Έξω Διδύμα Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έξω Διδύμα
Έξω Διδύμα is located in Greece
Έξω Διδύμα
Έξω Διδύμα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΧίου
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας821 02
Η Μόνη της Παναγίας της Σικελιάς

Η Έξω Διδύμα είναι ένα από τα μικρότερα χωριά της νότιας Χίου και έλαβε την οριστική της μορφή κατά την περίοδο της Γενουοκρατίας.Υπάγεται στον Δήμο Χίου (της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας) της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης που προσδιορίζει τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας. Μέχρι το 2010 (σχέδιο Καποδίστριας) το χωριό άνηκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Έξω Διδύμας του Δήμου Ιωνίας. Η Έξω Διδύμα βρίσκεται σε υψόμετρο 185 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας,καταλαμβάνει έκταση 2,33 km2 ενώ απέχει 15,6 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Παράλληλα, είναι ένα από τα 24 μαστιχοχώρια[2] της νότιας Χίου, τα μοναδικά μέρη στον κόσμο οπού καλλιεργείται συστηματικά το μαστιχόδεντρο (μαστιχοφόρος σχίνος) από το οποίο εξάγεται η μαστίχα.

Μονή Παναγίας της Σικελιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων δυτικά της Έξω Διδύμας βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Σικελιάς , ο βυζαντινός αυτός ναός με οχυρό περίβολο ,που αποτελεί αξιοσημείωτο χριστιανικό μνημείο. Αρχιτεκτονικά[3], ο ναός εντάσσεται στον τύπο των μονόκλιτων σταυροειδών με τρούλο και βάσει των χαρακτηριστικών του, χρονολογείται ανάμεσα στην τελευταία δεκαετία του 13ου και την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα. Παλαιότερα η Μονή ήταν ανδρική, αλλά εγκαταλείφθηκε μετά τον θάνατο του τελευταίου μοναχού. Έκτοτε ο ναός εορτάζει δύο φορές το χρόνο, στην εορτή της Μεσοπεντηκοστής και στη Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σεισμός του 1881 σχεδόν ισοπέδωσε το χωριό[2] με αποτέλεσμα να σωθούν λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους. Μετά τον σεισμό ο κόσμος άρχισε να χτίζει νέα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Στη σημερινή εποχή το χωριό έχει ελάχιστους κατοίκους με τους περισσότερους από αυτούς να είναι ηλικιωμένοι.

Πίνακας πληθυσμού (Μόνιμος και De facto πληθυσμός)[1]
1991 2001 2011
Μόνιμοι De facto Μόνιμοι De facto Μόνιμοι De facto
74 71 41 76 40 40

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]