Watchmen

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Watchmen
Το εξώφυλλο του Watchmen #1 (Σεπτέμβριος 1986)
Σχέδιο από τον Ντέιβ Γκίμπονς
Πληροφορίες έκδοσης
ΕκδότηςDC Comics
Πρώτη κυκλοφορίαΣεπτέμβριος 1986
Τελευταία κυκλοφορίαΟκτώβριος 1987
Αριθμός τευχών12
Δημιουργική ομάδα
Συγγραφέας/είςΆλαν Μουρ
Καλλιτέχνης/εςΝτέιβ Γκίμπονς
Κολορίστας/εςΤζον Χίγκινς
ΕπιμέλειαΛεν Γουάιν
Μπάρμπαρα Κέσελ

Το Watchmen είναι σειρά κόμικς που δημιουργήθηκε από τον σεναριογράφο Άλαν Μουρ, τον εικονογράφο Ντέιβ Γκίμπονς, και τον κολορίστα Τζον Χίγκινς. Εκδόθηκε μηνιαία από την DC Comics από το 1986 μέχρι το 1987, πριν συλλεχθεί σε μία ολοκληρωμένη έκδοση το 1987. Αρχικά το Watchmen θα περιλάμβανε χαρακτήρες που η DC απέκτησε από την Charlton Comics. Όμως καθώς η ιστορία του Μουρ θα έκανε κάποιους χαρακτήρες να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές ιστορίες, ο μοντέρ Ντικ Γκιορντάνο έπεισε τον Μουρ να δημιουργήσει καινούργιους χαρακτήρες.

Το Watchmen τοποθετείται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου οι ιστορίες ξεκίνησαν στις δεκαετίες του 1940 και του 1960, και η εμφάνισή τους άλλαξε την ιστορία με αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να νικάνε στον Πόλεμος του Βιετνάμ και να μην εκτείθεται το Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Το 1985, η χώρα βρίσκεται κοντά στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Σοβιετική Ένωση, με τους μασκοφόρους υπερήρωες να καταργούνται από τον νόμο, με τους πρώην υπερήρωες τώρα να έχουν βγει στην σύνταξη ή να δουλεύουν για την κυβέρνηση. Η ιστορία αφοσιώνεται στην προσωπική εξέλιξη και τα ηθικά προβλήματα των πρωταγωνιστών, καθώς αναγκάζονται να επιστρέψουν στην υπερηρωική καριέρα τους όταν ένας πρώην σύμμαχος τους δολοφονείται.

Μετά από πολλές προσπάθειες για να προσαρμοστεί η σειρά σε ταινία, το Watchmen του σκηνοθέτη Ζακ Σνάιντερ κυκλοφόρησε το 2009. Ένα επεισοδιακό βιντεοπαιχνίδι, Watchmen: The End Is Nigh, κυκλοφόρησε το ίδιο έτος, ως πρίκουελ της ταινίας.

Η DC Comics κυκλοφόρησε το Before Watchmen, μια πρίκουελ μίνι σειρά εννιά μίνι σειρών το 2012, και το Doomsday Clock: Ώρα Μηδέν, μια μίνι σειρά 12 τευχών και συνέχεια της αρχικής σειράς Watchmen,[1] από το 2017 μέχρι το 2019, και τα δύο χωρίς την συμμετοχή του Μουρ και του Γκίμπονς.[2] Η δεύτερη σειρά έκανε τους χαρακτήρες του Watchmen μέρος του Σύμπαντος της DC. Μια τηλεοπτική συνέχεια του αρχικού κόμικ, τοποθετημένη 34 χρόνια μετά από τα γεγονότα του, προβλήθηκε στο HBO από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, με την συμμετοχή του Γκίμπονς.[3] Μια κόμικ–συνέχεια της τηλεοπτικής σειράς, με τίτλο Rorschach, ξεκίνησε να κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2020. Ο Μουρ εξέφρασε την απογοήτευση του με τις συνέχειες και τις προσαρμογές του Watchmen και ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mithaiwala, Mansoor (5 Οκτωβρίου 2017). «DC Confirms Doomsday Clock is a Watchmen Sequel». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Watchmen author Alan Moore: 'I'm definitely done with comics' | Alan Moore | The Guardian». amp.theguardian.com. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. Goldberg, Lesley (20 Ιουνίου 2017). «'Watchmen' TV Series From Damon Lindelof in the Works at HBO». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «HBO's "Watchmen" is great. Its comic creator Alan Moore wants nothing to do with it». Quartz (στα Αγγλικά). 21 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]