Bane (DC Comics)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bane (DC Comics)
Χαρακτήρας των DC Comics
Ο Bane στο Detective Comics #666 (Ιούλιος 1993), σχέδιο από τους Γκρέιχαμ Νόλαν (σκίτσο), Σκοτ Χάνα (μελάνι) και Αντρίέν Ρόι (χρώματα).
ΕκδότηςDC Comics
Πρώτη εμφάνισηBatman: Vengeance of Bane #1 (Ιανουάριος 1993)
Δημιουργήθηκε απόΤσακς Ντίκσον
Σχεδιάστηκε απόΓκράχαμ Νόλαν
Πληροφορίες χαρακτήρα
Συμμετοχή σε ομάδεςΟμάδα Αυτοκτονίας
Secret Society of Super Villains
Secret Six Λεγεώνα των Δολοφόνων
Λεγεώνα του Χαμού
Ικανότητες
  • Νοημοσύνη επιπέδου ιδιοφυίας
  • Υπεράνθρωπη δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, και αντανακλαστικά
  • Γρήγορη θεραπεία

Ο Bane είναι ένας φανταστικός σούπερ κακός που εμφανίζεται σε αμερικανικά κόμικς που εκδίδονται από την DC Comics . Δημιουργήθηκε από τους Chuck Dixon, Doug Moench και Graham Nolan. Έκανε το ντεμπούτο του στο Batman: Vengeance of Bane # 1 (Ιανουάριος 1993). Ο Bane απεικονίζεται συνήθως ως αντίπαλος του υπερήρωα Batman και ανήκει στη συλλογική ομάδα των εχθρών που απαρτίζουν τη γκαλερί απατεώνων . Διαθέτοντας ένα μείγμα ωμής δύναμης και εξαιρετικής νοημοσύνης, ο Bane θεωρείται συχνά ως ο μόνος κακός που έχει «σπάσει τον Μπάτμαν»  τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. [1] Είναι γιος ενός άλλου από τους εχθρούς του Μπάτμαν, του Κίνγκ Σνέικ.

Οι Chuck Dixon, Doug Moench και Graham Nolan δημιούργησαν τον χαρακτήρα για την ιστορία του Knightfall . Τόσο ο Dixon όσο και ο Moench έγραψαν την πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα στο Vengeance of Bane, [2] με την τέχνη του Graham Nolan. Ανέπτυξαν την ιδέα του Bane μετά από μια αρχική ιδέα του εκδότη Batman Dennis O'Neil [3]

Ο O'Neil είχε δημιουργήσει στο παρελθόν τη γενέτειρα του Bane την Σάντα Πρίσκα στο The Question και το ναρκωτικό Βένομ (Venom) στην ιστορία του ίδιου ονόματος (δημοσιεύθηκε στις σελίδες του Legends of the Dark Knight # 16–20, και αργότερα επανεκτυπώθηκε. [2] [4] Στις σελίδες του Azrael, ο O'Neil παρουσίασε την αντίληψη του Bane για την ουσία Βένομ τόσο ως εθισμό όσο και ως αδυναμία του , που ευθύνεται για τις προηγούμενες ήττες του.

Βιογραφία φανταστικού χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία προέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της προέλευσης του Bane έχει δημιουργηθεί στην ιστορία "Knightfall". [5] Ο πατέρας του, Έντμουντ Ντόρανς Edmund Dorrance (γνωστός ως King Snake ), ήταν ένας επαναστάτης που διέφυγε από το δικαστικό σύστημα της Σάντα Πρίσκα ( Santa Prisca ). Η διεφθαρμένη κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο νεαρός γιος του θα εκτίσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης, και έτσι ο Bane πέρασε τη παιδική του ηλικία και την πρώιμη ενήλικη ζωή του στη φυλακή. [2] [6] Αν και φυλακισμένος, οι φυσικές του ικανότητες του επέτρεψαν να αναπτύξει εξαιρετικές δεξιότητες μέσα στα τείχη της φυλακής. Διάβασε όσα βιβλία μπορούσε να πάρει τα χέρια του, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στο σώμα του στο γυμναστήριο της φυλακής, ανέπτυξε τη δική του μορφή διαλογισμού και έμαθε να πολεμά στο ανελέητο << σχολείο της φυλακής >> . Λόγω της πολιτιστικής και υποτιθέμενης γεωγραφικής τοποθεσίας της Santa Prisca, ο Bane ήξερε πώς να μιλά Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά και Λατινικά. Παρά τις περιστάσεις του, βρήκε δασκάλους διαφόρων ειδών κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, που κυμαίνονταν από γεροδεμένους καταδίκους έως έναν ηλικιωμένο Ιησουιτή ιερέα, υπό την εποπτεία του οποίου προφανώς έλαβε κλασική εκπαίδευση . Ο Μπέιν δολοφόνησε αυτόν τον ιερέα κατά την επιστροφή του στη Σάντα Πρίσκα χρόνια αργότερα. Έκανε τον πρώτο του φόνο στην ηλικία των οκτώ, μαχαίρωσε έναν εγκληματία που ήθελε να τον χρησιμοποιήσει για να πάρει πληροφορίες σχετικά με τη φυλακή. Κατά τη διάρκεια των χρόνων του στη φυλακή, ο Bane μετέφερε ένα αρκουδάκι που ονόμασε Όσιτο (Osito) («μικρή αρκούδα» στα Ισπανικά), τον οποίο θεωρούσε μοναδικό του φίλο. [7] Αποκαλύπτεται ότι ο Osito έχει μια τρύπα στην πλάτη του για να κρατήσει ένα μαχαίρι που ο Bane χρησιμοποιούσε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. [8]

