Κατερίνα Μπατζελή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατερίνα Μπατζελή
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων Ελλάδας
Περίοδος
7 Οκτωβρίου 2009 – 7 Σεπτεμβρίου 2010
ΠρωθυπουργόςΓιώργος Α. Παπανδρέου
ΠροκάτοχοςΣωτήρης Χατζηγάκης
ΔιάδοχοςΚώστας Σκανδαλίδης
Βουλευτής Φθιώτιδος
του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
2009 – 2012
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
2004 – 2009
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση25 Μαΐου 1958 (1958-05-25) (65 ετών), Ηράκλειο Αττικής, Ελλάδα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΠΑΣΟΚ
ΣπουδέςΝομική Σχολή Αθηνών
ΕπάγγελμαΟικονομολόγος

Η Κατερίνα Μπατζελή (γεννήθηκε στο Ηράκλειο Αττικής στις 25 Μαΐου 1958) είναι Ελληνίδα οικονομολόγος, πολιτικός, πρώην βουλευτής Ν. Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κατερίνη Μπατζελή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακά τις σπουδές της στις Βρυξέλλες.

Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο συνεταιριστικό τομέα για θέματα γεωργίας, ανάπτυξης της υπαίθρου και τροφίμων. Ακόμα, έχει διατελέσει σύμβουλος της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας Βάσως Παπανδρέου για θέματα αγροτικής πολιτικής, καταναλωτικής προστασίας και πολιτισμού. Το 1994 και για δύο χρόνια διετέλεσε Γενική Γραμματέας Υπουργείου Γεωργίας, αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων.

Το 2004 εξελέγη Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διετέλεσε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ομάδας για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2004 έως το 2007. Ακόμα, το 2007, ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση την οποία διατήρησε έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Συμμετείχε ως μέλος στις επιτροπές Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και Πολιτισμού, Παιδείας και Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2009 εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Φθιώτιδας. Στις 6 Οκτωβρίου 2009, διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέση την οποία διατήρησε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, οπότε και έγινε ο πρώτος ανασχηματισμός.

Το 2014, συμμετείχε στην ίδρυση της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης, στην οποία μετείχε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η Κατερίνα Μπατζελή τοποθετήθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ, τερματίζοντας 5η, συγκεντρώνοντας 67.391 σταυρούς προτίμησης, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]