Σλόβαν Λίμπερετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σλόβαν Λίμπερετς
Επίσημη ονομασίαFC SLOVAN LIBEREC a.s.[1]
Ίδρυση1958
ΈδραΛίμπερετς και Λίμπερετς[2], Τσεχία[1]
ΣτάδιοStadion u Nisy, Λίμπερετς
ΙδιοκτήτηςPreciosa
ΠροπονητήςLuboš Kozel
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Τσεχίας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Σλόβαν Λίμπερετς (τσεχικά: Slovan Liberec, προφέρεται: [ˈslovan ˈlɪbɛrɛt͡s]) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1958. Έδρα της είναι το Στάδιο Γιου Νίσι, που βρίσκεται στην πόλη Λίμπερετς. Η Σλόβαν αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα ποδοσφαιρικά σωματεία, ενώ είναι η τρίτη ομάδα που έχει πάρει τα περισσότερα τρόπαια, και βρίσκεται πίσω από τις μεγάλες ομάδες της Σπάρτα Πράγας και της Σλάβια Πράγας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1919 η πόλη της Λίμπερετς ήταν υπό κατοχή των Γερμανών Ναζί. Οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Γερμανοί ενώ συμμετείχαν στο Τσέχικο Πρωτάθλημα με το όνομα ΣΚ Λίμπερετς και έκαναν την πρώτη της εμφάνιση, τον Μάιο του 1919. Το 1934 μετονομάστηκε σε Σλάβια Λίμπερετς όπου στο ρόστερ υπήρχαν μόνο Τσέχοι ποδοσφαιριστές.

Η αντιπαλότητα με τη Ραπίντ Λίμπερετς και τη Σλάβια Λίμπερετς ήταν μια μικρή περίπτωση, της μεγάλης αντιπαλότητας των δύο ομάδων της Πράγας. Το 1938 η ομάδα σταμάτησε να αγωνίζεται για εφτά συνεχόμενα χρόνια.

Μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1945 η Λίμπερετς κατοικήθηκε από Τσέχους και έγινε επίσημα τσέχικη πόλη. Τον Ιούνιο η Σλάβια επέστρεψε στη δράση, κάνοντας ένα ματς με την ομάδα της Τούρνοφ. Μετά από εφτά ακόμα χρόνια, η Σλάβια ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, που τότε ονομαζόταν Class A και η αντιπαλότητα με τη Ραπίντ έπαιρνε διαφορετικό δρόμο, επειδή η Ραπίντ παρέμεινε στην Class B δηλαδή στη Δεύτερη Κατηγορία. Το 1948 οι Κομμουνιστές αποτελούσαν η δύναμη της χώρας που τότε ήταν ενωμένη με τη Σλοβακία. Τελικά, και η Ραπίντ κατάφερε να ανέβει στην κορυφαία κατηγορία και έτσι η αντιπαλότητα συνεχίστηκε. Αργότερα, η Σλάβια πήρε το όνομα Σλάβατζ Λίμπερετς και μετά από έναν χρόνο υποβιβάστηκε στη Β' Κατηγορία.

Η Σλόβαν Λίμπερετς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 1958, άρχισε να σχηματίζεται η Σλάβια Λίμπερετς μετά την ένωση της Τζίσκρα και της Σλάβια. Πρώτο της ματς ήταν με τη Σπάρτα Πράγας όπου και έχασε με 3-0 εντός έδρας. Μάλιστα κάποια στιγμή, έφτασε μέχρι και στην Τρίτη Κατηγορία.

Τη δεκαετία του 1970, Η Σλόβαν κατάφερε να επιστρέψει στη Δεύτερη Κατηγορία. Φυσικά μετά ανέβηκε και πάλι στην κορυφαία κατηγορία, αλλά δεν κατάφερε να κάνει κάτι ώστε να κρατηθεί στην κατηγορία και έτσι υποβιβάστηκε.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]