Κώμη Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°12′7.42″N 26°2′44.52″E / 38.2020611°N 26.0457000°E / 38.2020611; 26.0457000

Κώμη Χίου
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κώμη Χίου
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΧίου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΧίου
Πληθυσμός137 (2011)
Παραλία Κώμης

Η Κώμη είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, θέρετρο και παραλία της νότιας Χίου, σε οδική απόσταση 23 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου. Σήμερα αποτελεί οικισμό του Δήμου Χίου. Το όνομα υποδηλώνει ετυμολογικά τον μικρό οικισμό. Η Κώμη αποτελεί το επίνειο του μεγάλου χωριού της περιοχής αυτής του νησιού, της Καλαμωτής, που βρίσκεται 4 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Κώμης. Η Κώμη γειτνιάζει επίσης με τους παραθαλάσσιους οικισμούς-τοποθεσίες Εμπορειό (προς νοτιοδυτικά), Λιλικά και `Αγιο Γιάννη (προς τα ανατολικά). Τα άλλα χωριά όμως βρίσκονται σε σχετικώς μεγάλες (για τα δεδομένα της Χίου) αποστάσεις. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο της Κώμης είναι 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η Κώμη βρίσκεται στο κέντρο περίπου του μυχού του Κόλπου της Καλαμωτής, δίπλα στην εκβολή του ποταμού Καρτερού ή Κατράρη (του μεγαλύτερου της νότιας Χίου), ο οποίος περνά και από την Καλαμωτή. Κάποτε υπήρχαν εκεί έλη, αλλά χάρη στην εργατικότητα των κατοίκων αποξηράνθηκαν. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται ο χαρακτηριστικός κωνικός λόφος Προφήτης Ηλίας με το εκκλησάκι του προφήτη στην κορυφή του. Δυτικά της Κώμης υπάρχει επίσης και παλαιό ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου.

Η Κώμη έχει παραλία μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου με αμμώδη ακτή, κανονικό βάθος και ζεστά νερά. Αυτά όλα την καθιστούν μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Χίου.

Πληθυσμός και οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέλιξη του πληθυσμού της Κώμης στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον πίνακα.

Πληθυσμός της Κώμης
`Eτος απογραφής Κάτοικοι
1971 10
1981 20
1991 93
2001 129

Οι κάτοικοι της Κώμης ασχολούνται παραδοσιακά με τη γεωργία, καθώς η Κώμη βρίσκεται στο νότιο άκρο μιας από τις ελάχιστες πεδινές περιοχές της Χίου, του Κάμπου της Καλαμωτής, του οποίου η νότια περιοχή είναι και η περισσότερο εύφορη, αν και άδεντρη, με αποτέλεσμα η Κώμη να είναι από τους πλουσιώτερους αγροτικά τόπους του νησιού. Ειδικότερα, είναι ονομαστά σε όλη τη Χίο τα λαχανικά και τα καρπούζια της Κώμης, ενώ παλαιότερα έβγαζε και πολύ σιτάρι. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει και τουριστική ανάπτυξη του οικισμού ως θερέτρου με κέντρα κλπ., που οδήγησε στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού χωρίς όμως να φθάνει να μονοπωλεί σχεδόν την οικονομία της Κώμης, όπως έγινε π.χ. στην περίπτωση του Καρφά στη Χίο και πολλών άλλων παραθαλάσσιων χωριών αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Εδώ έχουν τα εξοχικά τους σπίτια κάτοικοι της Καλαμωτής και αρκετοί άλλοι Χιώτες. Από παλιά εξάλλου η Κώμη ήταν περίφημη για εκδρομές, κολύμπι και ψάρεμα.

Ο ταχυδρομικός κωδικός της Κώμης είναι 82102.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημ. Γλύκα, Μιχ. Ρυμική, Δημ. Σκάμαλου: Χίος: Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, Χίος 1975, σελ. 60
  • Κώστα Χωρεάνθη: Τουριστικός οδηγός της Χίου, εκδ. «Χίος-ημερολόγιο», Χίος 1970, σελ. 48