ΣΚ Μπράγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπράγκα
Επίσημη ονομασίαSporting Clube de Braga
ΠροσωνύμιοOs Arsenalistas
Ίδρυση1921
ΈδραΜπράγκα, Πορτογαλία
ΣτάδιοEstádio AXA, Real, Dume e Semelhe[1]
Χρώματακόκκινο
ΠροπονητήςArtur Jorge Amorim[2]
ΠρωτάθλημαΠριμέιρα Λίγκα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Σπόρτινγκ Κλούμπε ντε Μπράγκα (πορτογαλικά: Sporting Clube de Braga), η ορθή ευρωπαϊκή πορτογαλική προφορά είναι Σπόρτινγκ Κλούμπε δε Μπράγα: [ˈspɔɾtĩŋ ˈkluβ(ɨ) ðɨ ˈβɾaɣɐ], γνωστή και ως Σπόρτιγκ Μπράγκα, είναι ένα ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στην πόλη Μπράγκα της ΒΔ Πορτογαλίας. Έτος ίδρυσης της ομάδας θεωρείται το 1921. Η Σ.Κ.Μπράγκα απέκτησε το προσωνύμιο "Οπλοστάσιο του Μίνιο" (Arsenal do Minho) από τη δεκαετία του 1930, όταν ο Ούγγρος προπονητής της, Γιόσεφ Σάμπο (Josef Szabo), επιστρέφοντας από ένα ματς στο Χάιμπουρι του Λονδίνου [ιστορική έδρα της αγγλικής Arsenal (Οπλοστάσιο)] έπεισε την διοίκηση της ομάδας να αλλάξει το πράσινο και λευκό χρώμα της φανέλας, με το κόκκινο και λευκό, προς τιμήν της ένδοξης αγγλικής ομάδας. Μάλιστα η αλλαγή γενικεύτηκε στο σωματείο, και η Μπράγκα μετονόμασε τις ακαδημίες της σε "Οπλοστάσιο της Μπράγκα".

Αν και ποτέ δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα Πορτογαλίας, η Σ.Κ. Μπράγκα ανέκαθεν θεωρούνταν από τις πιο ισχυρές ομάδες της χώρας, μακράν βέβαια από το κορυφαίο τρίο των Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και ΦΚ Πόρτο που μονοπωλούν τον τίτλο του πρωταθλητή.Η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει ποτέ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, είναι η δεύτερη. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για τους οπαδούς της Σ.Κ.Μπράγκα, τους περίφημους Arsenalistas, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο "πιστούς", ένθερμους και θορυβώδεις της χώρας.

Η "μάχη" του Mίνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλασική είναι η διαμάχη μεταξύ των πόλεων της Μπράγκα και της γειτονικής Γκιμαράες. Οι "ρίζες" της έχθρας πρέπει να αναζητηθούν πολλούς αιώνες πριν, όταν η πόλη της Μπράγκα ήταν η πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Γαλικίας (περιοχής στα σημερινά σύνορα βόρειας Πορτογαλίας και ΒΔ Ισπανίας) και η Γκιμαράες (που διοικούνταν από τον πρώτο βασιλιά της Πορτογαλίας, τον Αφόνσο τον Α') ήταν μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες πόλεις της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με την παράδοση, Γαλικιανοί στρατιώτες από την Μπράγκα (που δεν αποτελούσε ακόμη τμήμα της Πορτογαλίας) εισέβαλαν και κατέσφαξαν τους κατοίκους της Γκιμαράες. Από τότε το μίσος μεταξύ των δύο πόλεων είναι άσβεστο και έτσι αναπόφευκτα περνάει και στο ποδόσφαιρο. Για το λόγο αυτό, τα ντέρμπυ μεταξύ ΣΚ Μπράγκα και Βιτόρια του Γκιμαράες, ανεξάρτητα από τη βαθμολογική θέση και την αγωνιστική κατάσταση των 2 ομάδων, είναι από τα πιο "θερμά" παγκοσμίως και έχει απαγορευθεί στα παιδιά κάτω των 13 ετών να τα παρακολουθούν, εάν δεν συνοδεύονται από ενήλικες.

Το γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Estádio AXA, είσοδος

Η ομάδα αγωνίζεται στο νέο Δημοτικό γήπεδο της πόλης , το περίφημο Estádio AXA, το οποίο έχει χωρητικότητα 30.154 θεατών και χτίστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του EURO 2004.Η κατασκευή του γηπέδου αυτού που στοίχισε συνολικά 83,1 εκατομμύρια ευρώ, βασίστηκε στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Eduardo Souto de Moura. Η ιδιομορφία του γηπέδου έγκειται στο ότι είναι λαξεμένο στο λόφο του Μόντε Κάστρο και έχει πανοραμική θέα στην πόλη της Μπράγκα. Αντίθετα από άλλα γήπεδα, το ΑΧΑ διαθέτει μόνο πλάγιες (σκεπαστές) κερκίδες ενώ τα πέταλα καλύπτονται από βράχους. Τα εγκαίνια του γηπέδου έγιναν στις 30 Δεκεμβρίου 2003 και στον φιλικό αγώνα που επακολούθησε η Μπράγκα νίκησε τη Θέλτα Βίγο με 1-0. Ωστόσο το ρεκόρ εισιτηρίων σημειώθηκε τον Μάιο του 2007 στον αγώνα Μπράγκα-Μπελενένσες, στον οποίο η τοπική ομάδα κατέκτησε την 4η θέση στο πρωτάθλημα.

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγχώριες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη Ιστοσελίδα