Αμεδαίος του Πεδεμοντίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμεδαίος
Ο θυρεός της κομητείας του Πεδεμοντίου
κόμης του Πεδεμοντίου
Περίοδος1368 - 1402
ΠροκάτοχοςΦίλιππος Β'
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος
Γέννηση1363
Θάνατος7 Μαΐου 1402
ΣύζυγοςΑικατερίνη της Γενεύης
ΕπίγονοιΜαργαρίτα της Σαβοΐας (Βασίλισσα της Ιταλίας)
Ματθίλδη της Σαβοΐας (1390-1438)
ΟίκοςΣαβοΐας
ΠατέραςΙάκωβος
ΜητέραΜαργαρίτα του Μπωζέ
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμεδαίος ή Αμεδαίος της Σαβοΐας (1363 - 7 Μαΐου 1402) από τον Οίκο της Σαβοΐας ήταν κόμης του Πεδεμοντίου (1368-1402) και κύριος του Πινερόλο. Συνέχισε τις διεκδικήσεις του πατέρα του στο πριγκιπάτο της Αχαΐας. Ήταν δευτερότοκος υιός του Ιακώβου κόμη του Πεδεμοντίου και της τρίτης συζύγου του Μαργαρίτας, κόρης του Εδουάρδου Α' του Μπωζέ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο 2ος εξάδελφος του πατέρα του Αμεδαίος ΣΤ' κόμης της Σαβοΐας τον πήρε νέο από την επίβλεψη της μητέρας του για να ζήσει στο Σαμπερύ μαζί του. Επέστρεψε το 1378 που ενηλικιώθηκε. Πήρε ειδική άδεια από τον πάπα για να νυμφευτεί συγγενή του.

Ο Νέριο Α΄ Ατσαγιόλι δούκας των Αθηνών, αν και είχε χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της Ναβαρρικής Εταιρείας μισθοφόρων, φυλακίσθηκε από τον αρχηγό της Πέτρο του Σαν Σουπεράν το 1389 για ένα έτος. Ο Αμεδαίος είχε στείλει παρηγορητικές επιστολές στους συγγενείς του Νέριο, ο οποίος άρχισε συνομιλίες με τον Αμεδαίο. Έτσι το 1391 εκπρόσωποι του Αμεδαίου συναντήθηκαν με το Νέριο στο ανάκτορό του στην Ακρόπολη και υπέγραψαν σύμφωνο κατά των Ναβαρραίων, που τότε είχαν γίνει κύριοι του Μωρέα. Ο Νέριο αναγνώριζε τον Αμεδαίο ως πρίγκιπα της Αχαΐας και επικυρίαρχό του για την Κόρινθο, την Αθήνα και τη Νέα Πάτρα. Εν τω μεταξύ ο Αμεδαίος συμφώνησε με τον Πέτρο του Σαν Σουπεράν να αναγνωριστεί ο τίτλος τού Αμεδαίου ως πρίγκιπα της Αχαΐας και ο Αμεδαίος να τους επιτρέψει την κυριότητα των εκτεταμένων κατακτήσεών τους. Η Βενετία ήταν έτοιμη να τον μεταφέρει με το στρατό του στην Ελλάδα, αρκεί αυτός να της απέδιδε το Άργος που κατείχε πριν το καταλάβει ο δεσπότης του Μωρέα.[1] Ο Αμεδαίος ήρθε σε επαφή και με το δεσπότη Θωμά Παλαιολόγο. Ακόμη όλοι οι Φράγκοι υποτελείς του πριγκιπάτου της Αχαΐας έστειλαν έγγραφο στον Αμεδαίο. Πράγματι ο Αμεδαίος πήγε στη Γένουα για να αποπλεύσει για την Ανατολή, αλλά απεβίωσε αιφνίδια εκεί. Τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Λουδοβίκος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1380 την Αικατερίνη, κόρη του Αμεδαίου Γ΄ κόμη της Γενεύης. Είχε τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Miller, W. (1908) "The Latins in the Levant.  A History of Frankish Greece (1204-1566)" (Cambridge and New York) , σελ. 343. Αρχειοθετήθηκε 10/11/2017. Ανακτήθηκε 17/06/2017.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Setton, Kenneth M. (general editor) A History of the Crusades: Volume III — The Fourteenth and Fifteenth Centuries. Harry W. Hazard, editor. University of Wisconsin Press: Madison, 1975.
  • Setton, Kenneth M. Catalan Domination of Athens 1311–1380. Revised edition. Variorum: London, 1975.
  • Lands Project: Savoy
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Amadeus of Piedmont της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).