Μετρό Παρισιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μετρό Παρισιού
Metro-M.svg
Πληροφορίες
Περιοχή Παρίσι, Ιλ-ντε-Φρανς, Γαλλία
Είδος Μετρό
Γραμμές 16
Σταθμοί 303
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 19 Ιουλίου 1900
Διαχειριστής RATP
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος συστήματος 214 χλμ
Εύρος γραμμής 1,435 μέτρα (κανονικό εύρος)
Ηλεκτροκίνηση 750 V DC
Μέγιστη ταχύτητα 80χλμ/ώρα
Το δίκτυο του μετρό του Παρισιού χαρτογραφημένο σε γεωγραφικώς ακριβή κλίμακα
Σταθμος École Militaire

Ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος του Παρισιού (γαλλικά: Métro de Paris) είναι το σύστημα υπογείων, επιγείων και υπέργειων αστικών σιδηροδρόμων του Παρισιού.

Το σύστημα περιλαμβάνει 16 γραμμές, που προσδιορίζονται από τους αριθμούς από 1 έως 14, με δυο δευτερεύουσες γραμμές, 3bis και 7bis, που αριθμούνται έτσι επειδή ήταν κλάδοι των αντίστοιχων αρχικών γραμμών τους και αργότερα έγιναν ανεξάρτητες. Το δίκτυο του μετρό συμπληρώνεται από το προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο γνωστό ως RER, για να εξυπηρετήσει την προαστιακή ζώνη του Παρισιού.

Η επιχείρηση που διαχειρίστηκε αρχικά το δίκτυο ήταν γνωστή ως Chemin de Fer Métropolitain de Paris (Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος του Παρισιού) ή C.M.P, γνωστή ως "Métropolitain". Ήδη στα πρώτα χρόνια, το όνομα μετατράπηκε γρήγορα σε Métro. Η ανάπτυξη του δικτύου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τριων σταδίων. Αρχικά, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1920, ο πυρήνας του δικτύου μετρό ήταν αποκλειστικά μέσα στο Παρίσι. Κατόπιν, από τη δεκαετία του 1930 στη δεκαετία του 1950 το δίκτυο επεκτάθηκε στα κοντινά προάστια και με τη δημιουργία της γραμμής 11 τελικά, από τη δεκαετία του 1960 στη δεκαετία του 1980, η μεγαλύτερη επέκταση έγινε προς τα προάστια. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δημιουργήθηκε η πλήρως αυτόματη γραμμή 14.

Το δίκτυο Μετρό έχει γραμμές μήκους 221,6 χλμ και 380 σταθμούς (εκ των οποίων 87 προσφέρουν ανταπόκριση μεταξύ των γραμμών). Αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν το δίκτυο RER. Η μέση απόσταση μεταξύ των σταθμών είναι μόλις 562 μέτρα. Όλα τα τρένα σταματούν σε όλους τους σταθμούς (με την εξαίρεση τoυ σταθμού Liège, που είναι κλειστός τα βράδια και τις Κυριακές). Κάθε γραμμή έχει δικές τις πλατφόρμες, ακόμη και στους σταθμούς ανταπόκρισης (δηλαδή οι γραμμές δεν μοιράζονται τις πλατφόρμες). Αυτή η ιδιομορφία ισχύει επίσης για της γραμμές RER. Το 2004, η ετήσια κυκλοφορία στις γραμμές του μετρό του Παρισιού έφτασε συνολικά 1,336 δισεκατομμύρια επιβάτες.

Χαρακτηριστικές για το Μετρό του Παρισιού είναι οι είσοδοι αρκετών σταθμών του, σχεδιασμένες από τον Εκτόρ Γκιμάρ.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα