Ιάκωβος Β΄ της Μαγιόρκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιάκωβος Β΄
Jurament dels Privilegis de Jaume II de Mallorca davat de Jaume I el Conqueridor.jpg
βασιλιάς της Μαγιόρκας
thum
Περίοδος 1276 - 1311
Προκάτοχος Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας,
Α' της Μαγιόρκας
Διάδοχος Σάντσο
Γέννηση 31 Μαΐου 1243
Βαλένθια
Θάνατος 29 Μαΐου 1311 (ετών 67)
Σύζυγος Εσκλαραμούνδα του Φουά
Επίγονοι Ιάκωβος
Σάντσο
Σάντσα
Φίλιππος
Ελισάβετ
Φερδινάνδος
Οίκος Βαρκελώνης-Μαγιόρκας
Πατέρας Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας
Μητέρα Βιολάντ Αρπάντ
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιάκωβος Β' ' (Jaime II de Mallorca, 31 Μαΐου 1243 - 29 Μαΐου 1311) ήταν βασιλιάς της Μαγιόρκας (1276-1311)[1]. Ήταν υιός του Ιακώβου Α' βασιλιά της Αραγωνίας και της Μαγιόρκας και της δεύτερης συζύγου του Βιολάντης Αρπάντ, κόρης του Ανδρέα Β' βασιλιά της Ουγγαρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του δημιούργησε για αυτόν, ως δεύτερο επιζώντα υιό του, το βασίλειο της Μαγιόρκας, που περιελάμβανε: τις νήσους Μαγιόρκα, Ίμπιζα και Φορμεντέρα των Βαλεαρίδων, τις κομητείες Ροσελιό και Σερδάνια, την κυριότητα του Μονπελιέ, τη βαρωνία του Ωμελά και την υποκομητεία του Καρλαντέ. Είχε την ψιλή επικυριαρχία της Μινόρκας των Βαλεαρίδων, που ανήκε ακόμη στους Μουσουλμάνους. Ήταν υποτελής του μεγαλύτερου αδελφού του Πέτρου Γ' βασιλιά της Αραγωνίας, από την επικυριαρχία του οποίου προσπαθούσε να αποδεσμευτεί. Έτσι στη Σταυροφορία της Αραγωνίας συμμάχησε με τον πάπα Μαρτίνο Δ' και τον Φίλιππο Γ' Καπέτων εναντίον του αδελφού του, αλλά νικήθηκε στη μάχη του Λες Φορμίγκουες το 1285. Το επόμενο έτος οι Βαλεαρίδες προσαρτήθηκαν στην Αραγωνία από τον υιό του Πέτρου Γ', τον Αλφόνσο Γ', επιστράφηκαν όμως από τον αδελφό του τελευταίου, τον Ιάκωβος Β' το 1295 με τη συνθήκη του Ανάγκνι.

Μετά από αυτό ο Ιάκωβος Β' αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη του βασιλείου του εσωτερικά: έκανε πολεοδομική αναμόρφωση, δημιούργησε γεωργική πολιτική, έδωσε έμφαση στην άμυνα και αναθεώρησε την οικονομία. Υλοποίησε ένα μεγάλο σχέδιο αγροτικού εποικισμού με την δημιουργία γεωργικών κέντρων. Αύξησε τα βασιλικά ενοίκια, ευνόησε τη δημιουργία προξενείων στη Γρανάδα και στη Β. Αφρική, δημιούργησε νέο νομισματικό σύστημα για το βασίλειο, προστάτευσε τη δημιουργία εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας και προώθησε την αύξηση της βασιλικής ισχύος έναντι των ευγενών και της Εκκλησίας. Διέταξε την κατασκευή ανακτόρων και κάστρων, όπως του ανακτόρου στο Περπινιάν, του ανακτόρου της Αλμουδαίνα, του Καθεδρικού ναού της Σάντα Μαρία στην Πάλμα της Μαγιόρκας -που τώρα είναι γνωστός ως Λα Σέου- και του κάστρου Μπελβέρ. Κινήθηκε νομικά εναντίον των Ναϊτών Ιπποτών και η αργότερα καταστολή τους του επέτρεψε να κατάσχει το φόρο της δεκάτης που εισέπρατταν οι Ναΐτες ιππότες από τα νησιά.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1275 νυμφεύτηκε με δική του πρωτοβουλία -και όχι του πατέρα του- την Εσκλαραμούνδα, κόρη του Ρογήρου Δ΄ κόμη του Φουά και είχε τέκνα:

Ο θυρεός του βασιλείου της Μαγιόρκας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι Βαλεαρίδες απωλέσθησαν το διάστημα (1286-1295), όπου κατεχόταν από τα ανίψια του Αλφόνσο Γ' και μετά Ιάκωβο Β' της Αραγωνίας. Ο Ιάκωβος Β' παρέμενε στις υπόλοιπες κτήσεις του

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "article name needed". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
Προκάτοχος:
Ιάκωβος Α΄
Βασιλιάς της Μαγιόρκας
Coat of Arms of the Kingdom of Majorca and the Balearic Islands (14th-20th Centuries).svg
1276-1311
Διάδοχος:
Σάντσο
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα James II of Majorca της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).