Κατάλογος μετρό του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Μετρό ή Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων. Η λέξη είναι ελληνικής προέλευσης (αντιδάνειο: μετρό <γαλλ. métro < chemin de fer métropolitain < ελλ. μητροπολιτικός σιδηρόδρομος) και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά σε σχέση με σιδηρόδρομο (Métro de Paris).

Εδώ βρίσκεται ο κατάλογος διαφόρων μετρό στον κόσμο:

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Μπουένος Άιρες 6 74 57,6 1913
Βενεζουέλα Βενεζουέλα Βαλένσια 1 7 7 2006
Καράκας 4 49 45 1983
Λος Τέκες 1 2 9,5 2006
Μαρακάιμπο 1 6 7 2006
Flag of Brazil.svg Βραζιλία Μπέλο Οριζόντε 1 19 28,2 1986
Μπραζίλια 2 24 42,4 2001 Μετρό Μπραζίλια
Πόρτο Αλέγκρε 1 19 38,7 1985
Ρεσίφε 2 28 39,5 1985
Ρίο ντε Τζανέιρο 2 35 41 1979
Σάο Πάολο 5 67 74,2 1974 Μετρό Σάο Πάολο
Τερεσίνα 1 9 13,5 1991
Φορταλέζα 4 16 24 2012
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία Σάντο Ντομίνγκο 2 30 27,4 2009
Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ατλάντα 4 39 80 1979
Βαλτιμόρη 1 14 24,5 1983
Βοστώνη 3 53 59,1 1901
Κλίβελαντ 1 18 31 1955
Λος Άντζελες 3 36 58,9 1993
Μαϊάμι 2 23 39,3 1984
Νέα Υόρκη 25 468 337,8 1904 Μετρό Νέας Υόρκης
Ουάσινγκτον 5 89 170 1976
Σαν Φρανσίσκο 5 47 152 1972
Σικάγο 8 151 173 1892
Φιλαδέλφεια 3 66 65 1907
Καναδάς Καναδάς Βανκούβερ 3 47 68,7 1986
Μόντρεαλ 4 68 64 1966
Τορόντο 3 69 68,3 1954
Κολομβία Κολομβία Μεδεγίν 2 27 32 1995
Μεξικό Μεξικό Γουαδαλαχάρα 2 17 25 1989
Μοντερρέι 2 25 24 1991
Πόλη του Μεξικού 12 192 220 1969
Flag of Peru.svg Περού Λίμα 1 16 21 2001
Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο Σαν Χουάν 1 16 17,2 2004
Χιλή Χιλή Βαλπαραΐσο 1 20 43 2005
Κονσεπσιόν 2 16 48 1999
Σαντιάγο 5 108 110 1975

