Ντικ Γκρέισον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντικ Γκρείσον
Η οπτική εξέλιξη του Ντικ Γκρείσον ως Ρόμπιν και ως Nightwing
Σχέδιο του Νίκολα Σκοτ.
ΕκδότηςDC Comics
Πρώτη εμφάνισηDetective Comics #38
Απρίλιος 1940
Δημιουργήθηκε απόΜπομπ Κέιν
Μπιλ Φίνγκερ
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΡίτσαρντ Τζον "Ντικ" Γκρείσον
Ψευδώνυμο(α)Ρόμπιν
Nightwing
Batman
Target
Agent 37
Renegade
Red Robin
ΕίδοςΆνθρωπος
ΦύλοΆντρας
ΙδιότηταΑκροβάτης
Τόπος καταγωγήςΡουμανία
ΥπηκοότηταΑμερικανική
Συμμετοχή σε ομάδεςJustice League
Batman Family
Teen Titans
Young Justice
ΣυνεργάτεςBatman
Μπάρμπαρα Γκόρντον
Damian Wayne
Tim Drake
ΙκανότητεςΕκπαιδευμένος ακροβάτης
Εμπειρογνώμον ντετέκτιβ
Κορυφαία ανθρώπινη κατάσταση
Αυθεντία σε πολεμικές τέχνες και μάχες ένας προς έναν
Χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας

Ο Ντικ Γκρέισον (πλήρες όνομα:Richard John "Dick" Grayson) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και ένας υπερήρωας που εμφανίζεται σε αμερικάνικα κόμικς που εκδόθηκαν από την DC Comics, συνήθως σε συνεργασία με τον επίσης υπερήρωα Batman . Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Bill Finger και τον καλλιτέχνη Μπομπ Κέιν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Detective Comics #38 τον Απρίλιο του 1940 ως η αρχική και πιο δημοφιλής ενσάρκωση του Ρόμπιν, του εγκληματικού εταίρου και βοηθού του Batman. Στο Tales of the Teen Titans #44 (Ιούλιος 1984) ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, αφού έχει ενηλικιωθεί και προσπαθεί να γίνει ένας ξεχωριστός υπερήρωας, και ανεξάρτητος από τον Batman, αποσύρεται τον ρόλο του ως Robin και αναλαμβάνει την υπερηρωική προσωπικότητα του Nightwing (δημιουργήθηκε από τον Marv Wolfman και τον καλλιτέχνη George Pérez).

Ο Ντικ Γκρείσον είναι ο νεότερος σε μια οικογένεια ακροβατών γνωστών ως « Ιπτάμενοι Γκρέισονς », και γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών του απο τα χέρια ενός αφεντικού της μαφίας που ονομάζεται Τόνι Ζούκο. Μετά απο την τραγική αυτήν δολοφονία, ο Μπάτμαν (Μπρους Γουέιν) παίρνει τον Γκρέισον ως δικηγόρο του (σε ορισμένες ιστορίες τον υιοθετεί ως θετό του γιο) και τον εκπαιδεύει να γίνει ο σύντροφός του κατά των εγκλημάτων, με την ονομασία Ρόμπιν, με αποτέλεσμα αργότερα να καθιερωθεί από πολλούς συγγραφείς ως ο πρώτος γιος του Μπάτμαν.[1] Εκτός από τον σύντροφο καταπολέμησης του εγκλήματος του Batman, ο Grayson καθιερώνεται ως ο ηγέτης των Teen Titans, μια ομάδα εφήβων υπερήρωων. Ως νέος, συνταξιοδοτείται απο τον ρόλο του Ρόμπιν και παίρνει τη δική του υπερηρωική ταυτότητα για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του, και γίνεται ο Nightwing. Ως Nightwing, συνεχίζει να οδηγεί τους Teen Titans, Titans και αργότερα τους Outsiders . Στον πρώτο τόμο της ομώνυμης σειράς του (1996-2009), γίνεται ο προστάτης του Blüdhaven , της οικονομικά προβληματικής γειτονικής πόλης του Gotham, με το τοπικό με το οποίο ο χαρακτήρας συνδέεται στενότερα. Έχει επίσης απεικονιστεί να προστατεύει τους δρόμους της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Γκόθαμ με τα χρόνια.

Ο ίδιος έχει επίσης αναλάβει την ταυτότητα του Batman σε μερικές περιπτώσεις. Μετά την ιστορία "Batman: Knightfall", δεν του προσφέρθηκε ο ρόλος του Batman ενώ ο Μπρους Γουέιν αναρρώνει από μια σπασμένη πλάτη, καθώς ένιωθε ότι ο Nightwing ήταν ένας ήρωας από μόνος του και όχι η υποκατάστατο του Batman, αλλά μετά τα γεγονότα της Μίνι σειρά Zero Hour αργότερα το ίδιο έτος, ο Grayson συμπληρώνεται προσωρινά ως Batman, ξεκινώντας από το Robin #0 (1994) και επεκτείνεται σε όλη την ιστορία του Batman: Prodigal το 1995. Ο Grayson αναλαμβάνει ξανά τον ρόλο του Μπάτμαν μετά τα γεγονότα των ιστοριών " Batman RIP " (2008) και Τελική κρίση (2008–2009). Ως Batman, μετακομίζει στην Gotham City μετά τον φαινομενικό θάνατο του μέντορά του και συνεργάζεται με τον πέμπτο Robin, τον Damian Wayne. Μετά την επιστροφή του Μπρους Γουείν, και οι δύο άνδρες διατήρησαν την ταυτότητα του Batman μέχρι το 2011, όταν ο Grayson επέστρεψε στην ταυτότητα του Nightwing με επανεκκίνηση της συνέχειας The New 52 της DC . Σε μια κωμική ιστορία το 2014, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ταυτότητα του Nightwing αφού έχει αποκαλυφθεί η μυστική του ταυτότητα στην τηλεόραση και επινοώντας το θάνατό του, όπου με αυτόν τον τρόπο στρώνεται το χαλί για την ιστορία του Tim Seeley Grayson, όπου ο Ντικ Γκρέισον γίνεται ο Agent 37, mole Μπάτμαν στο φαύλους οργάνωση κατασκόπων Spyral. Μετά το τέλος της σειράς Grayson και την αποκατάσταση της μυστικής του ταυτότητας στο τελικό τεύχος της σειράς,[2]ο ίδιος επιστρέφει στην ταυτότητα του Nightwing, όντας κομμάτι του DC Rebirth το 2016. Κατά τη διάρκεια τηυς ιστορίας του Tom King's Batman και μετά τον απογοητευμένο γάμο μεταξύ του Μπρους Γουέιν με την Selina Kyle , ο Grayson φαίνεται επίσης να παίρνει τον ρόλο του Μπάτμαν κατά το πρώτο μέρος του τόξου "Cold Days", καθώς ο Μπρους Γουέιν περιορίζεται ως ένορκος κατά την διάρκεια της δίκης του κ. Freeze.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Batman and Robin 25 Preview». Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2012. 
  2. Grayson vol. 1, #20

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]