Αρχαία Ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Παρθενώνας κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της κλασσικής αρχαιότητας

Ιστορία του κόσμου
Herodot und Thukydides.jpg
Προϊστορία
Παλαιολιθική (2.5 εκ. - 10000 π.Χ.)
Μεσολιθική (10000 - 3000 π.Χ.)
Νεολιθική (3000 - 2000 π.Χ.)
Χαλκολιθική (3500 - 1500 π.Χ.)
Εποχή του Χαλκού (2000 - 1000 π.Χ.)
Εποχή του Σιδήρου (1600 - 600 π.Χ.)
Αρχαία Ιστορία
Αρχαϊκή (10ος - 7ος αιώνας π.Χ.)
Κλασική (7ος - 4ος αιώνας π.Χ.)
Ύστερη (3ος αι. π.Χ. - 5ος αι. μ.Χ.)
Μεσαίωνας
Πρώιμος (6ος - 10ος αιώνας)
Ώριμος (10ος - 13ος αιώνας)
Ύστερος (14ος - 15ος αιώνας)
Νεότερη Εποχή
Πρώιμη νεότερη περίοδος (14ος - 18ος αιώνας.)
Νεότερη Εποχή
Σύγχρονη Ιστορία
20ός αιώνας
21ος αιώνας

H Αρχαία ιστορία ή Αρχαιότητα, αφορά τη μελέτη των σημαντικών πολιτιστικών και πολιτικών γεγονότων από την ανακάλυψη της γραφής, τον 10 αιώνα π.Χ. έως τους πρώιμους Μεσαιωνικούς χρόνους τον 5ο αιώνα μ.Χ..

Ο όρος Κλασική εποχή συχνά χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στην αρχαία ιστορία από την αρχή της η οποία ξεκινάει περίπου το 776 π.Χ. (οπότε έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες) και την εποχή κατά την οποία γράφονται τα έπη του Ομήρου (Ιλιάδα και Οδύσσεια). Η περίοδος αυτή συμπίπτει σχεδόν και με την παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης της Ρώμης το 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο και με την αρχή της Αρχαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ελλάδα.

Αν και η ημερομηνία λήξης της αρχαίας ιστορίας αμφισβητείται, κάποιοι δυτικές μελετητές χρησιμοποιούν την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ.Χ., το κλείσιμο της Πλατωνικής Ακαδημίας το 529 μ.Χ., τον θάνατο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού I , ή την έλευση του Ισλάμ ως το τέλος του αρχαίου και Κλασικών ευρωπαϊκής ιστορίας.

Στην Ινδία, η περίοδος περιλαμβάνει την πρώιμη περίοδο των Μέσων Βασιλείων, και στην Κίνα μέχρι και τη δυναστεία Τσιν.

Χρονικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ημερομηνίες είναι κατά προσέγγιση, καθώς και περιλαμβάνουν την ύστερη προϊστορική περίοδο(3000 - 1000 π.Χ.) καθώς και τον πρώιμο Μεσαίωνα(500 - 1000 μ.Χ.). δείτε τα αντίστοιχα λήμματα για λεπτομέρειες.
Αρχαϊκή Αμερική Αρχαϊκή Αμερική Αρχαϊκή Αμερική Δυναστεία των Κίν Δυναστεία των Ζού Δυναστεία των Σάνγκ Δυναστεία των Ξία Περίοδος των τριών ηγεμόνων και πέντε αυτοκρατόρων Κλασσική περίοδος (Ινδία) Βεδική περίοδος Πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού Μεσαίωνας Αρχαία Ρώμη Α. Ελλάδα Φοινίκη Αιγαιακοί πολιτισμοί Αξούμ Βασίλειο του Κούς Αρχαία Αίγυπτος Χαλιφάτο Αυτοκρατορία των Σασσανιδών Δυναστεία των Αρσακιδών Αυτοκρατορία των Σελευκιδών Οίκος των Αχαιμενιδών Μεσοποταμία Μεσαίωνας Εποχή του Σιδήρου Εποχή του Χαλκού
Οι παρακάτω περιοχές δεν περιλαμβάνονται στο χρονικό: Νότιος Αφρική, Καραϊβική, Κεντρική Ασία, Βόρειος Ευρώπη,
Κορέα, Ιαπωνία, Ωκεανία, Σιβηρία, Νοτιοανατολική Ασία, και Ταϊβάν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]