Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
2004 – 2009
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση29 Ιουλίου 1952 (1952-07-29) (71 ετών), Χίος, Χίος, Ελλάδα
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣύζυγοςΓεώργιος Παναγιωτόπουλος
Παιδιά9 (5 κορίτσια και 4 αγόρια)
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Παρισιού
ΕπάγγελμαΦιλόλογος
Βραβεύσεις
  • Παράσημο του Σταυρού του Τάγματος της Τιμής της Γερμανίας
  • Ευρωβουλευτής της χρονιάς 2007-2008 για την "Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις"
ΘρήσκευμαΧριστιανή Ορθόδοξη
Ιστοσελίδαmpanayotopouloscassiotou.gr/

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου είναι Ελληνίδα φιλόλογος, πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ).

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου γεννήθηκε το 1952 στην πόλη της Χίου, όπου και μεγάλωσε.

Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε δύο πτυχιακούς τίτλους, αυτόν της Αγγλικής και Γαλλικής Φιλολογίας και αυτόν των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Ακολούθως, απέκτησε Δίπλωμα DEA αλλά και διδακτορικό τίτλο πάνω στην Ιστορία με βαθμό "Άριστα" από το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Μάλιστα για το έργο της τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ με το "Παράσημο του Σταυρού του Τάγματος της Τιμής". Ακόμα, έχει εργαστεί ως ερευνήτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου της Βόννης. Επιπλέον, ήταν μία από τους συντάκτες του Λεξικού Μεσαιωνικής-Βυζαντινής Ελληνικής γλώσσας το οποίο εκδίδει η Ακαδημία των Επιστημών της Αυστρίας.

Έχει συνγράψει σειρά επιστημονικών και ενημερωτικών βιβλίων, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον ενχώριο αλλά και τον διεθνή τύπο. Η Μαρία Κασσιώτου έχει δραστηριοποιηθεί έντονα γύρω από τα ζητήματα της Πολιτικής για την Οικογένεια αλλά και για τα θέματα εκπαίδευσης - παιδεία των Απόδημων Ελλήνων.

Στις Ευρωεκλογές του 2004 τοποθετήθηκε στην 8η θέση του Ψηφοδελτίου της ΝΔ, με την οποία στις εκλογές αυτές εξελέγη ευρωβουλευτής του ΕΛΚ. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της, χρημάτισε πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού. Το 2008, τιμήθηκε με το Βραβείο "Ευρωβουλευτής της Χρονιάς 2007-2008" στον τομέα της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων[1]. Στην αξιολόγιση του έργου των ευρωβουλευτών, μετά τη λήξη της θητείας της, κατετάγη 1η μεταξύ των 920 συναδέλφων της, της περιόδου 2004 - 2009.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2009, ήταν υποψήφια βουλευτής Νομού Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί αντιπρόσωπος του χιακού λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Είναι παντρεμένη με το Διδάκτορα Φιλολογίας της Σορβόννης Γιώργο Παναγιωτόπουλο και έχουν πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Ευρωβουλευτής της χρονιάς" η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2014. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]