Τιμάρια Άργους και Ναυπλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα τιμάρια Άργους και Ναυπλίας[1][2][3], φέουδα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, είχαν δοθεί το 1211 ή 1212 στους Φράγκους Δούκες των Αθηνών υποτελή στον πρίγκιπα της Αχαΐας. Αποτελούνταν από τις δύο πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου και πολλά φέουδα στον Αργολικό κάμπο.

Το 1211 ο πρίγκιπας Γοδεφρείδος Β' Βιλλαρδουίνος με την βοήθεια του Μέγα Κύρη των Αθηνών Όθωνα ντε λα Ρος κατέκτησε την Κόρινθο το Άργος και το Ναύπλιο. Για να τιμήσει τον Όθωνα για την βοήθεια του ο Βιλλεαρδουίνος του έδωσε τις πόλεις Άργος και Ναύπλιο και αρκετά φέουδα. Το 1258 με την κατάληψη του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης στο οποίο ήταν υποτελής η Αθήνα ο Κύριος της Γκυ Α΄ ντε λα Ρος, ανακηρύχθηκε Δούκας, αρνούμενος την επικυριαρχία του Πριγκιπάτου. Ο Βιλλεαρδουίνος κατάσχεσε τα φέουδα του Γκυ στην Πελοπόννησο και του τα επέστρεψε το 1261 αναγνωρίζοντας τον ως Δούκα αλλά και ο Γκυ δέχτηκε την υποτέλεια του στο Πριγκιπάτο.

Το 1311 το Δουκάτο καταλήφθηκε από τους Καταλανούς και στους δούκες των Αθηνών έμεινε μόνο η περιοχή Άργους και Ναυπλίου και ο τιτουλάριος τίτλος του δούκα. Το 1388 η Μαρία ντ΄ Ενγκιέν την πούλησε στους Ενετούς οι οποίοι την κράτησαν μέχρι το 1539 που πέρασε στους Οθωμανούς.

Κατάλογος Κυρίων του Άργους και της Ναυπλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άργος

Ναύπλιο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γεννήθηκα στο 1402, τόμος 1, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Ι. Δ. Κολλάρου, 1980 «τοΰ παραχώρησε, στό έτος 1212, καί τά κάστρα τής Ναυπλίας καί τοΰ Άργους ώς τιμάρια.»
  2. Νέος Ελληνομνήμων, τόμος 21, σελ. 240, Σπυρίδων Παύλου Λάμπρος, 1927 «όςτις έπ' αμοιβή τής βοηθείας αὐτοῦ έλαβε τὸ 'Άργος καὶ τήν Ναυπλίω ώς τιμάρια τής ήγεμονίας τής 'Αχαίας»
  3. Μελέται Βυζαντινής Ιστορίας από της πρώτης μέχρι της τελευταίας αλώσεως, 1205-1453, σελ. 422, Παύλος Καλλιγάς 1894 «Εξαντληθείς έκ τών δαπανών δ Ούάλτερος και άπολέσας το τέκνον έξ επιδημίας, άπήλθε ταχέως είς Βρεντήσιον, ένισχύσας και έφοδιάσας μόνον τά τιμάρια Άργους και Ναυπλίας»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Seigneurie_d'Argos της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).