Μετρό Πράγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης του Μετρό της Πράγας.

Το Μετρό της Πράγας (τσεχικά: Metro v Praze ή Pražské metro) είναι ένα υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας. Είναι ο γρηγορότερος τρόπος της μεταφοράς στην πόλη και εξυπηρετεί πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως.

Το Μετρό περιλαμβάνει τρεις γραμμές, κάθε μια από τις οποίες αντιπροσωπεύεται από το χρώμα της στους χάρτες και τα σημάτα: Γραμμή A (πράσινο), γραμμή B (κίτρινο) και γραμμή C (κόκκινο). Υπάρχουν 54 σταθμοί στο σύνολο (τρεις των οποίων είναι σταθμοί ανταποκρισης) με περισσότερα από 50 χιλιόμετρα υπόγειων γραμμών.

Τα δρομολόγια του μετρό εκτελούνται μεταξύ 5:00 και 0:00 κάθε ημέρα, με τις χρονοαποστάσεις συρμών στα δυο με τρία λεπτά τις ώρες αιχμής. Άνω των 420 εκατομμυρίων επιβατών χρησιμοποιούν το μετρό της Πράγας κάθε έτος.

Το μετρό λειτουργεί από την εταιρεία Dopravní podnik hlavního města Prahy, που διαχειρίζεται όλα τα μέσα των δημόσιων συγκοινωνιών μέσα και γύρω από την πόλη (το μετρό, τροχιοδρομικές γραμμές, λεωφορεία και τελεφερίκ).

Σχεδιάγραμμα και σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τρεις γραμμές του μετρό της Πράγας συναντώνται στο κέντρο της πόλης σχηματίζοντας τρίγωνο, με τρεις σταθμούς ανταποκρισης ν' αποτελούν τις κορυφές του. Ο βαθύτερος σταθμός του δικτύου είναι ο σταθμός Náměstí Míru, που βρίσκεται 52 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η γραμμή B διέρχεται εν μέρει μέσω υπέργειας υάλινης σήραγγας. Οι περισσότεροι σταθμοί διαθέτουν μία κεντρική αποβάθρα, που εξυπηρετεί και τις δυο κατευθύνσεις. Στους σταθμούς που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, η οροφή του σταθμού είναι επίπεδη και σε μερικούς στηρίζεται σε κολώνες, ενώ στους βαθύτερους σταθμούς το κέλυφος του σταθμούς είναι κυκλικής διατομής. Οι τοίχοι πολλών σταθμών είναι διακοσμημένοι με έγχρωμες πλακες αλουμινίου, ενώ κάθε σταθμός έχει έναν χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο σχεδιασμό.

# Όνομα Έτος Μήκος Σταθμοί
A Γραμμή A (Linka A) 1978 17,1 km 17
B Γραμμή B (Linka B) 1985 25,7 km 24
C Γραμμή C (Linka C) 1974 22,4 km 20
Γραμμή D (Linka D) ? 10,5 km 10
ΣΥΝΟΛΟ -- 69,6 km 67

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]