Σοσιαλιστική Διεθνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σοσιαλιστική Διεθνής
Red Rose (Socialism).svg
Λογότυπο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Συντομογραφία SI
Προκάτοχος Εργατική και Σοσιαλιστική Διεθνής
Ίδρυση 3 Ιουνίου 1951
Τύπος Διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση
Έδρα Μάριταϊμ Χάους, Κλάπαμ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μέλη 160[1]
Γενικός Γραμματέας Λουίς Αγιάλα[2]
Πρόεδρος Γιώργος Α. Παπανδρέου[2]
Κύριο όργανο
Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Προϋπολογισμός 1,4 εκατ. (2014)[3]
Ιστότοπος socialistinternational.org
Χώρες στις οποίες κυβερνούσε κόμμα-μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Ιανουάριο του 2015

Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια διεθνής οργάνωση στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της Διεθνούς των Εργατικών και Σοσιαλιστικών Κομμάτων, η οποία αποτελούσε μετεξέλιξη της Β΄ Διεθνούς που υπήρχε από το 1889 και είχε σημαντική διεθνή πολιτική δράση μέχρι τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής (Σ.Δ.) έχει 159 μέλη από τα οποία 102 είναι εθνικά κόμματα με πλήρες status, 30 είναι εθνικά κόμματα με συμβουλευτικό status, και 14 είναι εθνικά κόμματα με status παρατηρητή. Στη Σ.Δ. συμμετέχουν επίσης τρεις συνδεδεμένες οργανώσεις (Σοσιαλιστική Εκπαιδευτική Διεθνής, Σοσιαλιστική Διεθνής Νεολαία, Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών) και 10 ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις (όπως το Διεθνές Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα). 58 από τα εθνικά κόμματα μέλη της Σ.Δ μετέχουν στην κυβέρνηση, είτε αυτόνομα, είτε ως μέλη κυβερνητικών συνασπισμών.

Μέλη της Σ.Δ. είναι εργατικά, σοσιαλιστικά, και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ο ρόλος αυτών των κομμάτων είναι αισθητός σε όλες τις ηπείρους είτε σε κυβερνητική θέση, είτε σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα, κόμματα μέλη της Σ.Δ. είναι στην κυβέρνηση σε 12 από τα 27 κράτη/μέλη: στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία. Στα υπόλοιπα 15 κράτη/μέλη, τα κόμματα που μετέχουν στη Σ.Δ. είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο τα μέλη της Σ.Δ. έχουν αξιοσημείωτη παρουσία και συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχηματισμό σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς είναι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ Γενικός Γραμματέας είναι ο Λουίς Αγιάλα από τη Χιλή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About Us». Socialist International. 
  2. 2,0 2,1 «Presidium». Socialist International. 
  3. «Finances of the International». Socialist International.