Γιανγκ Μπόις Βέρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιανγκ Μπόις
Ίδρυση1898
ΈδραΒέρνη, Ελβετία
ΣτάδιοΣτάδιο Βάνκντορφ, Βέρνη[1]
ΠροπονητήςΡαφαέλ Βικί
ΠρωτάθλημαΕλβετική Σούπερ Λιγκ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ΜΣΚ Γιανγκ Μπόις (γερμανικά: BSC Young Boys), η οποία ενίοτε αναφέρεται και ως Γιουνγκ Μπόις, είναι ελβετική αθλητική ομάδα με έδρα την πρωτεύουσα της χώρας Βέρνη. Το όνομα του συλλόγου στην Ελβετία συχνά συντομεύεται σε YB (στα γερμανικά προφέρεται: [ˈiː pε]), ενώ στο εξωτερικό η ομάδα αναφέρεται συνήθως ως Young Boys Bern. Τα χρώματα της ομάδας είναι το κίτρινο και το μαύρο.

Ο σύλλογος είναι πιο γνωστός για τις ποδοσφαιρικές του ομάδες. Η πρώτη ομάδα παίζει στη Σούπερ Λιγκ Ελβετίας και έχει κατακτήσει 12 πρωταθλήματα Ελβετίας και έξι Κύπελλα Ελβετίας. Το 1957 βραβεύτηκε ως η κορυφαία ομάδα στην Ελβετία. Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ελβετικές ομάδες διεθνώς και έχει φτάσει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1958-1959.

Από το 2005 η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Σταντ ντε Σουίς, στην τοποθεσία του παλιού Βάνκντορφσταντιον (Wankdorfstadion). Ο σύλλογος διαθέτει μία από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελβετία. Η Γιανγκ Μπόις διαθέτει μια δραστήρια και συνεπή κοινότητα οπαδών και αποτελεί εδώ και καιρό συμμέτοχο της ομοσπονδίας. Μάλιστα η ομάδα δεν δίνει σε παίκτη τη φανέλα με το νούμερο 2, επειδή ο αριθμός αυτός έχει αφιερωθεί στην ομοσπονδία. Ο σύλλογος διαθέτει επίσης εξαιρετικές ακαδημίες. Η ομάδα U-21 (BSC Young Boys II) αγωνίζεται στη Swiss 1. Liga, η οποία είναι η τρίτη εθνική κατηγορία του ελβετικού ποδοσφαίρου.

Τα αθλήματα του συλλόγου περιλαμβάνουν επίσης ομάδες χόκεϊ επί χόρτου και μπόουλινγκ. Η γυναικεία ομάδα χόκεϊ αγωνίζεται και αυτή στη κορυφαία κατηγορία της Ελβετίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Μαρτίου του 1898 η ΦΚ Γιανγκ Μπόις (FC Young Boys) ιδρύθηκε από τους αδερφούς Μαξ και Όσκαρ Σβαμπ και τους Χέρμαν Μπάουερ και Φραντς Κέρλι, που είχαν εντυπωσιαστεί από έναν αγώνα της ΦΚ Ολντ Μπόις Βασιλείας που παρακολούθησαν, υιοθετώντας και τα χρώματα αυτής, κίτρινο και μαύρο. Στις 17 Ιουνίου 1898 η ομάδα έδωσε τον πρώτο της αγώνα κόντρα στην ΦΚ Βικτόρια. Το 1909, 1910 και 1911 η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελβετίας και ήταν η πρώτη ομάδα που το πραγματοποίησε για τρεις διαδοχικές χρονιές στην ιστορία του ελβετικού ποδοσφαίρου.

Από το 1925 χρησιμοποιούσε το Βάνκντορφσταντιον. Την ίδια χρονιά η ομάδα μετονομάστηκε σε BSC (Berner Sport Club) Young Boys. Το γήπεδο κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε για το παγκόσμιο κύπελλο του 1954 και φιλοξένησε μεταξύ άλλων τον τελικό της διοργάνωσης.

Η περίοδος δόξας της ομάδας ήταν η δεκαετία του 1950, όπου κατέκτησε το Κύπελλο Ελβετίας το 1953 και το 1958, ενώ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελβετίας τέσσερις συνεχόμενες φορές από το 1957 μέχρι και το 1960.

