Φλάτσια Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°14′21″N 26°4′45″E / 38.23917°N 26.07917°E / 38.23917; 26.07917

Φλάτσια Χίου
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΧίου
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΧίου
Πληθυσμός70 (2011)

Τα Φλάτσια είναι ένα μικρό χωριό και Μαστιχοχώρι της νοτιοανατολικής Χίου, σε οδική απόσταση 22 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Σήμερα υπάγεται στον Δήμο Χίου, στη Δημοτική Ενότητα Ιωνίας και στην ομώνυμη «τοπική κοινότητα Φλατσίων». Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 135 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κοντινότερος οικισμός είναι το χωριό Βουνό ή Βουνός, λιγότερο από 1 χιλιόμετρο προς τα βόρεια. Επίσης, κοντά βρίσκονται τα χωριά Κοινή, Πατρικά και Νένητα. Οι πιο κοντινές παραλίες στα Φλάτσια είναι ο `Αγιος Γιάννης και ο Λιλικάς.

Ετυμολογία και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Φλάτσια, γνωστά και ως Φλάτζια πριν τα μέσα του 20ού αιώνα και σε παλαιό κώδικα Αφλάτζια, οφείλουν πιθανώς το όνομά τους σε κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Κατά τον Ιερώνυμο τον Θείο (Χρον. ευσεβείας), στον Ρωμαίο αξιωματούχο Φλάκκο (Flaccus), που έζησε την εποχή του Μιθριδάτη (ο οποίος κατέστρεψε το νησί και συνεπώς υπήρχε ανάγκη ανοικοδομήσεως) και έκτισε το χωριό, καθώς και υδατοδεξαμενές ψηλά στους λόφους και άλλα μεγάλα κτήρια, στα οποία έδωσε το όνομά του.
  • Στον Φλιάσιο Διόνυσο, που λατρευόταν στη Χίο (εκδοχή που αναφέρει ο Κοραής).
  • Στην ονομασία του Οίκου Flessia της Γένουας (οι Γενουάτες κατείχαν το νησί επί αιώνες), μία άποψη που θεωρείται άστοχη από τον Γ. Ζολώτα.
  • Το πηγάδι σχεδόν παντού στη Χίο λεγόταν παραδοσιακά φλιάς (ίσως από την αρχαία ονομασία του, φρέαρ), από όπου Φλάτσια = φρέατα. Ως τοπωνύμιο, η λέξη Φλάτσια απαντάται και στο Βίκι και τα Θυμιανά.

Οικονομία και πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι του χωριού, που ονομάζονται Φλατσούσοι / Φλατσούσαινες στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, είναι στην πλειονότητά τους γεωργοί και παράγουν μαστίχα, λάδι, ελιές και αμύγδαλα.

Ο Γ. Ζολώτας το 1921 γράφει ότι «είναι εκ των μικροτέρων σήμερον χωρίων, μόλις αριθμούν περί τους 200 κατ.» και ότι «η παρούσα κατάστασις του χωρίου οφείλεται κυριώτατα εις τους σεισμούς, διότι ως λέγει ο Ιερώνυμος και άλλοι, ηρίθμει το χωρίον άλλοτε άνω των 600 κατ.».

Μεταπολεμικώς ωστόσο, η εξέλιξη του πληθυσμού των Φλατσίων στις επίσημες απογραφές (βλ. τον πίνακα) είναι τυπικό δείγμα μαρασμού της ελληνικής επαρχίας, και αυτό παρά τη σχετική εγγύτητα της Καλαμωτής, που έχει γυμνάσιο-λύκειο κλπ..

Πληθυσμός των Φλατσίων
`Eτος απογραφής Κάτοικοι
1951 202
1961 163
1971 161
1981 131
1991 130
2001 110
2011 70

Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») των Φλατσίων τιμάται στο όνομα των Αγίων Αποστόλων. Υπήρχε επίσης παλαιός ναός του Αγίου Λουκά, ενώ εκτός του οικισμού βρίσκονται τα εξωκκλήσια του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Παντελεήμονα, της Παναγίας (στην τοποθεσία «Λούκουμος»), καθώς και το ερειπωμένο μονύδριο (μικρό μοναστήρι) του Αγίου Νικολάου στην τοποθεσία Καμαρωτή. Το χωριό υπάγεται εκκλησιαστικώς στην αρχιερατική επιτροπεία Νενήτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Ο ταχυδρομικός κωδικός των Φλατσίων είναι 82102.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεωργίου Ι. Ζολώτα: Ιστορία της Χίου, τόμος Α («Ιστορική Τοπογραφία και Γενεαλογία»), τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου, Αθήναι 1921, σσ. 608-609

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]