Ο Bane βασανίζεται από ένα τερατώδες, τρομακτικό πλάσμα νυχτερίδας που εμφανίζεται στα όνειρά του, δίνοντάς του έτσι έναν έντονο φόβο για νυχτερίδες . Τελικά καθιερώθηκε ως «βασιλιάς» της φυλακής Πένια Ντούρο (Peña Duro) και έγινε γνωστός ως Bane. Οι ελεγκτές της φυλακής σημείωσαν και τελικά τον ανάγκασαν να γίνει εξεταστικό θέμα για ένα μυστηριώδες φάρμακο γνωστό ως Venom, [6] οποίο είχε σκοτώσει όλα τα άλλα θέματα. Το πείραμα Peña Duro στη φυλακή Venom σχεδόν σκότωσε τον Bane στην αρχή, αλλά επέζησε και διαπίστωσε ότι το φάρμακο αυξάνει σημαντικά τη φυσική του δύναμη, αν και θα έπρεπε να το παίρνει κάθε 12 ώρες (μέσω ενός συστήματος σωλήνων που αντλούνται απευθείας στον εγκέφαλό του) , διαφορετικά θα υπέφερε από αναπάντεχες παρενέργειες. [2] Ο Bane δραπετεύει από την Peña Duro, μαζί με αρκετούς συνεργούς που βασίζονται στο Fabulous Five (οι Minion του Trogg, Zombie and Bird, όλοι τους πήραν το όνομά τους από τα ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960 - The Troggs, The Zombies και The Byrds - και έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τρία από τα Οι βοηθοί του Doc Savage Monk, Ham και Renny ). Η φιλοδοξία του μετατρέπεται στην καταστροφή του Batman, για τον οποίο είχε ακούσει ιστορίες από τον πιστό συνεργάτη του , Bird. Το Γκόθαμ (Gotham City) συναρπάζει τον Bane, όπως ακριβώς η Peña Duro, καθώς και στις 2 επικρατεί ο φόβος. Όμως ο φόβος της Γκόθαμ είναι αυτή τη φορά, ο φόβος για τον Μπάτμαν. Ο Bane είναι πεπεισμένος ότι ο Batman είναι μια προσωποποίηση της δαιμονικής νυχτερίδας που στοίχειωνε τα όνειρά του από την παιδική του ηλικία. Ως εκ τούτου, ο Bane πιστεύει ότι η μοίρα έβαλε τον Batman σε μια πορεία σύγκρουσης μαζί του.

Η Μάσκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθώντας τα γεγονότα του Knightfall, ο Bane θεραπεύεται από τον εθισμό του στο Venom ενώ εκτούσε την ποινή του στη φυλακή Blackgate, όπως φαίνεται στο Batman: Vengeance of Bane II - The Redemption (1995). Έχτισε το σώμα του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και τελικά δραπετεύει από τη φυλακή και επιστρέφει στο Gotham, όπου παλεύει με τον Μπάτμαν, ο οποίος τώρα έχει ανακτήσει τον μανδύα που του έκλεψε ο Άζραελ , για να χρησιμοποιήσει ένα δολοφονικό δαχτυλίδι που θα μετέφερε ποσότητες Βένομ σε επικίνδυνους εγκληματίες . Μετά από μια νίκη επί των εγκληματιών (και η αποκάλυψη ότι πίσω από αυτό είναι ο ίδιος γιατρός που έκανε την επέμβαση στο Bane χρόνια νωρίτερα στο Peña Duro), ο Bane διακηρύσσει ότι είναι «αθώος» από τα προηγούμενα εγκλήματά του και προτρέπει τον Batman να σταματήσει να τον κυνηγά. Στη συνέχεια φεύγει από τον Γκόθαμ, χωρίς να πολεμήσει τον Μπάτμαν, για να ξεκινήσει την αναζήτηση του νεκρού πατέρα του. [9]

