Κατάλογος λιμνών της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί κατάλογος των λιμνών της Ελλάδας, κατηγοριοποιημένες σε φυσικές και τεχνητές λίμνες:

Φυσικές λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία Γεωγραφικό διαμέρισμα (Νομός) Επιφάνεια (τ.χμ.) Μέγιστο μήκος (χλμ.) Μέγιστο πλάτος (χλμ.) Βάθος (μ.) Υψόμετρο (μ.) Νησίδες
Τριχωνίδα Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία) 95,840 18,100 8,200 58 22 -
Βόλβη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) 75,456 20,150 6,700 23 55,128 -
Βεγορίτιδα (Οστρόβου)[1] Μακεδονία (Φλώρινα & Πέλλα) 54,310 14,800 6,900 60 540 1
Βιστωνίδα Θράκη (Ξάνθη & Ροδόπη) 45,030 12,450 7,000 4 0,1 -
Κορώνεια (Λαγκαδά, Αγίου Βασιλείου) Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) 42,823 10,750 5,050 1 100 -
Μικρή Πρέσπα[Σημ. 1] Μακεδονία (Φλώρινα) 99%
Αλβανία 1%
42,541 15,300 6,500 8,4 850 2 (Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών & Βιδρονήσι)
Μεγάλη Πρέσπα[Σημ. 2] Μακεδονία (Φλώρινα) 22%
Αλβανία 18%
Π.Γ.Δ.Μ. 60%
39,400 11,600 6,100 50 842 -
Ορεστιάδα (Καστοριάς) Μακεδονία (Καστοριά) 28,655 7,500 5,425 9 630 -
Παμβώτιδα (Ιωαννίνων) Ήπειρος (Ιωάννινα) 19,470 7,950 5,425 11 470 1 (Νησί Ιωαννίνων)
Υλίκη Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία) 19,118 10,825 5,600 24 80 -
Δοϊράνη Μακεδονία (Κιλκίς)
Π.Γ.Δ.Μ.
15,350 8,100 2,750 4 160 -
Αμβρακία Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία) 14,477 13,150 3,740 40 16 -
Λυσιμαχία Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία) 13,085 6,238 3,000 9 20 -
Πετρών Μακεδονία (Φλώρινα) 12,294 5,250 4,238 3 572 -
Παραλίμνη Στερεά Ελλάδα 10,930 8,110 2,000 38,5 60
Χειμαδίτιδα Μακεδονία (Φλώρινα) 10,8 5,150 0,700 2,5 593
Οζερός Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία) 9,450 5,200 2,683 10 110
Βουλκαρία Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία) 9,207 4,000 3,540 2,5 10
Δύστος Στερεά Ελλάδα (Εύβοια) 5,165 4,280 2,060 3 16
Πικρολίμνη Μακεδονία (Κιλκίς) 3,772 2,425 2,350 1 50
Στυμφαλία Πελοπόννησος (Κορινθία) 3,545 3,475 1,263 5 625
Μητρικού (Ισμαρίδα) Θράκη (Ροδόπη) 2,524 2,450 1,750 1,5 3
Σαλτίνη Στερεά Ελλάδα 1,986 2,350 1,550
Ζάζαρη Μακεδονία (Φλώρινα) 1,845 2,075 1,425 3 602
Καϊάφα Πελοπόννησος 1,680 2,900 0,875
Μόρφη Ήπειρος 0,970 2,500 0,700
Λάμια Πελοπόννησος (Αχαΐα) 0,562 1,188 0,650
Κουρνά Κρήτη 0,501 1,010 0,875
Πωγωνίτσα Στερεά Ελλάδα 0,437 0,938 0,700
Ζηρός Ήπειρος 0,372 1,350 0,475 68
Προντάνη Ήπειρος (Θεσπρωτία) 0,333 1,400 0,400
Ζαραβίνα Ήπειρος 0,301 0,633 0,600 31,5 458
Κόκκαλα Στερεά Ελλάδα 0,237 1,025 0,538
Μικρή Σαλτίνη Στερεά Ελλάδα 0,188 0,825 0,300
Κουμουνδούρου Στερεά Ελλάδα (Αττική) 0,148 0,650 0,380 5
Αεροφωλιές Μακεδονία 0,144 0,700 0,250
Σαΐτα Ήπειρος 0,134 0,550 0,300
Αβιλαριάς Στερεά Ελλάδα 0,125 0,500 0,350
Μουστός Πελοπόννησος 0,102 0,630 0,250
Τσιβλού Πελοπόννησος (Αχαΐα) 0,083[2][3] 77[2] 780[2]
Νυμφών Θράκη (Έβρος) 2,6 2,6 1,35 1
Τσεκούρι Θράκη (Έβρος) 0,46
Σκέπη Θράκη (Έβρος) 0,49 1,050 0,722 1
Σπίτια Θράκη (Έβρος)
Γυναίκα Θράκη (Έβρος)
Στεφανιάδα Θεσσαλία (Καρδίτσα)
Δρακόλιμνη Ήπειρος (Ιωάννινα)

