Θεόδωρος Παλαιολόγος του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Παλαιολόγος του Μομφερράτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Αυγούστου 1425
Καζάλε Μονφερράτο
Θάνατος21  Ιανουαρίου 1484[1]
Άστι
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης-Ιάκωβος του Μομφερράτου και Ιωάννα της Σαβοΐας
ΑδέλφιαΒονιφάτιος Γ΄ του Μομφερράτου
Γουλιέλμος Η΄ του Μομφερράτου
Ιωάννης Δ΄ του Μομφερράτου
Αμαδέα Παλαιολογίνα
Ισαβέλλα του Μομφερράτου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαρδινάλιος (από 1467)[3]

Ο Θεόδωρος, ιταλ. Theodoro Palaiologo di Montferrato (1425 - 1484) από τον Οίκο των Παλαιολόγων ήταν Ρωμαιο-καθολικός καρδινάλιος και επίσκοπος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Ιωάννη-Ιακώβου μαρκησίου του Μομφερράτου και της Ιωάννας, κόρης του Αμεδαίου Ζ΄ κόμη της Σαβοΐας. Αδελφός της ήταν ο Αμεδαίος Η΄ δούκας της Σαβοΐας και αντίπαπας ως Φήλιξ Ε΄.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, ήταν αποστολικός αρχιγραμματέας και υπηρέτησε ως πρύτανης του Συλλόγου του καθεδρικού στης Σάντα Μαρία ντι Σαλούτσο στο Σαλούτσο. Με τη σύσταση του Ιακώβου Β΄ της Κύπρου, συζύγου της αδελφής του Αμεδαίας, ο πάπας Παύλος Β΄ τον έκανε καρδινάλιο-διάκονο στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 1467. Ο Θεόδωρος έφθασε στη Ρώμη στις 21 Απριλίου 1468 και παρέλαβε τον ερυθρό πίλο σε δημόσια συνεδρίαση. Στις 27 Απριλίου ανέλαβε διάκονος του σαν Τεόντορο. Άφησε τη Ρώμη στις 1 Μαΐου 1470. Επέστρεψε στη Ρώμη για να συμμετάσχει στον Σύλλογο των Καρδιναλίων (Conclavium) το 1471, που εξέλεξε νέον πάπα τον Σίξτο Δ΄. Το 1475 εξελέγη επίσκοπος του Καζάλε και ακολούθως διατήρησε το αξίωμά του ως το 1491.

Μοίρασε τα τελευταία έτη του μεταξύ της Ρώμης, του Πεδεμοντίου και της Λομβαρδίας. Έπειτα από ένα τραύμα, μολύνθηκε και απεβίωσε στο Άστι στις 24 Ιανουαρίου 1481. Τάφηκε στην εκκλησία του αββαείου του Λουτσέντιο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Miranda, Salvador. "PALEOLOGO DI MONTFERRATO, Teodoro (1425-1484)". The Cardinals of the Holy Roman Church. Florida International University. OCLC 53276621.
  • Cheney, David M. "Teodoro Cardinal Paleologo di Montferrato". Catholic-Hierarchy.org. Retrieved February 14, 2019. [self-published]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]