Η αναζήτηση του Bane τον φέρνει πίσω στη Santa Prisca. [10] Αναζητώντας μολύβδους, ο Bane αμφισβητεί τον Ιησουή ιερέα που τον είχε διδάξει ενώ ήταν στο Peña Duro. Ο ιερέας αναφέρει ότι υπήρχαν τέσσερις άντρες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ο πατέρας του: ένας επαναστάτης της Santa Prisca , ένας Αμερικανός γιατρός, ένας Άγγλος μισθοφόρος και ένας Ελβετός τραπεζίτης. Ενώ ψάχνει για τον Ελβετό άνδρα στη Ρώμη, ο Bane συναντά την Talia al Ghul και την Λεγεώνα των δολοφόνων και τελικά εντυπωσιάζει τόσο πολύ τον Ra's al Ghul που επέλεξε τον Bane να παντρευτεί την Talia και να γίνει κληρονόμος του. Ο Ra έχει επίσης ανακαλύψει την ταυτότητα του πατέρα του Bane, αλλά δεν του το αποκαλύπτει. Στη συνέχεια, ο Ra's al Ghul ξεκινά μια επίθεση πανούκλας στο Gotham στην ιστορία «Legacy», με τον Bane στο πλευρό του, ο οποίος εμφανίζεται ως ο αρχιτέκτονας του Ra's al Ghul, Ubu. Ο Batman αναμετράται ξανά με τον Bane στο Detective Comics # 701 και τελικά υπερισχύει στην μεταξύ τους μάχη. [11] Απογοητευμένος από την αποτυχία του προστάτη του, ο Ρα αποκληρώνει τον Μπέιν. [12]

Injustice : Οι θεοί ανάμεσά μας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Bane κάνει την πρώτη του εμφάνιση το έτος 5 στο κόμικ : Injustice: Gods Among Us . Αποφασίζει να συμμαχήσει με το καθεστώς του regime (κακού ) Σούπερμαν που θα του δώσει μια θέση εξουσίας, οπότε βοηθά τον υψηλόβαθμο σύμβουλο του Σούπερμαν και την Wonder Woman να υποτάξουν τον Ντούμσντει ( Doomsday ). Ενώ αρχικά υποψιάζεται τα κίνητρα του Bane, ο Superman είναι πεπεισμένος ότι ο Bane θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για το καθεστώς και συμφωνεί. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν χαίρει άκρας αποδοχής από το υπόλοιπο καθεστώς regime , που απεχθάνονται την ιδέα της συνεργασίας με έναν από τους πρώην εχθρούς τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cowsill, Alan· Irvine, Alex (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. σελ. 239. ISBN 978-1-4654-8578-6. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «UGO's World of Batman – Rogues Gallery – Bane». UGO. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2005. 
  3. «Knightfall: An Oral History». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018. 
  4. Tobin, Suzanne (16 Μαΐου 2003). «Comics: Meet the Artist». Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2008. Actually, Chuck Dixon came up the idea for an evil 'Doc Savage' and I designed the character 
  5. Cowsill, Alan· Irvine, Alex (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. σελ. 24. ISBN 978-1-4654-5357-0. 
  6. 6,0 6,1 Batman: Knightfall ({{{date}}}), DC Comics
  7. Wallace, Dan (2008). «Bane». Στο: Dougall, Alastair. The DC Comics Encyclopedia. London: Dorling Kindersley. σελ. 36. ISBN 978-0-7566-4119-1. 
  8. Greenberger, Robert (2008). The Essential Batman Encyclopedia. Del Rey Books. σελίδες 16–17. 
  9. Dixon, Chuck (w), Nolan, Graham (p), Barreto, Eduardo (i). Batman: Vengeance of Bane II - The Redemption (1995), DC Comics
  10. Batman: Bane of the Demon ({{{date}}}), DC Comics
  11. Detective Comics ({{{date}}}), DC Comics
  12. Detective Comics #701 and Robin #33

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]