Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα
Union pour un Mouvement Populaire
LogoUMP.svg
Ηγέτης Νικολά Σαρκοζί
Πρόεδρος Ζαν Φρανσουά Κοπέ
Ίδρυση 17 Νοεμβρίου 2002
Διάλυση 30 Μαΐου 2015
Συγχώνευση των Συναγερμός για τη Δημοκρατία
Φιλελεύθερη Δημοκρατία
Λαϊκό Κόμμα για τη Γαλλική Δημοκρατία
Διάδοχος Οι Ρεπουμπλικανοί
Έδρα 55, rue La Boétie
75384 Paris Cedex 08
Ιδεολογία Συντηρητισμός,
Φιλελεύθερος συντηρητισμός[1]
Χριστιανοδημοκρατία[1]
Γκωλισμός[1]
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Διεθνής προσχώρηση Διεθνής Κεντρώων Δημοκρατών, Διεθνής Δημοκρατική Ένωση
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Ιστοσελίδα
www.lemouvementpopulaire.fr
Πολιτικό σύστημα της Γαλλίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (Γαλλικά:Union pour un Mouvement Populaire, UMP) ήταν ένα κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα στη Γαλλία, και ένα από τα δύο μεγάλα σύγχρονα πολιτικά κόμματα στη χώρα μαζί με το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το UMP ιδρύθηκε το 2002 ως συγχώνευση αρκετών κεντροδεξιών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Ο τελευταίος ηγέτης της Νικολά Σαρκοζί εκλέχθηκε Πρόεδρος της Γαλλίας το 2007, και το κόμμα είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη Εθνοσυνέλευση. Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ ήταν ο γενικός γραμματέας του κόμματος. Η UMP ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), της Διεθνούς Κεντρώων Δημοκρατών (CDI) και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (IDU).

Το κόμμα μετονομάστηκε στις 30 Μαΐου 2015 και απέκτησε την ονομασία Οι Ρεπουμπλικανοί.[2][3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την δεκαετία του 1980, οι πολιτικές ομάδες της κοινοβουλευτικής δεξιάς ενώθηκαν με τις δυνάμεις γύρω από τις αξίες του οικονομικού φιλελευθερισμού και της οικοδόμησης της Ευρώπης. Οι αντιπαλότητες τους συνεισέφεραν στην ήττα τους στις εκλογές του 1981 και του 1988.

Πριν τις νομοθετικές εκλογές του 1993, ο Γκωλικός-συντηρητικός Συναγερμός για τη Δημοκρατία (RPR) και η κεντρώα Ένωση για την Γαλλική Δημοκρατία (UDF) δημιούργησαν μια εκλογική συμμαχία, την Ένωση για τη Γαλλία. Όμως, στην προεδρική εκστρατεία του 1995 διαιρέθηκαν αμφότερα μεταξύ των υποστηρικτών του Ζακ Σιράκ, ο οποίος τελικά εκλέχθηκε, και οι υποστηρικτές του Εντουάρ Μπαλλαντύρ. Μετά την ήττα στις νομοθετικές εκλογές του 1997, το RPR και το UDF δημιούργησαν την Συμμαχία για τη Γαλλία για να συντονίσουν την δράση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Ίδρυση και πρώιμα έτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τις προεδρικές εκλογές του 2002, οι υποστηρικτές του Προέδρου Ζακ Σιράκ διαιρέθηκαν σε τρία δεξιά κοινοβουλευτικά κόμματα ίδρυσαν μια ένωση με το όνομα Union on the Move (Union en mouvement).[4]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Wolfram Nordsieck. «http://www.parties-and-elections.de/france.html». Parties-and-elections.de. Ανακτήθηκε στις 21 April 2011.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  2. Bolton, Doug (30 May 2015). «Nicolas Sarkozy changes UMP party's name to The Republicans ahead of political comeback». The Independent. Ανακτήθηκε στις 30 May 2015. 
  3. AFP (29 May 2015). «France's Sarkozy renames UMP party 'The Republicans'». Yahoo News. Ανακτήθηκε στις 1 June 2015. 
  4. «chronologie UMP». France politique. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]