Μετρό Πράγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετρό της Πράγας
Metro v Praze
Prag Metro Logo.svg
Πληροφορίες
ΠεριοχήΠράγα, Τσεχία
ΕίδοςΜητροπολιτικό Μετρό
Γραμμές3
Σταθμοί61
Ετήσια εξυπηρέτηση461 εκατομμύρια
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1974 (Γραμμή C)

1978 (Γραμμή A)

1985 (Γραμμή B)
ΔιαχειριστήςDopravní podnik hlavního města Prahy (Εταιρεία μεταφορών της Πράγας)
Τύπος οχημάτων730
Μήκος συρμών96,6 μέτρα
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος συστήματος65,2 χιλιόμετρα
Εύρος γραμμής1,435 mm (4 ft 8 1⁄2 in)
Μέση ταχύτητα36 km/h
Μέγιστη ταχύτητα80 km/h
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σχεδιαστική απεικόνιση

Prague metro plan 2015.svg

Το Μετρό της Πράγας (τσεχικά: Metro v Praze ή Pražské metro) είναι ένα υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας. Είναι ο ταχύτερος τρόπος της μεταφοράς στην πόλη και εξυπηρετεί πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως.

Το Μετρό περιλαμβάνει τρεις γραμμές, κάθε μια από τις οποίες αντιπροσωπεύεται από το χρώμα της στους χάρτες και τα σήματα: Γραμμή A (πράσινο), γραμμή B (κίτρινο) και γραμμή C (κόκκινο). Υπάρχουν 61 σταθμοί στο σύνολο (τρεις των οποίων είναι σταθμοί ανταπόκρισης) σε 65,2 χιλιόμετρα δικτύου, με περισσότερα από 50 χιλιόμετρα υπόγειων γραμμών.

Τα δρομολόγια του μετρό εκτελούνται μεταξύ 5:00 π.μ. και 0:00 κάθε ημέρα, με τις χρονοαποστάσεις συρμών στα δυο με τρία λεπτά τις ώρες αιχμής. Συνολικά, άνω των 420 εκατομμυρίων επιβατών χρησιμοποιούν το μετρό της Πράγας κάθε έτος.

Το μετρό λειτουργεί από την εταιρεία Dopravní podnik hlavního města Prahy, που διαχειρίζεται όλα τα μέσα των δημόσιων συγκοινωνιών μέσα και γύρω από την πόλη (το μετρό, τις τροχιοδρομικές γραμμές, λεωφορεία και τελεφερίκ).

Σχεδιάγραμμα και σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Μετρό της Πράγας.

Οι τρεις γραμμές του μετρό της Πράγας συναντώνται στο κέντρο της πόλης, σχηματίζοντας τρίγωνο, με τρεις σταθμούς ανταπόκρισης να αποτελούν τις κορυφές του. Ο βαθύτερος σταθμός του δικτύου είναι ο σταθμός Náměstí Míru, που εγκαινιάστηκε στις 12 Αυγούστου 1978 και βρίσκεται 53 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η γραμμή B διέρχεται εν μέρει μέσω υπέργειας γιάλινης σήραγγας. Οι περισσότεροι σταθμοί διαθέτουν μία κεντρική αποβάθρα, που εξυπηρετεί και τις δυο κατευθύνσεις. Στους σταθμούς που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, η οροφή του σταθμού είναι επίπεδη και σε μερικούς στηρίζεται σε κολώνες, ενώ στους βαθύτερους σταθμούς το κέλυφος του σταθμούς είναι κυκλικής διατομής. Οι τοίχοι πολλών σταθμών είναι διακοσμημένοι με έγχρωμες πλάκες αλουμινίου, ενώ κάθε σταθμός έχει έναν χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο σχεδιασμό.

Επί του παρόντος, ξεκινώντας τις εργασίες από το 2022, είναι υπό κατασκευή μια τέταρτη γραμμή, που θα απεικονίζεται με μπλε χρώμα.

# Όνομα Έτος Μήκος Σταθμοί
A Γραμμή A (Linka A) 1978 17,1 km 17
B Γραμμή B (Linka B) 1985 25,7 km 24
C Γραμμή C (Linka C) 1974 22,4 km 20
Γραμμή D (Linka D) ? 10,5 km 10
ΣΥΝΟΛΟ -- 69,6 km 67

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]