Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καρυές Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°23′26.02″N 26°5′48.01″E / 38.3905611°N 26.0966694°E / 38.3905611; 26.0966694

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Καρυές.
Καρυές Χίου
Καρυές is located in Greece
Καρυές
Καρυές
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΧίου
Γεωγραφία
ΝομόςΧίου
Πληθυσμός
Μόνιμος572
Έτος απογραφής2021

Οι Καρυές είναι ένα χωριό στον κεντρικό τομέα του νησιού της Χίου, συγκεκριμένα βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Το χωριό απέχει 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Χίου.

Το χωριό είναι ορατό από το λιμάνι της Χίου. Παρουσιάζει ένα είδος αμφιθεατρικής μορφής. Είναι πλούσιο σε βλάστηση και το νερό που πηγάζει από την περιοχή έχει πολύ καλή ποιότητα. Το νερό αναβλύζει από τις βρύσες του χωριού.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλατεία του χωριού, η οποία καλύπτεται από πλατάνους. Στην πλατεία βρίσκεται το Κοινοτικό Γραφείο, η κεντρική βρύση του χωριού γνωστή και ως "Μάνα", η παιδική χαρά, το Μνημείο των Πεσόντων του 1940 και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα. Παράλληλα, στο χωριό υπάρχει το γήπεδο των Καρυών, η βρύση της Κουκιάς, το πολιτιστικό κέντρο "Η Ανάληψη", το δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο, καταστήματα πώλησης αγαθών και εστιατόρια.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι 975. Ασχολούνται με διάφορων ειδών εργασίες, κυρίως με τη ναυτιλία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, μάλιστα για την εδραίωση του ορθόδοξου θρησκεύματος στην περιοχή από το παρελθόν έως και σήμερα, οι ίδιοι οι κάτοικοι βοηθούν στην ανέγερση εκκλησιών και στην καλή διατήρηση τους. Ακόμη και σήμερα, πολλοί Καρούσηδες του εξωτερικού ή ίδιοι οι χωριανοί δίνουν χορηγίες, ώστε να γίνουν σημαντικά έργα για το τόπο.

Η κύρια ενορία στην περιοχή, όπου ανήκουν τα περισσότερα παρεκκλήσια και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, είναι της Κοίμησης Θεοτόκου Καρυών. Οι ναοί που βρίσκονται στην περιοχή των Καρυών, σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Χίου είναι:

Παρεκκλήσια:

 1. Αγίας Μαρκέλλας
 2. Αγίας Άννας
 3. Αγίου Νικόλα του Νεομάρτυρα του Χίου
 4. Αγίου Νικολάου
 5. Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
 6. Αναλήψεως του Σωτήρος (Αρβανήτισσα)
 7. Τιμίου Σταυρού
 8. Αγίου Εφραίμ
 9. Αποτομής Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου (βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Χίου)

Μονές:

 1. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Καρυών
 2. Μονή Αγίου Μάρκου
 3. Νέας Μονής
 4. Αγίων Πατέρων [2]

Βιβλιογραφικές πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
 1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
 2. Ιερά Μητρόπολη Χίου. «Ιερές Μονές». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (http://www.imchiou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=60) στις 24 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2016.