Αγγλόσφαιρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ορισμός της Αγγλόσφαιρας ποικίλλει: τα κράτη και εδάφη στα οποία τα αγγλικά είναι η πρώτη γλώσσα της πλειοψηφίας του πληθυσμού εμφανίζονται σε σκούρο μπλε και άλλα μέλη ή εδάφη όπου τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα εμφανίζονται σε ανοιχτό μπλε.

Η αγγλόσφαιρα είναι ένα σύνολο από αγγλόφωνα έθνη με βρετανικές πολιτισμικές ρίζες[1] και με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες , τα οποία σήμερα διατηρούν στενή πολιτιστική, πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το ποια έθνη περιλαμβάνει, αλλά η αγγλόσφαιρα συνήθως δεν θεωρείται ότι περιλαμβάνει όλες τις χώρες όπου τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα. Τα έθνη που περιλαμβάνονται συνήθως ήταν κάποτε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.[2]

Ο όρος καλύπτει τις ΗΠΑ, τον Καναδά (εκτός από το Κεμπέκ), την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες που στη μετα-αυτοκρατορική εποχή διατηρούν στενή πολιτισμική, οικογενειακή και πολιτική σχέση μεταξύ τους. Μεταξύ των κοινών δεσμών περιλαμβάνεται η αναγνώριση του Βασιλιά Καρόλου Γ' ως ηγέτη του κράτους και η χρήση του βρετανικού κοινοβουλευτικού  συστήματος διακυβέρνησης. Μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το δημοψήφισμα του 2016, έχει εκδηλωθεί πολιτική και λαϊκή στήριξη για το σχηματισμό μιας περιοχής ελεύθερων μετακινήσεων και κοινής αγοράς  μεταξύ του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως CANZUK.[3][4][5]

Ο όρος συνήθως καλύπτει και τις Ηνωμένες Πολιτείες και, μερικές φορές, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.[6][7]

Όλες αυτές οι χώρες (εκτός της Ιρλανδίας) συμφωνούν σε κάποια κοινά προγράμματα, όπως η Συμφωνία UKUSA, η Five Eyes (πληροφορίες), η Combined Communications Electronics Board (ηλεκτρονικά επικοινωνιών), το Technical Cooperation Program (τεχνολογία και επιστήμη), το Air and Space Interoperability Council  (αεροπορικές δυνάμεις), η AUSCANNZUKUS (ναυτικό), και οι Στρατοί ABCA.[8]

Ο όρος μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια σειρά από  χώρες της Κοινοπολιτείας στην Καραϊβική, όπου τα αγγλικά είναι ευρέως διαδεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμάικα, των Μπαρμπάντος και Των Μπαχάμα.

     Η Κοινοπολιτεία όπου ο Βασιλιάς Κάρολος ΙIΙ παραμένει αρχηγός του κράτους
     Κοινοπολιτεία των Εθνών μελών της (εκτός από τη Ρουάντα και τη Μοζαμβίκη, παλαιότερα μέρη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας)
     χώρες οι οποίες στο παρελθόν ήταν μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, αλλά σήμερα δεν είναι μέλος της Κοινοπολιτείας
     χώρες πρώην κάτω από τη διοίκηση ή επιρροή των ΗΠΑ, που έχουν υιοθετήσει τα αγγλικά ως μία από τις κύριες γλώσσες
Μεταβλητή γεωμετρία της Αγγλόσφαιρας, σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπένετ (Το Anglosphere Challenge)

Τον Σεπτέμβριο του 2021, με την αφορμή της δημιουργίας συμφώνου αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αυστραλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ (AUKUS) ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί θεώρησαν ότι η αγγλόσφαιρα επανέρχεται ή επεκτείνεται στην Ανατολή.[9] [10]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Anglosphere definition and meaning - Collins English Dictionary». www.collinsdictionary.com. 
  2. «The Anglosphere and its Others: The 'English-speaking Peoples' in a Changing World Order - British Academy». British Academy. 
  3. «CANZUK, Conservatives and Canada: Marching backward to empire - iPolitics». 24 Φεβρουαρίου 2017. 
  4. «UK public strongly backs freedom to live and work in Australia, Canada, and New Zealand» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018. 
  5. «Survey Reveals Support For CANZUK Free Movement». CANZUK International. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018. 
  6. Editorial (3 Νοεμβρίου 2017). «The Guardian view on languages and the British: Brexit and an Anglosphere prison - Editorial». the Guardian. 
  7. «Which way is Ireland going?». Financial Times. 
  8. Legrand, Tim (1 December 2015). «Transgovernmental Policy Networks in the Anglosphere». Public Administration 93 (4): 973–991. doi:10.1111/padm.12198. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/padm.12198/abstract. 
  9. C. Raja Mohan, "India Welcomes AUKUS Pact as China Deterrent", Foreign Policy (FP), 16 Sep. 2021
  10. "Welsh Tories welcome ‘Anglosphere defensive alliance’ between UK, US and Australia", Nation Cymru, 16 Sep 2021

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]