Μυρμήγκι Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°17′4.45″N 26°4′32.09″E / 38.2845694°N 26.0755806°E / 38.2845694; 26.0755806

Μυρμήγκι Χίου
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΧίου
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΧίου
Πληθυσμός92 (2011)

Το Μυρμήγκι είναι χωριό και μαστιχοχώρι της νοτιοανατολικής Χίου, σε οδική απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Παλαιότερα ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας, ενώ σήμερα υπάγεται στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ιωνίας (είναι ο μοναδικός οικισμός αυτού του δημοτικού διαμερίσματος). Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 225 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, από την οποία απέχει μερικά χιλιόμετρα. Κοντινότερα χωριά είναι το Θολοποτάμι προς τα βόρεια-βορειοδυτικά και η Μέσα Διδύμα προς τα νότια-νοτιοανατολικά.

Τοπωνυμικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μυρμήγκι είναι γνωστό και με τις παραλλαγές Μερμήγκι και Μυρμήκι του ονόματός του. Ο κάτοικός του ονομάζεται Μερμηγκούσης (και η κάτοικος Μερμηγκούσαινα) στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα. Τοπωνύμιο «Μυρμήγκι» στη Χίο υπάρχει και στα χωριά Κουρούνια και Καλαμωτή, ενώ στην Καλαμωτή υπάρχει και «Μέρμηγκας», ενώ στο Λιθί «Μυρμηκιά». Στο Μουσείο του Α΄ Γυμνασίου Χίου φυλάγεται πέτρα με την αρχαία επιγραφή «`Οροι Μυρμηκέος», που πιθανότατα υπονοεί το σημερινό χωριό. Αλλά και οι κάτοικοι της αρχαίας Αίγινας αποκαλούνταν κάποτε «Μύρμηκες».

Πληθυσμός και οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέλιξη του πληθυσμού του Μυρμηγκιού στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον πίνακα.

Πληθυσμός του Μυρμηγκιού
`Ετος απογραφής Κάτοικοι
1951 275
1961 210
1981 92
1991 86
2001 89

Δεν υπάρχει πεδινό έδαφος στην περιοχή και οι κάτοικοι του Μυρμηγκιού ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια ελαιοδένδρων, αλλά και μαστιχόδενδρων. Τα ερείπια ενός μικρού μεσαιωνικού κάστρου σώζονται στην περιοχή. Παλαιότερα υπήρχε η πηγή του Καραμάν Αγά και σώζονται οι σχετικές προς αυτή αρδευτικές εργασίες των Γενουατών: ένα μεγάλο και θαυμάσιο αρχιτεκτονικά πηγάδι και μία μικρή σήραγγα με πέτρινη καμάρα που οδηγεί στην πηγή.

Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») τιμάται στο όνομα της Αγίας Μαρίνας. Από τον 19ο αιώνα αναφέρονται οι παλαιοί ναοί του Αγίου Ιωάννη (πιο αξιόλογος) και της Αγίας Παρασκευής των Πρωάκηδων. Το χωριό υπάγεται εκκλησιαστικώς στην αρχιερατική εποπτεία Νενήτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Ο ταχυδρομικός κωδικός του Μυρμηγκιού είναι 82102.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεωργίου Ι. Ζολώτα: Ιστορία της Χίου, τόμος Α΄ («Ιστορική Τοπογραφία και Γενεαλογία»). Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου, Αθήναι 1921, σ. 617.