Λίμνη Λάμια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°7′N 21°21′E / 38.117°N 21.350°E / 38.117; 21.350

Λίμνη Λάμια
Μερική άποψη της λίμνης και του δάσους της Στροφυλιάς.
ΝομόςΑχαΐας
Τύπος λίμνηςΛιμνοθάλασσα-έλος
Μέγιστο Μήκος1,188 km
Μέγιστο Πλάτος0,650km
Έκταση0,562 km2

Η λίμνη - έλος Λάμια βρίσκεται στην δυτική Αχαΐα και είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς που πρόκειται για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Ονομασία - Λαογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την λίμνη κυκλοφορεί η παράδοση ότι κάποιο τέρας εμφανίζεται κατά καιρούς στα νερά της, η Λάμια, εξ ου και η ονομασία της.

Υδροβιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Πάπα (Καλόγριας), τη λιμνοθάλασσα του Προκόπου, τη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και τα Μαύρα βουνά προστατεύεται από τη συνθήκη Ράμσαρ. Έχει επιφάνεια 0,562 (τ.χμ.), μέγιστο μήκος 1,188 (χλμ.) και μέγιστο πλάτος 0,650 (χλμ.). Μέσω του αύλακα "Κέντρος" επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος. Στις δυτικές όχθες της έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες ο μικρός οικισμός των Σαμαραίικων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιωάννα Θ. Τσέλικα, Περιβαλλοντική υδρογεωλογική μελέτη της πεδινης ζώνης της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου με τη χρήση υδροχημικών μεθόδων, Πανεπιστήμιο Πάτρας-Τμήμα Γεωλογίας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]