Μασίφ Σαντράλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεντρικός Ορεινός Όγκος
ΧώρεςΓαλλία
Υψηλότερο ΣημείοΠυΐ ντε Σανσύ
Υψόμετρο1.886 m
Συντεταγμένες46°N,3°E
Το Πυΐ ντε Σανσύ (1886 μέτρα)

Ο Κεντρικός Ορεινός Όγκος ή Κεντρική Οροσειρά ή Μασίφ Σαντράλ ή Μασίφ Σεντράλ (γαλλ. Massif Central) είναι ορεινή περιοχή της νοτιοκεντρικής Γαλλίας. Ορίζεται δυτικά και βορειοδυτικά από τα βαθύπεδα της Ακουιτανίας και τη λεκάνη του Λίγηρα, ανατολικά από την κοιλάδα Ροδανού-Σον και νότια από τις Μεσογειακές ακτές του Λανγκεντόκ. Καταλαμβάνει το 1/6 περίπου του γαλλικού εδάφους (90.665 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και αποτελείται κυρίως από οροπέδια με υψόμετρο 600 ως 900 μέτρα. Υψηλότερες κορυφές είναι η Πυΐ ντε Σανσύ (1.885 μέτρα) και η Πλομ ντυ Καντάλ (1.858). Το υπόβαθρο της περιοχής αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από κρυσταλλικά πετρώματα, κυρίως γρανίτη, γνεύσιο και σχιστόλιθο.

Φυσιογραφικά, στον Κεντρικό Ορεινό Όγκο διακρίνονται επτά περιοχές: ο ορεινός όγκος Μορβάν, στα βορειοανατολικά· οι ανατολικές παρυφές, που περιλαμβάνουν την κοιλάδα Ροδανού-Σον και την ιστορική περιοχή Σεβέν· τα κεντρικά υψίπεδα, που χαρακτηρίζονται από ηφαιστειακούς κώνους και οροπέδια· η Γκραν-Κως, μία φυσική περιοχή με υδροπερατούς ασβεστολίθους, όπου οι ποταμοί Ταρν και Λο έχουν δημιουργήσει επιβλητικά φαράγγια· τα νοτιοδυτικά υψίπεδα Σεγκαλά, Λακών και Μοντάν Νουάρ· η περιοχή των ποταμών Λίγηρα και Αλιέ,στα βόρεια.

Στα λιβάδια των εσωτερικών οροπεδίων εκτρέφονται βοοειδή, ενώ στις άγονες περιοχές της περιφέρειας πρόβατα. Στα κεντρικά οροπέδια της Ωβέρνης παράγονται τα φημισμένα τυριά Καντάλ και Μπλε Σων-Νεκταίρ, και στην Γκραν-Κως το περίφημο τυρί Ροκφόρ, από πρόβειο γάλα. Καλλιεργούνται αμπέλια, οπωροφόρα δένδρα, δημητριακά, πατάτες, ζαχαρότευτλα και παράγονται ζωοτροφές.

Η εξόρυξη γαιάνθρακα στο Σαιντ-Ετιέν, στην Αλές και στο Μπλανζύ είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της χαλυβουργίας και της μεταλλουργίας στην περιοχή Σαιντ-Ετιέν. Η Εταιρεία Ελαστικών Μισελάν παράγει ελαστικά αυτοκινήτου στο Κλερμόν-Φεράν, ενώ η Λιμόζ είναι από παλιά γνωστή για τις θαυμάσιές της πορσελάνες. Υπάρχουν πολλές άλλες βιομηχανίες, ένας σταθμός πυρηνικής ενέργειας και πολλά υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αξιόλογα τουριστικά κέντρα είναι οι πόλεις Βισύ, Λε Πυΐ και Μιγιώ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Massif Central στο Wikimedia Commons