (μέσω διαμαρτυριών, διαδηλώσεων κτλ), με μια συνεχή προσπάθεια να συνδυαστεί η σταθερή προσήλωση στις μαρξιστικές αρχές με την συμμετοχή στο μαζικό εργατικό κίνημα[3].

Σήμερα ο αριστερός ριζοσπαστισμός, επεκτείνεται και στο ευρύτερο πλαίσιο του Σοσιαλισμού, όπου υποστηρίζεται πως το σοσιαλιστικό σύστημα πρέπει να επέλθει όχι με κάθετη ρήξη, αλλά σταδιακά με μέτρα που «διαβρώνουν» την ταξική και ιδεολογική εξουσία του καπιταλισμού. Σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, μακροοικονομικοί περιορισμοί και αριστερός κεϊνσιανισμός αποτελούν όλα συστατικά της ριζοσπαστικής αριστεράς[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pugh, Jonathan (2009). What is radical politics today?. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-23625-7. 460712485. 
  2. «John Molyneux: What do we mean by ultra-leftism? (October 1985)». www.marxists.org. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021. 
  3. «John Molyneux: What do we mean by ultra-leftism? (October 1985)». www.marxists.org. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021. 
  4. «Ριζοσπαστική Αριστερά ή Κεντροαριστερά;». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021.