Τεχνητές λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία Γεωγραφικό διαμέρισμα Επιφάνεια (τ.χμ.) Μέγιστο μήκος (χλμ.) Μέγιστο πλάτος (χλμ.) Βάθος (μ.) Υψόμετρο (μ.)
Κρεμαστών Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία & (Ευρυτανία) 68,532 44,920 13,190 60 750
Πολυφύτου (Αλιάκμονα) [1] Μακεδονία (Κοζάνη) 56,793 29,480 4,150 80 293
Κερκίνη [1] Μακεδονία (Σέρρες) 37,688 14,490 5,650 60 30
Καστρακίου [1] Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία) 26,804 29,380 3,250 50 144
Πλαστήρα (Ταυρωπού) [1] Θεσσαλία (Καρδίτσα) 22,180 13,760 4,330 48 720
Πηνειού [1] Πελοπόννησος (Ηλεία) 19,895 8,490 6,810 60 80
Θησαυρού [4] Μακεδονία (Δράμα) 20,000 175 320
Πουρναρίου [1] Ήπειρος (Άρτα) 18,233 17,730 7,360
Ποταμών [1] Κρήτη (Ρέθυμνο) 16,000 12,000 3,000
Μόρνου [1] Στερεά Ελλάδα (Φωκίδα) 15,050 103 450
Αώου [5] Ήπειρος (Ιωάννινα) 11,500 1350
Κατή Μακεδονία (Πιερία)
Σμοκόβου[6] Θεσσαλία (Καρδίτσα) 8,500 47
Στράτου[5] Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία) 8,400 20
Άγρα[5] Μακεδονία (Πέλλα) 5,800
Σφηκιά[5] Μακεδονία (Ημαθία) 4,300
Πλατανόβρυσης Μακεδονία (Δράμα) 3,250 95 224
Λάδωνα [5] Πελοπόννησος (Αρκαδία) 3,048 9,200 1,500 25
Αρζάν Μακεδονία (Κιλκίς) 1,4 2,1 0,95 4 60
Μεταλλείου [5] Μακεδονία (Κιλκίς) 0,2 2 0,1 35 275
Ασωμάτων [5] Μακεδονία (Ημαθία) 2,600
Μαραθώνα Στερεά Ελλάδα (Αττική) 1,027 3,790 0,750 54 227
Δόξας[7] Πελοπόννησος (Κορινθία) 0,5 1,5 1 40 900
Λούρου [5] Ήπειρος (Πρέβεζα) 0,150
Γρατινής [5] Θράκη (Ροδόπη) 3 0,45 48 96
Αγίου Γεωργίου Γρεβενών Μακεδονία (Γρεβενών) 0,600 0,350 19 650
Λίμνη Ιλαρίωνα Μακεδονία (Κοζάνη & Γρεβενά) 21,9 21 130 315

Αποξηραμένες λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία Γεωγραφικό διαμέρισμα Επιφάνεια (τ.χμ.) Μέγιστο μήκος (χλμ.) Μέγιστο πλάτος (χλμ.) Βάθος (μ.) Υψόμετρο (μ.)
Αιματόβου Μακεδονία (Πιερία)
Ασκουρίδα Θεσσαλία (Λάρισα)
Αχινού (Κερκινίτιδα) Μακεδονία (Σέρρες)
Γιαννιτσών ή Λουδία Μακεδονία (Πέλλα)
Δύστου Στερεά Ελλάδα (Εύβοια)
Βοιβηίδα (Κάρλα) Θεσσαλία (Λάρισα & Μαγνησία)
Κωπαΐδα Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία)
Νεσσωνίς Θεσσαλία (Λάρισα)
Ξυνιάδα Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα)
Φενεού Πελοπόννησος (Κορινθία)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Σφάλμα αναφοράς: Υπάρχουν ετικέτες <ref> για κάποια ομάδα με το όνομα «Σημ.», αλλά δεν βρέθηκε καμία αντίστοιχη ετικέτα <references group="Σημ."/>, ή λείπει η ετικέτα κλεισίματος </ref>