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οπαδοί της BSC Young Boys

Από το 2005 η ομάδα αγωνίζεται στο Σταντ ντε Σουίς (Stade de Suisse), στην περιοχή Βάνκντορφ (σημερινή επίσημη ονομασία Μπράιτενραϊν) της Βέρνης. Το στάδιο μπορεί να υποδεχτεί μέχρι 32.000 θεατές[2][3][4] και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ελβετία (μετά το Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ της Βασιλείας). Το στάδιο αποτελεί μέρος ενός πολυδύναμου συμπλέγματος αναψυχής και εμπορίου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας. Η συνολική κατασκευή κόστισε 350 εκατομμύρια φράγκα (το στάδιο καθαυτό 123,4 εκατομμύρια[5]), καθιστώντας την την πλέον ακριβή κατασκευή κτίσματος στην Ελβετία. Στους διεθνείς αγώνες υπάρχουν μόνο θέσεις καθημένων στο γήπεδο, αλλά για τις εθνικές διοργανώσεις πωλούνται και εισιτήρια ορθίων σε τμήμα της κερκίδας των οργανωμένων οπαδών, με αφαίρεση των εκεί καθισμάτων.

Το όνομα Σταντ ντε Σουίς (Στάδιο της Ελβετίας) προκύπτει από το γεγονός ότι το στάδιο προοριζόταν ως "Εθνικό Στάδιο" να αποτελεί την έδρα της Εθνικής Ελβετίας. Λόγω όμως της επιλογής να τοποθετηθεί τεχνητός χλοοτάπητας, το στάδιο δεν μπορεί να φιλοξενήσει επίσημους διεθνείς αγώνες. Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 είχε τοποθετηθεί φυσικός χλοοτάπητας, καθώς τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων διεξήχθησαν σε αυτό και ο τεχνητός χλοοτάπητας επανατοποθετήθηκε αμέσως μετά το τέλος της διοργάνωσης.

Το γήπεδο διαθέτει πάνω στο στέγαστρό του το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο προσαρμοσμένο σε γήπεδο στο κόσμο.[6] Στην οροφή του Σταντ ντε Σουίς υπάρχουν αρκετοί ηλιακοί πίνακες για να παραγάγουν ετησίως ενέργεια ίση με 700,000 kWh και ήδη μελετάται η αναβάθμιση ώστε να φτάσει τις 1,3 MWh. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται τροφοδοτεί το γήπεδο και κάποια σπίτια στη περιοχή του Βάνκντορφ. Στον πολυχώρο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην Ελβετία και ένα πάρκινγκ που διαθέτει πάνω από 700 θέσεις. Η κατασκευή περιλαμβάνει επίσης ένα σχολείο, σπίτια, ένα κέντρο εκγύμνασης, αρκετά γυμναστήρια και μερικά εστιατόρια. Το γήπεδο βρίσκεται κοντά σε μια στάση τρένου και σε απόσταση μερικών λεπτών από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στη Βέρνη και είναι μόνο μερικά μέτρα με τα πόδια από το νέο σταθμό του Βάνκντορφ. Ακόμα υπάρχουν τόσο μια στάση λεωφορείου όσο και τραμ δίπλα στο Βάνκντορφ.

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κύπελλο Ελβετίας
    • Κυπελλούχος (8): 1930, 1945, 1953, 1958, 1977, 1987, 2020, 2023
    • Φιναλίστ (7): 1929, 1956, 1979, 1980, 1991, 2006, 2009
  • Άνγκλο Καπ (μετέπειτα Κύπελλο Ελβετίας)
    • Νικήτρια (3): 1910, 1911, 1912

Αξιόλογοι ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13254. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. Neubau Fussballstadion Stade de Suisse Αρχειοθετήθηκε 2019-09-23 στο Wayback Machine., το γήπεδο στον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας, με δηλωμένη χωρητικότητα 31.100 θεατες.
  3. Stade de Suisse Wankdorf Αρχειοθετήθηκε 2016-04-05 στο Wayback Machine., παρουσίαση του γηπέδου στον ιστότοπο www.stadionwelt.de, αναγραφόμενη χωρητικότητα 31.873 θεατές.
  4. Fußball EM 2008 » EM-Stadien, παρουσίαση των οκτώ γηπέδων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008, το Σταντ ντε Σουίς με 32.000 θεατές.
  5. «Kostenvergleiche im Stadionbau» (Σύγκριση κόστους κατασκευής ανέγερσης γηπέδων), παρουσίαση από την πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου Ζυρίχης (γερμ.)
  6. «Wankdorf – Ort des Mirakelspiels» (στα German). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2008. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]