Χάρλεϊ Κουίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρλεϊ Κουίν
Η κλασσική και η μοντέρνα έκδοση Χάρλεϊ Κουίν, σχέδιο από τον Τέρι Ντόντσον.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Harley Quinn (Αγγλικά)
ΚατοικίαΓκόθαμ Σίτυ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑμερικανικά αγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑμερικανικά αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταψυχίατρος[1]
αρχικακός
αντιήρωας
επαγγελματίας δολοφόνος
υπερήρωας
Οικογένεια
ΣύντροφοςJoker
Poison Ivy[2]
Ιστότοπος
www.dccomics.com/characters/harley-quinn
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χάρλεϊ Κουίν (αγγλικά: Harley Quinn) είναι χαρακτήρας που εμφανίζεται σε αμερικάνικα κόμικς της DC Comics. Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τους Πολ Ντίνι και Μπρους Τιμ ως βοηθός και κοπέλα του Τζόκερ στο Batman: The Animated Series. Εφτά χρόνια αργότερα η χαρακτήρας εμφανίστηκε στα κόμικς Batman: Harley Quinn #1. Η Χάρλεϊ Κουίν είναι πρώην ψυχίατρος με το όνομα Δρ. Χαρλίν Κουίνζελ που ερωτεύτηκε τον Τζόκερ,[3] ο οποίος ήταν ασθενής της και αργότερα έγινε βοηθός του και σύντροφός του. Το ψευδώνυμο της χαρακτήρα είναι βασισμένη στον Αρλεκίνο. Η Κουίν είναι επίσης μέλος της ομάδας αντι-ηρώων Ομάδα Αυτοκτονίας.

Την φωνή της χαρακτήρα έκανε αρχικά η Αρλίν Σόρκιν, και από τότε την φωνή της έχουν κάνει οι Τάρα Στρονγκ, Χάιντεν Γουόλς, Λόρα Μπέιλι, Τζένυ Σλέιτ, Μελίσα Ράους και Κέιλι Κουόκο. Η Μία Σάρα υποδύθηκε την χαρακτήρα στην σειρά Birds of Prey (2002). Η Μάργκοτ Ρόμπι υποδύεται την χαρακτήρα στο Εκτεταμένο Σύμπαν της DC και έχει εμφανιστεί στις ταινίες Ομάδα Αυτοκτονίας (2016), Αρπακτικά Πτηνά (2020) και The Suicide Squad (2021). Η Lady Gaga θα υποδυθεί την χαρακτήρα στην συνέχεια του Joker (2019) με τίτλο Joker: Folie à Deux (2024).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. nyti.ms/2aeMiqY. Ανακτήθηκε στις 2  Αυγούστου 2016.
  2. www.avclub.com/hbo-max-harley-quinn-season-3-teaser-trailer-1849120077.
  3. «Brilliant Women of Batman: Harley Quinn Comes Into her Own». DC (στα Αγγλικά). 22 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]