Πολύστυλο Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°59′05″N 24°19′41″E / 40.98463°N 24.32819°E / 40.98463; 24.32819

Πολύστυλο
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος και Αγίων Πέντε Μαρτύρων Πολυστύλου Καβάλας, ένθα φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανά τους.
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Καβάλας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Νομός Καβάλας
Υψόμετρο 60
Πληθυσμός 420 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Μπουλούσκα
Ταχ. κωδ. 64003

Το Πολύστυλο (μέχρι το 1926 Μπουλούσκα[1], Μπολούσκα ή Μπουλούστρα) είναι χωριό του Δήμου Καβάλας, της περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η ονομασία του οφείλεται σε έναν μεγάλο αριθμό αρχαίων στύλων (κιόνων) που βρέθηκαν στη περιοχή και πλέον βρίσκονται στο προαύλιο του Ιερού Ναού του χωριού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 420 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 60 μέτρων και απέχει 10 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας εντάχθηκε στο δήμο Φιλίππων, και παλαιότερα υπαγόταν στην κοινότητα Αμυγδαλεώνος, μέχρι το 1949, όταν και αποσπάστηκε από την κοινότητα αυτή και υπάχθηκε στην κοινότητα Πολύστυλο, της οποίας ορίστηκε έδρα.[2] Στην τοπική κοινότητα Πολυστύλου ανήκουν επίσης τα χωριά Δάτο και Μικροχώρι.

Ιστορικά Στοιχεία - Άγιοι Πέντε Μάρτυρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολύστυλο, αποτελεί ένα ακόμα προσφυγοχώρι και οι κάτοικοί του προήλθαν, είτε από την Ανατολική Θράκη, είτε από την Καππαδοκία και ευρύτερα την Μικρά Ασία.[3] Πρόσφυγες, λοιπόν, εκ Σεμέντερε Καππαδοκίας, μετέφεραν το 1944 στο χωριό, τον από τότε θησαυρό του. Τα χαριτόβρυτα Τίμια Λείψανα των Αγίων Ενδόξων Πέντε Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου[4][5]. Αυτά σήμερα, φυλάσσονται ευλαβικά στον θεμελιωθέντα το 1950, Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και Πέντε Μαρτύρων Πολυστύλου.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων τιμάται στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ η Λιτανεία (Περιφορά) των Ιερών Λειψάνων τους, πραγματοποιείται στους δρόμους του χωριού κάθε χρόνο της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου), δηλαδή 5 ημέρες μετά το Άγιον Πάσχα. Επιπρόσθετα, κάθε Παραμονή του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή της Πεντηκοστής απόγευμα) οργανώνεται πανηγύρι λόγω του εορτάζοντος Ναού της Αγίας Τριάδος στην αυλή του σχολείου με φαΐ, ποτό και ζωντανές παραστάσεις παραδοσιακών χορών από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυστύλου και Συλλόγους γειτονικών χωριών ή και από την πόλη της Καβάλας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μπουλούσκα -- Πολύστυλο». Πανδέκτης. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/169117. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017. 
  2. «Πολύστυλον (Καβάλας)». Διοικητικές μεταβολές οικισμών. ΕΕΤΑΑ. https://www.eetaa.gr/index.php?tag=oikmet_details&id=18268. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017. 
  3. «Εγκατάσταση προσφύγων - Γραφείο Καβάλας (Καβάλλας)». Δημήτρης Λιθοξόου. http://www.lithoksou.net/p/egkatastasi-prosfygon-grafeio-kabalas. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017. 
  4. «Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας στο Πολύστυλο Καβάλας». Οδηγός Ταξιδιώτη Ανατολική Μακεδονία & Θράκη. http://www.jti-rhodope.eu/poi.php?poi_id=1_350&lang=el. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. Καβάλας, Θρησκευτικός Ιστορικός Σύλλογος - Πολυστύλου. «Θρησκευτικός Ιστορικός Σύλλογος - Πολυστύλου Καβάλας» (στα αγγλικά). Θρησκευτικός Ιστορικός Σύλλογος - Πολυστύλου Καβάλας. http://www.5martires.gr/. Ανακτήθηκε στις 2017-02-19.