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Αρμενία Αρμενία Γερεβάν 1 10 13,4 1981
Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Μπακού 3 25 36,7 1967
Γεωργία Γεωργία Τιφλίδα 2 22 26,4 1966
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ντουμπάι 2 44 74,6 2009 Μετρό Ντουμπάι
Ινδία Ινδία Γκουργκάον 1 6 4,9 2013 Μετρό Γκουργκάον
Δελχί 6 142 192,7 2002 Μετρό Δελχί
Καλκούτα 1 17 16,5 1984
Μουμπάι 1 12 11,4 2014 Μετρό Μουμπάι
Μπανγκαλόρ 1 6 6,2 2011
Τσεννάι 1 7 10,1 2015 Μετρό Τσεννάι
Τζαϊπούρ 1 9 9,6 2015 Μετρό Τζαϊπούρ
Ιράν Ιράν Τεχεράνη 4 80 140 2000
Ισραήλ Ισραήλ Χάιφα 1 6 2 1959
Ιαπωνία Ιαπωνία Γιοκοχάμα 3 49 57,6 1972
Καμακούρα 1 8 6,6 1970
Κιτακυούσου 1 13 8,8 1985
Κόμπε 2 26 30,6 1977
Κυότο 2 30 28,8 1981
Ναγκόγια 4 93 89 1957
Οσάκα 9 122 136 1933 Μετρό Οσάκα
Σαπόρο 3 49 48 1971
Σεντάι 1 17 14,8 1987
Τάμα 1 19 16 1998
Τόκιο 13 290 310,3 1927 Μετρό Τόκιο
Τσίμπα 2 18 15,5 1988
Φουκουόκα 3 35 30 1981
Χιροσίμα 1 21 18,4 1994
Καζακστάν Καζακστάν Αλμάτι 1 7 7,3 2011
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Γουχάν 2 47 56,9 2004
Κουανγκτσού 8 144 236 1997 Μετρό Κουανγκτσού
Ναντσίνγκ 2 55 87 2005
Νταλιάν 2 18 63,5 2003
Σι'αν 1 17 20,5 2011
Πεκίνο 17 227 456 1969 Μετρό Πεκίνου
Σανγκάη 12 289 439 1993 Μετρό Σανγκάης
Σενγιάνγκ 2 40 49,7 2009
Σενζέν 5 137 178,4 2004 Μετρό Σενζέν
Τιαντζίν 4 90 128,6 2004
Τσενγκντού 2 36 40,9 2010
Τσονγκίνγκ 2 35 67,7 2011
Χονγκ Κονγκ 10 84 174,7 1979 Μετρό Χονγκ Κονγκ
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Πιονγιάνγκ 2 17 22 1973
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Γκουαντζού 1 14 11 2004
Ιντσόν 1 29 29,4 1999 Μετρό Ιντσόν
Νταεγού 2 56 54 1997
Νταετζόν 1 22 22,6 2006
Ουιγεόνγμπου 1 15 11,2 2012 Μετρό Ουιγεόνγμπου
Πουσάν 5 128 131,9 1985 Μετρό Πουσάν
Σεούλ 9 328 282,3 1974 Μετρό Σεούλ
Country flag Μαλαισία Κουάλα Λουμπούρ 2 49 64,6 1996
Ρωσία Ρωσία Αικατερινούπολη 1 9 12,6 1991
Νοβοσιμπίρσκ 2 13 16,4 1986
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία Μέκκα 1 9 18,1 2010 Μετρό Μέκκας
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Σινγκαπούρη 4 102 148,9 1987 Μετρό Σινγκαπούρης
Ταϊβάν Ταϊβάν Καοσιούνγκ 2 38 42,7 2005
Ταϊπέι 7 64 74,5 1996 Μετρό Ταϊπέι
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Μπανγκόκ 4 102 148,9 1987 Μετρό Μπανγκόκ
Flag of Turkey.svg Τουρκία Άγκυρα 4 45 55,1 1996 Μετρό Άγκυρας
Άδανα 1 13 13,5 2009
Προύσα 2 31 31,5 2002
Σμύρνη 1 15 16,9 2000 Μετρό Σμύρνης
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Τασκένδη 3 29 39,1 1977
Φιλιππίνες Φιλιππίνες Μανίλα 3 44 69 1984

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Αίγυπτος Αίγυπτος Κάιρο 2 53 65,5 1987
Αλγερία Αλγερία Αλγέρι 1 10 9,2 2011

