Θυμιανά Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Θυμιανά)

Συντεταγμένες: 38°18′52″N 26°7′57″E / 38.31444°N 26.13250°E / 38.31444; 26.13250

Θυμιανά
Η εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου στο κέντρο του χωριού.
Θυμιανά is located in Greece
Θυμιανά
Θυμιανά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΧίου, Δημοτική Κοινότητα Θυμιανών
Γεωγραφία
ΝομόςΧίου
Υψόμετρο90 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος1.621
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΕυφημιανά
Ταχ. κώδικας821 00
Τηλ. κωδικός2271

Τα Θυμιανά είναι κωμόπολη και το μεγαλύτερο Μαστιχοχώρι της Χίου, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την πόλη (Χώρα) της Χίου. Υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά. Επίνειό του θεωρείται η Αγία Ερμιόνη, όπου και βρίσκεται μεγάλο αλιευτικό καταφύγιο. Κοντινές παραλίες είναι ο Μέγας Λιμιώνας και ο Καρφάς, περιοχή με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη. Το χωριό είναι γνωστό κυρίως για την κοκκινωπή πέτρα που παράγει, τη λεγόμενη «θυμιανούσικη πέτρα», που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την κατασκευή των αρχοντικών στον διπλανό κάμπο. Διάσημη γιορτή είναι η «Μόστρα των Θυμιανών», τις Απόκριες, με άρματα και παραδοσιακούς χορούς του χωριού (ταλίμι).

Στα Θυμιανά γεννήθηκε ο Ιωακείμ Στρουμπής (1880-1950), Έλληνας Θεολόγος και αντιστασιακός που διετέλεσε επίσκοπος Αρδαμερίου, μητροπολίτης Καρδαμύλων και μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, επιδεικνύοντας σημαντική φιλανθρωπική δράση.

Ο Άγιος Ευστράτιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Ευστράτιος, προς τιμήν του οποίου έχει ανεγερθεί η Εκκλησία του χωριού, είναι ένας εκ των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, που έζησαν επί Διοκλητιανού, στο Σεμέντερε της Καππαδοκίας. Ο Ιερός Ναός, θεμελιωθείς το 1890 και ύψους 45 μέτρων, περικαλλής για την κόκκινη πέτρα του και επιβλητικός, αποτελεί καύχημα του νησιού. Η Μνήμη του Αγίου Ευστρατίου εορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου, μαζί με τους Αγίους Αυξέντιο, Ευγένιο, Μαρδάριο και Ορέστη. Τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Ενδόξων Πέντε Μαρτύρων, βρίσκονται στον ομώνυμο Ι.Ν. Πολυστύλου Καβάλας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]