Κοινωνική αλλαγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα σύνολο από κοινωνικές αλλαγές που προτείνονται για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η κοινωνική αλλαγή αφορά την μεταβολή της κοινωνικής κατάταξης μιας κοινωνίας. Ενδέχεται να περιλαμβάνει τυχόν αλλαγές σε κοινωνικούς οργανισμούς, κοινωνικές συμπεριφορές ή κοινωνικές σχέσεις.

Η κοινωνική αλλαγή ίσως αναφέρεται στον όρο της κοινωνικής προόδου ή της κοινωνικοπολιτιστικής εξέλιξης, στην φιλοσοφική ιδέα ότι η κοινωνία προχωρά προς τα εμπρός χάρη σε εξελικτικά μέσα.[1] Ίσως να αναφέρεται σε μια παραδειγματική αλλαγή στην κοινωνικοοικονομική δομή, για παράδειγμα στην μετάβαση από τον φεουδαλισμό στον καπιταλισμό, ή σε μια υποθετική μελλοντική μετάβαση σε κάποια μορφή μετακαπιταλισμού.

Η κοινωνική ανάπτυξη αναφέρεται στο πώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες καθ'όλη την διάρκεια της ζωής, με ιδιαίτερη προσοχή στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Η υγιής κοινωνική ανάπτυξη μάς επιτρέπει να σχηματίζουμε θετικές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, τους δασκάλους και με άλλους ανθρώπους στην ζωή μας.[2]

Συνεπώς, ενδέχεται επίσης να αναφέρεται στην κοινωνική εξέλιξη, όπως για παράδειγμα παρουσιάστηκε η σοσιαλιστική επανάσταση μέσα στον μαρξισμό ή σε άλλα κοινωνικά κινήματα, όπως η εξέγερση των γυναικών ή το κίνημα για τα αστικά δικαιώματα. Η κοινωνική αλλαγή ενδέχεται να καθοδηγείται μέσω πολιτιστικών, θρησκευτικών, οικονομικών, επιστημονικών ή τεχνολογικών δυνάμεων.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «literature review, social change». gsociology.icaap.org. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  2. (στα αγγλικά) The Adult Development of Cognition and Learning. 2010-01-01, σελ. 225–230. doi:10.1016/B978-0-08-044894-7.00474-7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780080448947004747. 
  3. «Social Change and Modernity». publishing.cdlib.org. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]