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Flag of Austria.svg Αυστρία Βιέννη 5 90 66 1976 Μετρό Βιέννης
Βέλγιο Βέλγιο Αμβέρσα 4 11 1975
Βρυξέλλες 4 76 40,5 1976 Μετρό Βρυξελλών
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Σόφια 2 35 40,0 1998 Μετρό Σόφιας
Flag of France.svg Γαλλία Λιλ 2 62 47 1983
Λυών 4 42 31 1978
Μασσαλία 2 26 20 1977
Παρίσι 16 374 214 1900 Μετρό Παρισιού
Ρεν 1 15 9 2002
Τουλούζη 2 37 37,5 1993
Γερμανία Γερμανία Αμβούργο 3 82 101 1912
Βερολίνο 9 153 146 1902 Μετρό Βερολίνου
Μόναχο 7 100 103,1 1971
Νυρεμβέργη 3 42 36 1972
Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη 2 29 16,8 2002 Μετρό Κοπεγχάγης
Ελβετία Ελβετία Λωζάνη 2 28 15,0 2008
Flag of Greece.svg Ελλάδα Αθήνα 3 60 85,4 1904 Μετρό Αθήνας
Θεσσαλονίκη 1 13 9,6 2020 Μετρό Θεσσαλονίκης
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Γλασκώβη 1 15 10,4 1896
Λονδίνο 11 270 402,1 1863 Μετρό Λονδίνου
Νιούκασλ 2 60 74,5 1980
Flag of Spain.svg Ισπανία Βαλένθια 3 117 139,2 1995
Βαρκελώνη 11 166 125,1 1924 Μετρό Βαρκελώνης
Μαδρίτη 13 284 286,3 1919 Μετρό Μαδρίτης
Μάλαγα 2 26 12 2014
Μπιλμπάο 2 40 43,3 1995
Πάλμα ντε Μαγιόρκα 2 15 15,5 2007
Σεβίλλη 1 22 18 2008 Μετρό Σεβίλλης
Flag of Italy.svg Ιταλία Γένοβα 1 8 8 1990
Κατάνια 1 6 3,8 1999 Μετρό Κατάνιας
Μιλάνο 4 113 100 1964 Μετρό Μιλάνου
Μπρέσια 1 17 13,1 2013
Νάπολη 3 33 34,8 1993
Ρώμη 2 74 60 1955 Μετρό Ρώμης
Τορίνο 1 21 13,4 2006
Λευκορωσία Λευκορωσία Μινσκ 2 28 35,4 1984 Μετρό Μινσκ
Νορβηγία Νορβηγία Όσλο 5 77 62 1966 Μετρό Όσλο
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Άμστερνταμ 4 33 32,7 1977 Μετρό Άμστερνταμ
Ρόττερνταμ 2 38 47 1968 Μετρό Ρόττερνταμ
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Βουδαπέστη 3 42 33 1896 Μετρό Βουδαπέστης
Ουκρανία Ουκρανία Κίεβο 3 52 67,6 1960 Μετρό Κιέβου
Ντνιπροπετρόφσκ 1 6 7,1 1995
Χάρκοβο 3 29 37,4 1975
Flag of Poland.svg Πολωνία Βαρσοβία 1 21 22,6 1995 Μετρό Βαρσοβίας
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Λισαβόνα 4 55 44,3 1959 Μετρό Λισαβόνας
Ρουμανία Ρουμανία Βουκουρέστι 4 53 71,35 1979 Μετρό Βουκουρεστίου
Ρωσία Ρωσία Αγία Πετρούπολη 5 67 113,5 1955 Μετρό Αγίας Πετρούπολης
Καζάν 1 10 15,8 2005
Μόσχα 12 194 325,5 1935 Μετρό Μόσχας
Νίζνι Νόβγκοροντ 2 15 18,9 1985
Σαμάρα 1 9 10,2 1987
Σουηδία Σουηδία Στοκχόλμη 3 104 105,7 1950 Μετρό Στοκχόλμης
Τσεχία Τσεχία Πράγα 3 57 59,1 1974 Μετρό Πράγας
Flag of Turkey.svg Τουρκία Κωνσταντινούπολη 4 65 85,7 1989 Μετρό Κωνσταντινούπολης
Φινλανδία Φινλανδία Ελσίνκι 2 17 21 1982 Μετρό Ελσίνκι

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ωκεανία, δεν υπάρχουν ακόμα δίκτυα μετρό, όμως υπάρχουν δίκτυα τραμ και προαστιακών σιδηροδρόμων. Επί του παρόντος, κατασκευάζεται το μετρό του Σίδνεϊ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Flag of Australia.svg Αυστραλία Σίδνευ 1 13 66 2019 Μετρό Σίδνευ