Πυργαδίκια Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°20′06″N 23°43′24″E / 40.33500°N 23.72333°E / 40.33500; 23.72333

Πυργαδίκια
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Πυργαδίκια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΑριστοτέλη
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο10
Πληθυσμός320 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΆγιος Δημήτριος, Περιγαρδικεία

Τα Πυργαδίκια είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής στον Δήμο Αριστοτέλη. Το 2011 αριθμούσε 320 κατοίκους. Είναι κτισμένα αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, με αρχιτεκτονική που φέρνει έντονα στη μνήμη εκείνη των ελληνικών νησιών. Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε τουριστικά. Περιβάλλεται από παραλίες, όπως του Σαλονικιού, του Κάμπου και τις Γυαλικιές. Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία (παράγονται κυρίως ελαιοκομικά), η αλιεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Απέχουν από τη Θεσσαλονίκη 108 χιλιόμετρα. Στο λιμάνι των Πυργαδικίων έχει δημιουργηθεί πρόσφατα αλιευτικό καταφύγιο. Στον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο το χωριό οφείλει το δεύτερο όνομά του. Πανηγύρι γίνεται και στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε εορτάζεται το Γενέσιο της Θεοτόκου.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό δημιουργήθηκε μετά το 1922 από Έλληνες πρόσφυγες που προέρχονταν από την περιοχή του Μαρμαρά[1], κυρίως από το χωριό Αφθόνη[2], οι οποίοι μαζί τους έφεραν και την εικόνα της πολιούχου, Παρθένου Μαρίας της Καστρέλλας. Είναι κτισμένο στη θέση αρχαίας πόλης, με το όνομα Πίλωρος. Η ονομασία του χωριού μάλλον προέρχεται από τον «αγρό της περί Γαρδικείας», που αναφέρεται σε έγγραφα της Μονής Δοχειαρείου του Αγίου Όρους το 1057[3]. Στα έγγραφα της βυζαντινής εποχής, ο οικισμός αναφέρεται με το σημερινό του όνομα. Ο εκπολιτιστικός σύλλογος του χωριού ονομάζεται «Η Αφθόνη».

Δ.δ. Πυργαδικίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη της παραλίας του Κάμπου Πυργαδικίων. Αριστερά η χερσόνησος του Άθω και δεξιά η Σιθωνία (όρος Ίταμος). Αριστερά διακρίνεται το ακρωτήριο "Αρκούδα".

Στο δημοτικό διαμέρισμα περιλαμβάνεται επίσης και ο μικρός οικισμός του Αγίου Ιωάννη, ο οποίος ανήκει στα Πυργαδίκια όταν ακόμα τα τελευταία αποτελούσαν κοινότητα. Οι οικισμοί που συναποτελούν το Δημοτικό διαμέρισμα είναι:

  • τα Πυργαδίκια [ 331 ], έδρα.
  • ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος [ 159 ]
  • η Άσσα [ 43 ]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Για την διάσωση των παραδοσιακών οικισμών. Σχετική μελέτη για τα Πυργαδίκια». Εδώ Χαλκιδική (Θεσσαλονίκη: Θεόδ. Α. Βουτσικάκης - Γ. Κ. Ζωγραφάκης): 23. 1976. https://evocdn.fra1.digitaloceanspaces.com/_assets/evolution-isa.gr/kotsianos/media/2015/09/period_0017-pdf.pdf. 
  2. «Αφθόνη». pyrgadikia.gr. Πυργαδίκια Χαλκιδικής. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2021. 
  3. Πληροφορίες για το χωριό

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]