Πολύστυλο Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°59′05″N 24°19′41″E / 40.98463°N 24.32819°E / 40.98463; 24.32819

Πολύστυλο
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος και 5 Μαρτύρων Πολυστύλου Καβάλας, όπου φυλάσσονται τα σεπτά Σκηνώματα των Αγίων Πέντε Μαρτύρων.
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Πολύστυλο
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Καβάλας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Περιφερειακή ενότητα Καβάλας
Υψόμετρο 60
Πληθυσμός 420 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Μπουλούτσκα
Ταχ. κωδ. 64003

Το Πολύστυλο (μέχρι το 1926 Μπουλούσκα[1], Μπολούσκα ή Μπουλούστρα) είναι χωριό του Δήμου Καβάλας, της ομώνυμης περιφερειακής Ενότητας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η ονομασία του οφείλεται σε έναν μεγάλο αριθμό αρχαίων μαρμάρινων στύλων (κιόνων), που βρέθηκαν στη περιοχή και πλέον βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 420 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 60 μέτρων και απέχει 10 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Ευρήματα αποδεικνύουν, ότι έχει κατοικηθεί ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας εντάχθηκε στο δήμο Φιλίππων και παλαιότερα υπαγόταν στην κοινότητα Αμυγδαλεώνος, μέχρι το 1949, όταν και αποσπάστηκε από την κοινότητα αυτή και υπάχθηκε στην κοινότητα Πολύστυλο, της οποίας ορίστηκε έδρα.[2] Διαθέτει νηπιαγωγείο (πρώην δημοτικό σχολείο) και λαογραφικό μουσείο, τα οποία είναι ενσωματωμένα στο ίδιο κτίριο. Ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος για περιβαλλοντικά προγράμματα και σχολικές εκδρομές. Στην τοπική κοινότητα Πολυστύλου ανήκουν επίσης τα χωριά Δάτο και Μικροχώρι. Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και Αγίων Πέντε Μαρτύρων Πολυστύλου, φυλάσσονται τα Χαριτόβρυτα Σκηνώματα των Αγίων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου (5 Μαρτύρων).

Οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολύστυλο, αποτελεί ένα ακόμα προσφυγοχώρι. Οι κάτοικοί του προήλθαν, είτε από την Ανατολική Θράκη, είτε από την Μικρά Ασία.[3] Φθάνοντας στην Ελλάδα, οι πρόγονοί μας εκ Σημάντρων (Σεμέντερε) Καππαδοκίας, μεταφέροντας τα Τίμια Σκηνώματα των Αγίων Ενδόξων Πέντε Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου, αρχικά διέμειναν (από το 1924) στα Κόκκαλα, ένα ορεινό χωριό της Καβάλας και το 1944, λόγω ακαταλλήλων συνθηκών το εγκατέλειψαν, κατέβηκαν στον κάμπο των Φιλίππων και εγκαταστάθηκαν στο Πολύστυλο. Από τότε, λοιπόν, οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες αποτελούν τον ανεκτίμητο θησαυρό του χωριού.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων τιμάται στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ η Λιτανεία (Περιφορά) των Ιερών Λειψάνων τους, πραγματοποιείται στους δρόμους του χωριού κάθε χρόνο της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου), δηλαδή 5 μέρες μετά το Πάσχα. Επιπρόσθετα, κάθε Παραμονή του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή της Πεντηκοστής απόγευμα) οργανώνεται πανηγύρι λόγω του εορτάζοντος Ναού της Αγίας Τριάδος στην αυλή του σχολείου με φαΐ, ποτό και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυστύλου και Συλλόγους γειτονικών χωριών ή και από την πόλη της Καβάλας. Εφημέριος του Ι.Ν. των 5 Μαρτύρων, από το 1969, είναι ο αιδ. π. Θεοχάρης Μέγγας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μπουλούσκα -- Πολύστυλο». Πανδέκτης. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017. 
  2. «Πολύστυλον (Καβάλας)». Διοικητικές μεταβολές οικισμών. ΕΕΤΑΑ. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017. 
  3. «Εγκατάσταση προσφύγων - Γραφείο Καβάλας (Καβάλλας)». Δημήτρης Λιθοξόου. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017.