Δρένια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°18′38″N 23°57′26″E / 40.3105966°N 23.9571119°E / 40.3105966; 23.9571119 (Δρένια (Γαϊδουρονήσια))

Δρένια ή αλλιώς Γαϊδουρονήσια, ονομάζεται ένα σύμπλεγμα από 6 νησιά τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, νότιο-ανατολικά της Αμμουλιανής. Το όνομά τους προέρχεται από το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, ενώ τα μικρότερα ονομάζονται Πέννα, Φέτη, Άρτεμις ή Ελιά. Είναι ακατοίκητα, το χειμώνα τα νησιά αυτά ερημώνουν, αλλά το καλοκαίρι γεμίζουν από τουρίστες και κατασκηνωτές που τα επιλέγουν για τις διακοπές τους.[1]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μερικά νησιά υπάρχουν βραχώδεις ακτές, από που φαίνεται στο βάθος το Άγιο Όρος. Τα χαρακτηρίζει η πυκνή βλάστηση και είναι επίπεδα με μικρούς κολπίσκους. Οι ακτές τους είναι αβαθής και αμμώδης ενώ το νερό γύρω τους γαλαζοπράσινο. Πολλοί αποκαλούν αυτό το μέρος η ''Γαλάζια Λίμνη'' της Χαλκιδικής[1].Το σχήμα των βράχων των νησιών δημιουργούν ξεχωριστές παραλίες, ενώ ο βυθός περιλαμβάνει πλούσια θαλάσσια ζωή εξαιτίας του πλήθους των ψαριών που υπάρχουν.[2] Η περιοχή αυτή προσφέρει γενικότερα στους ταξιδιώτες την αίσθηση της ηρεμίας και της ησυχίας αφού δεν υπάρχουν δρόμοι, αυτοκίνητα, κτήρια κλπ. έτσι ώστε να θυμίζει πόλη, ενώ οι παραλίες είναι καθαρές και η άμμος έχει το χρώμα του λευκού. Τα νησάκια αυτά είναι από τα λίγα ανέπαφα και παρθένα μέρη που συναντά κανείς στην Ελλάδα.

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσβαση στα νησιά γίνεται με τουριστικά ή ιδιωτικά καραβάκια από την σκάλα της Αμμουλιανής και την Ουρανούπολη. Υπάρχουν πλέον καθημερινά δρομολόγια, την καλοκαιρινή περίοδο όπου εξυπηρετούν την μεταφορά του κόσμου στα νησιά.Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης κάποιου σκάφους.[2]

Διασκέδαση και φαγητό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μεγαλύτερο νησί υπάρχει κατάστημα που προσφέρει ποτά και καφέ αλλά και ταβέρνα, ενώ εκεί βρίσκεται η μοναδική παραλία που είναι οργανωμένη με ομπρέλες.[3] Επιπλέον και η περιήγηση των νησιών με τα πόδια, αποτελεί εξίσου μια καλή μορφή διασκέδασης καθώς το τοπίο κρύβει αρκετές ομορφιές, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να διανυκτερεύσει στα νησιά, μπορεί να το υλοποιήσει μόνο με την μορφή του ελεύθερου camping.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 anna (23 Σεπτεμβρίου 2016). «Η "γαλάζια λίμνη" της Ελλάδας. Το καταφύγιο των ψαράδων με τις αμμώδεις παραλίες που ανακάλυψαν οι κατασκηνωτές. Εντυπωσιακή πτήση πάνω από τα ακατοίκητα νησιά (βίντεο)». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Ταξιδιωτικός οδηγός για ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙΑ». TravelPlorer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019. 
  3. Πλιάκος, Κώστας (29 Ιουλίου 2018). «Γνωρίστε τα Δρένια, την Καραϊβική της Χαλκιδικής». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019.