Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Εξωτερικοί σύνδεσμοι: Μεταφορά σε "Σημειώσεις ιστορικού"
λεπτομερειες
Γραμμή 46: Γραμμή 46:
| Σημειώσεις =
| Σημειώσεις =
}}
}}
Ο '''Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών''' (ΟΗΕ) ή Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο [[Διεθνές Δίκαιο]], [[ασφάλεια]], την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η [[Κοινωνία των Εθνών]] (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του [[Α' Παγκόσμιος Πόλεμος|Α' Παγκοσμίου Πολέμου]]. Ιδρύθηκε το [[1945]] από τις χώρες που νίκησαν στον [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β' Παγκόσμιο Πόλεμο]] και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του [[Νότιο Σουδάν|Νοτίου Σουδάν]] το [[2011]], ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη
Ο '''Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών''' (ΟΗΕ) ή Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο [[Διεθνές Δίκαιο]], [[ασφάλεια]], την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η [[Κοινωνία των Εθνών]] (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του [[Α' Παγκόσμιος Πόλεμος|Α' Παγκοσμίου Πολέμου]]. Ιδρύθηκε το [[1945]] από τις χώρες που νίκησαν στον [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β' Παγκόσμιο Πόλεμο]] και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του [[Νότιο Σουδάν|Νοτίου Σουδάν]] το [[2011]], ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.Αρη Αρη σε αγαπω.


== Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ==
== Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ==

Έκδοση από την 08:52, 9 Νοεμβρίου 2019


Σημαία

Έμβλημα
Χάρτης
Χάρτης με τα Κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών
Νέα Υόρκη
(Διεθνής περιοχή)
Αγγλικά · Αραβικά · Γαλλικά · Ισπανικά · Κινεζικά · Ρωσικά
Μέλη
193 κράτη μέλη
2 κράτη παρατηρητές
Ηγέτες
 - Γεν. ΓραμματέαςΑντόνιο Γκουτέρες
Ίδρυση
Υπογραφή του Χάρτη του ΟΗΕ

26 Ιουνίου 1945
 - Έναρξη ισχύος του Χάρτη24 Οκτωβρίου 1945
Ιστοσελίδα
www.un.org

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ή Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.Αρη Αρη σε αγαπω.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945, στο Σαν Φρανσίσκο, στο τέλος της Συνδιασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση, και άρχισε να ισχύει στις 24 Οκτωβρίου 1945. Το Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Χάρτη.

Κράτη μέλη

Όλες οι ανεξάρτητες χώρες του κόσμου είναι μέλη του ΟΗΕ, εκτός από την Πόλη του Βατικανού, ενώ μέλος του ΟΗΕ δεν είναι η Ταϊβάν. Ειδικότερα, 193 συνολικά είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Για περισσότερα, βλέπε Μέλη του ΟΗΕ.

Κύρια όργανα του ΟΗΕ

Ειδικευμένοι Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών

Χρηματοδότηση

Συνεισφορά χωρών στον προϋπολογισμό των Η.Ε. για το 2016[1]
Χώρα μέλος Συνεισφορά
(% του προϋπολογισμού
των Η.Ε.)
Ηνωμένες Πολιτείες
22,000
Ιαπωνία
9,680
Κίνα
7,921
Γερμανία
6,389
Γαλλία
4,859
Ηνωμένο Βασίλειο
4,463
Βραζιλία
3,823
Ιταλία
3,748
Ρωσία
3,088
Καναδάς
2,921
Ισπανία
2,443
Αυστραλία
2,337
Νότια Κορέα
2,039
Ολλανδία
1,482
Μεξικό
1,435
Σαουδική Αραβία
1,146
Ελβετία
1,140
Άλλες χώρες μέλη
19,086

Τα Ηνωμένα Έθνη χρηματοδοτούνται από καθορισμένες καθώς και εθελοντικές συνεισφορές από τις χώρες μέλη. Η καθορισμένη συνεισφορά βασίζεται στην γενική ικανότητα της κάθε χώρας στο να πληρώσει, και καθορίζεται από το ΑΕΠ αναπροσαρμοσμένο ως προς το εξωτερικό χρέος και το χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα.[2] Ο προϋπολογισμός των Η.Ε. για την περίοδο 2012–13 ήταν 5,512 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής.[3]

Συνδεδεμένοι Οργανισμοί

Επιτροπές των ΗΕ

Κύριες επιτροπές

  • Οργάνωση των ΗΕ για την Επόπτευση Ανακωχής Παλαιστίνης (UNTSO)
  • Ομάδα Στρατιωτικών Παρατηρητών των ΗΕ στην Ινδία και Πακιστάν (UNMOGIP)
  • Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ για την Κύπρο. (UNFICYP)
  • Δύναμη των ΗΕ για Επείγουσα Ανάγκη (UNEF)
  • Δύναμη Παρατηρητών των ΗΕ για την Απαγκίστρωση. (UNDOF)
  • Επιτροπή Στρατιωτικών.
  • Επιτροπή Αφοπλισμού.

Μόνιμες και διαδικαστικές επιτροπές

Περιφερειακές επιτροπές

  • Επιτροπές Ειδικής Αρμοδιότητας.
  • Επιτροπές Μόνιμες.
  • Επιτροπές Έκτακτες.
  • Επιτροπές Συνόδων.

Παραπομπές

  1. (PDF). UN Secretariat. 28 Δεκεμβρίου 2015 http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=ST/ADM/SER.B/932. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2015.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  2. «Fifth Committee Approves Assessment Scale for Regular, Peacekeeping Budgets, Texts on Common System, Pension Fund, as it Concludes Session (Press Release)». United Nations. 22 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2013. 
  3. «Regular Budget 2012–2013» (PDF). United Nations. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2013. 

Σχετική βιβλιογραφία

" ignored (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι